a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A zene, ami összeköt és kibékít

zubin mehta leadÁprilis 29-én nyolcvanéves Zubin Mehta, a világhírű indiai karmester, aki a zene erejével szeretné kibékíteni az egymással szemben álló kultúrákat és országokat, ennek jegyében számtalan jótékonysági koncertnek volt szervezője és részese.

Az indiai Bombayben (Mumbai) született párszi vallású, jómódú családban, műkedvelő muzsikus apja alapította a város szimfonikus zenekarát. Orvosnak készült, végül mégis a Bécsi Zeneakadémiára iratkozott be, ahol Hans Swarowskynál fejezte be karmesteri tanulmányait, hallgatótársa volt Claudio Abbado és Daniel Barenboim is. Élete első koncertjét 1956 novemberében diáktársaival magyar menekülteknek adta a magyar-osztrák határon. 1958-ban debütált karmesterként Bécsben, ugyanabban az évben a liverpooli karmesterverseny megnyerése után a helyi szimfonikusok élére nevezték ki, huszonöt évesen már a berlini és az izraeli filharmonikus zenekart is dirigálta. Hamarosan a montreali és a Los Angeles-i szimfonikusok vezető karmestere lett, mivel a két funkciót egyidejűleg látta el, ideje nagy részét repülőgépeken töltötte. Az Izraeli Filharmonikusoknak, ahol 1961-ben már helyettesítette a beteg Ormándy Jenőt, 1969-ben lett a tanácsadója, 1977-ben zeneigazgatója, 1981-ben pedig örökös karmesternek nevezték ki, s ő az egyetlen jelentős művész, aki nem izraeliként megkapta az Izrael-díjat.

mehta isaac stern
Isaac Sternnel 1980-ban (forrás: Wikimedia Commons)

1978 és 1991 között a New York-i Filharmonikusok élén állt, a tisztséget ő töltötte be leghosszabb ideig az együttes történetében. Működésének egyik csúcspontja az 1988-as szovjetunióbeli turné volt, amelyen a zenekar a szovjet állami szimfonikusokkal közösen adott koncertet a moszkvai Gorkij parkban. 1985-ben a firenzei Maggio Musicale vezető karmestere lett, 1998-2006 között Münchenben a Bajor Állami Operaház zeneigazgatói tisztét töltötte be, 2005-től a valenciai operaház vezető karmestere, és számos zenekar – a többi közt a bécsi, a müncheni és a Los Angeles-i filharmonikusok, a Staatskapelle Berlin, a Bajor Állami Operaház zenekara – tiszteletbeli karmestere. Operát 1963-ban Montrealban dirigált először (Puccini Toscáját), azóta a világ leghíresebb operaházainak – a New York-i Metropolitan, a londoni Covent Garden, a milánói Scala – közönsége ünnepelte, Bécsben Verdi Szabó István által rendezett Trubadúrjával aratott sikert. Elsősorban Bruckner, Richard Strauss és Mahler műveinek tolmácsolásával szerzett hírnevet, de elhivatott népszerűsítője Schönberg és más modern komponisták műveinek is. Egy nyilatkozata szerint zenei világa a két bécsi iskolát öleli fel, „Haydntól Alban Bergig, sőt, egészen Anton Webernig”. Nagy tisztelője Arturo Toscanininek, akit nemcsak a legnagyobb karmesternek, hanem a zenei titok legnagyobb tudójának is tart.

Bolognában is többször vezényelt

A klasszikus zene mellett bécsi egyetemi évei alatt a város dzsesszklubjaiban Duke Ellington és Louis Armstrong nyűgözte le, de szereti az indiai zenét is. A populárisabb zene sem áll távol tőle: 1990-ben ő vezényelt a három tenor legelső fellépésén, az olaszországi futball-világbajnokság megnyitóján, dolgozott Frank Zappa amerikai rockzenésszel és Ravi Shankar indiai szitárművésszel is. Százmilliók nézték a tévében az általa vezényelt hagyományos bécsi újévi koncerteket, utoljára 2015-ben állt a karmesteri pulpituson.

Zubin Mehta és Ravi Shankar együtt zenélnek

Ő dirigálta a Tosca, a Traviata és a Rigoletto élő közvetítését az eredeti helyszínekről, és az ő vezényletével adták elő először a pekingi Tiltott Városban Puccini Turandot című operáját 1998-ban. Mehta a zene erejével szeretné kibékíteni az egymással szemben álló kultúrákat és országokat. Számtalan jótékonysági koncertnek volt szervezője és részese. 1994-ben a szarajevói filharmonikusokkal a polgárháború sújtotta bosnyák főváros nemzeti könyvtárának romjai között adta elő Mozart Rekviemjét, 1999-ben Mahler 2. szimfóniáját dirigálta az egykori buchenwaldi koncentrációs tábor közelében a bajor és az izraeli filharmonikusok élén. 2009-ben oktatási programokat alapított izraeli arabok számára, Indiában alapítványa révén több mint kétszáz gyerek tanulhat klasszikus nyugati zenét. Mehta azt vallja: „Ha az emberek együtt tudnak énekelni, együtt is tudnak élni.”

Zubin Mehta indiai származású karmester sajtótájékoztatót tart a Sofitel Átrium Hotelben a Firenzei Maggio Musicale Zenekarral együtt tartandó koncertjéről, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Nemzeti Hangversenyteremben rendeznek meg. MTI Fotó: Nándorfi Máté 2005
Zubin Mehta a 2005-ös Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján (MTI Fotó: Nándorfi Máté)

Többször járt Magyarországon, a többi közt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon dirigált. Több egyetem díszdoktora, számtalan kitüntetése közt csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek Sétányát, művészeti Wolf-díjjal tüntették ki, megkapta az amerikai Kennedy Center díját, a japán Praemium Imperiale kitüntetést, a Wilhelm Furtwängler-díjat, valamint az Echo Klassik életműdíjat. 2012-ben Simon Peresz izraeli államfő elnöki kitüntetésben részesítette, a következő évben bekerült a Gramophone brit zenei szaklap által létrehozott Hírességek Csarnokába. 2017-ben ő lesz a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztivál tiszteletbeli elnöke. A firenzei operaház a napokban koncerttel ünnepelte Mehta nyolcvanadik születésnapját. A karmester a 79. firenzei Maggio Musicale fesztivál április 24-i nyitókoncertjén Beethoven 9. szimfóniáját dirigálta, az Esz-dúr zongoraversenynél Schiff András ült a zongora mögött. Mehta egy tavalyi nyilatkozata szerint nagy álma Wagner Parsifal című operájának vezénylése.

MTI

• Publikálva: 2016.04.29. 11:41 • Címke: évforduló