a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Videomapping és az aktív látás

riders on the mall lead

Riders on the Mall (ROM) címmel audiovizuális művészeti- és kísérleti technológiai seregszemlének ad otthont péntektől vasárnapig Budapesten a Művelődési Szint (Müszi).

A Müszi által szervezett fesztivál a kortárs művészet és tudomány azon határterületeit mutatja be, ahol a felhasználó egyben alkotó is lehet. A háromnapos eseménysorozat alatt kiderül többek között, hogyan lehet tablettel videoelemekkel átszőtt zenei bemutatókat létrehozni (video jockey - VJ), szívveréssel audiovizuális tartalmat vezérelni, vagy átváltoztatni egy épülethomlokzatot néhány digitális eszközzel (mapping). A rendezvényen mintegy 90 alkotó, 25 VJ csapat 20 projektor és 15 diavetítő segítségével tágíthatja a közönség vizuális észleléseink határait.

riders on the mall

Pénteken mások mellett Bordos László Zsolt fényművész, a rendezvény fővédnöke a mapping kialakulásáról, míg Kömlődi Ferenc jövőkutató, a mesterséges intelligencia és a képi adatbányászat kapcsolatáról tart előadást, a workshop térben pedig az arc mimikájával történő képi vezérlés elméleti és gyakorlati oldalával lesz lehetőség megismerkedni. Szombaton Vicsek Viktor, Kovács Ivó és Bordos László Zsolt workshopján a video mappinget tanulhatják meg a résztvevők, az előadótérben pedig Vidnyánszky Zoltán agykutató osztja meg tapasztalatait az aktív látás kutatás helyzetéről, és módszertani eredményeiről. Rajta kívül pszichológus, fizikus, képzőművész és dizájner szakember tart előadást a fény, a látvány, az optika, az animáció és az észlelés különböző aspektusairól. Mindkét napon folyamatos programként számos magyar alkotócsapat mellett osztrák, mexikói és lengyel művészek installációi lesznek láthatók, amelyek az audiovizualitás, az ember és a technológia kapcsolatát boncolgatják. Esténként videoelemekkel fűszerezett koncertekre várják az érdeklődőket, akik mások mellett a Don't Eat Group 10 éves jubileumi performanszán is részt vehetnek.


Egy kis videomapping

A rendezvény kurátora Sztojánovits Andrea VJ és médiaművész, valamint Paksi Endre Lehel művészettörténész. A ROM tagja az AVnode nemzetközi hálózatnak, amelynek célja az audiovizuális művészetek nemzetközi kapcsolatainak, közönségbázisának építése, audiovizuális alkotások terjesztése és népszerűsítése. Tavaly 13 különböző országból származó tagszervezet közös projektjeként indult, amelynek keretében a következő években folyamatosan bővülő platform és adatbázis jön létre
.

MTI

• Publikálva: 2016.05.26. 09:42 • Címke: program