​Nem látott a hajától a bokszoló

filmhiradok_online_lead

Az 1945 után berendezkedő új hatalom különös figyelmet fordított az ország nyugati határára. A Mafirt Krónika révén már láthattunk egy erősen megrendezettnek tűnő tudósítást egy elszánt kalandor Szentgotthárd környéki elfogásáról. Most utazzunk el a szomszédos járási székhelyre, Körmendre, és nézzünk bele a határvadászok 1947 májusi zászlóavató ünnepébe, és az azt követő sportvetélkedőkbe. Ahol az egyik bokszoló nem győzi „hátracsapni” divatosan hosszúra növesztett sörényét, ami igen csak hátráltatja a küzdelemben.

A Körmendi 8. Határvadász Zászlóalj katonái, úgy ötszázan a többi határvadászhoz hasonlóan azt a feladatot kapták, hogy megakadályozzák az országból illegálisan távozni akarókat a határátlépésben, és ugyanígy elkapják a befelé igyekvőket is. A határvadászok emellett szerepet kaptak a csempészet visszaszorításában, ami Trianon után jött divatba a Vas megye nyugati határa mentén fekvő falvak lakói között. A zászlóalj elődje a 11. határvadász zászlóalj volt, amit 1939-ben állítottak fel. Zászlószenteléséről a Magyar Távirati Iroda is tudósított: „1939. augusztus 28-án vasárnap nagyarányú katonai ünnepség keretében avatták fel a körmendi 11. honvéd határvadász-zászlóalj új zászlaját. Reggel a Batthyány-várkastély kertjében Ákos István római katolikus tábori esperes, a körmendi evangélikus templomban pedig vitéz Horkay Béla tábori alesperes istentiszteletet tartott. A zászlóavatási ünnepség Körmend főterén zajlott le. Az ünnepségen a kormányzó képviseletében megjelent vitéz balázsfali Kiss László altábornagy, hadtestparancsnok, ott volt vitéz Bánghy Emil alezredes, határvadász dandárparancsnok, Horváth Kálmán alispán, herceg Batthyány-Strattmann László, gróf Batthyány Zsigmond és sokan mások a vármegye előkelőségei közül. A zászlóanyai tisztet Horváth Kálmánné született gróf Niczky Gina, a vasmegyei alispán neje töltötte be. A zászlót ünnepélyesen felszalagozták, majd Magda Elek alezredes zászlóaljparancsnok vette át lelkes hazafias beszéd kíséretében. A zászló szögek beverése után a katonaság, frontharcosok, vitézek, cserkészek, leventék, s a többi testület díszmenetben vonult el az új zászló előtt. Délben több száz terítékes közebéd volt. A zászló Körmend és Szentgotthárd közönsége és frontharcosai adakozásából létsült.”



Az új világban nem volt már nem kaptak nagy hangsúlyt az istentiszteletek, csak két másodpercre lehet látni a tudósításban 00:24-nél egy tábori oltárt a Fő téren, a Mária oszlop tövében. A tudósítás a központba vezető Thököly Imre utca képével indít, az ünnepség dísztribünje mögött pedig a kastély lovardáját látni. A zászlót az a kisgazda Dinnyés Lajos, 1947 márciusától honvédelmi miniszter adja át, akinek miniszterelnöksége alatt történnek meg a kékcédulás választások. A ceremóniát követő motorverseny a városka utcáin zajlik, míg a sportversenyeket a vasútállomás túloldalán lévő sportpályán rendezték meg. Itt küzd ellenfelével a mi divatos frizurájú bokszolónk is, aki valószínűleg el is veszítette a meccset a folyton a szemébe lógó haja miatt.

PL

• Publikálva: 2016.05.25. 08:31 • Címke: filmhíradók online