a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Nem bárd, inkább trubadúr

Donovan 70

donovanlead

A 70. születésnapját ünneplő Donovan a hatvanas években robbant be a zenei életbe és a beatkorszak meghatározó zenészévé vált. Hazájában az „angol Bob Dylanként” ünnepelték.

Donovan Philips Leitch néven Glasgow-ban született 1946. május 10-én, majd családjával áttelepült Angliába. Tizennégy évesen kezdett gitározni, néhány évvel később barátjával, Gypsy Dave-vel bebarangolták az Egyesült Királyságot, és mindenhol felléptek, ahol csak alkalmuk nyílt rá. Az óceán túlsó partján zenélő Pete Seeger és Bob Dylan nyomdokaiban indult el, de hatott rá a Beatles zenéje is. Tizennyolc évesen készítette első demofelvételét. 1965-ben a Ready Steady Go című televíziós műsorban országosan is ismert lett. Akkoriban karolta fel őt Mickie Most, aki az egyik legmenőbb menedzser volt a ködös Albionban, egyebek között az Animalst tette hallatlanul népszerűvé. Debütáló lemeze a Catch the Wind, bekerült a Top Five dalai közé. Következő sikerdala a Colours után meghívást kapott a newporti folkfesztiválra. A The Ballad of a Crystal Man, a Universal Soldier, a Hey Gip, a Donna, Donna című dalai egy egész nemzedék életérzését fejezték ki. Joan Baez a Turquise-t, Eric Burdon a Hey Gypet dolgozta fel, nagy sikerrel.

1966-ban így pózolt

A britek úgy gondolták, Donovan muzsikája méltó válasz a „bevehetetlen” amerikaiaknak, és felveszi a versenyt Bob Dylan sikereivel. A hasonlóságok ellenére azonban nyilvánvalóak voltak a különbségek közte és tengerentúli pályatársa között. A mondanivaló, a hangszín kevésbé volt érdes, dallamai is lágyabbak, azaz poposabbak voltak. „Nem bárd, inkább trubadúr” – mondták róla zenésztársai. Donovan brit hippiként a virágok „nyelvén” szelídebben tiltakozott és dacolt, de abban mindenképpen hasonlított az „igaziakra”, hogy nem utasította el a kábítószert. Az idő múlásával még forrongóbb dalai is egyre simábbak lettek. A Mellow Yellow, a Jenniffer, Juniper vagy a Sunshine Superman már ebben a hangulatban született. A Mellow Yellow és a Sunshine Superman mindenütt diadalt aratott, utóbbi több listát vezetett. 1966-ban ő volt az első profi zenész, akit marihuána birtoklásáért a rendőrség letartóztatott. Ez az incidens hosszú időre lehetetlenné tette, hogy az Egyesült Államokban koncertezzen, így sajnálatos módon lecsúszott a legendás Monterey Pop Fesztiváltól. Barátságot kötött Paul McCartneyval, aki meghívta az Abbey Road Stúdióba egy közös zenélésre. Donovan az A Day in the Life felvételén szerepelt, amely a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band lemez utolsó dala, de közreműködött a Yellow Submarine szövegének megírásában is.

Maharishi Mahesh jógi, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Mia Farrow és Donovan társaságában

A nagy évtized végére is jutottak még szép sikereiből: az akkor rekord hosszúságúnak számító, mintegy hétperces Atlantis vagy a Hurdy Gurdy Man egyaránt listára kerültek 1968-ban. A Hurdy Gurdy Man érdekessége, hogy ezen a felvételen együtt játszott a majdani Led Zeppelin három tagjával, Jimmy Page-dzsel, John Paul Jones-szal és John Bonhammal. A Beatles nyomában 1968-ban kapcsolatba került a keleti vallásfilozófiákkal, ellátogatott Indiába Maharisi Mahes jógi iskolájába. A hetvenes években a virággyermekek, a szelíd motorosok eltűnésével Donovan is lemaradt a versenyben. Ebben közrejátszhatott, hogy addigra megszakadt kapcsolata Mickie Mosttal. Filmekkel kárpótolta magát: Zeffirelli Nap fivér, Hold nővér című filmjének zeneszerzője volt. A felejthető nyolcvanas évek után a kilencvenes években beleerősített. Ehhez kellett azonban egy jó lemez is, az éppen húsz évvel ezelőtt megjelent Sutras. Utána ismét nosztalgialemezek következtek egészen 2004-ig, amikor a Beat Caféval hívta fel a figyelmet magára. 2008-ban jelent meg és nagy tetszést aratott életművét bemutató DVD-je, amely ritka vagy soha nem hallott felvételeket is tartalmaz. A lemez címe egyik leghíresebb dala nyomán: Sunshine Superman – The Journey of Donovan. 2009-2010-ben indult utolsó világturnéjára, amelyen a Ritual Groove című lemezét népszerűsítette. 2009-ben, szomorúságára, nem Nagy-Britanniától kapott elismerést, hanem a franciáktól, ugyanis neki ítélték a legmagasabb francia állami kulturális kitüntetést, a Művészet és Irodalom Rendje tiszti fokozatát sikeres pályafutásának elismeréseként.

Donovan 2014-ben a Songwriters Hall Of Fame ünnepségén

2012-ben felvették a Rock and Roll Hírességei Csarnokának tagjai közé, 2014-ben bekerült a Dalszerzők Hírességeinek Csarnokába is. Magyarországon a nyolcvanas évek elején kétszer is koncertezett.

MTI

• Publikálva: 2016.05.10. 10:49 • Címke: évforduló