a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Vasadi Péter, a magányosan repülő madár

vasadi lead

Június 1-jén kilencvenéves Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, esszéista, irodalomkritikus, a nemzet művésze.

Újpesten született 1926-ban, katonatiszti családban. Nagyváradon, majd 1944-től a bajorországi Thaldorfban járt hadapródiskolába, 1948-ban Budapesten, esti iskolában érettségizett le. 1947-től bőrkereskedő-tanonc volt, azután műszaki rajzoló tanfolyamra járt, végül húsipari segédmunkás lett a Zeidl Húsgyárban. Közben 1948-ban beiratkozott az ELTE magyar-német-orosz szakára, ahonnan elbocsátották, csakúgy, mint az ezt követően felvett filozófia és esztétika szakokról. A Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán tanult tovább, de aztán innen és az ország összes főiskolájáról is kitiltották. 1952-től a Konzerv- és Húsipari Szállítási Vállalat (KOHUSZ) tervező csoportjának vezetője volt, közben közgazdasági tanulmányokat folytatott, 1956-ban a vállalat forradalmi munkástanácsának titkára lett. 1967-től 1986-os nyugdíjba vonulásáig az Új Ember és a Vigília szerkesztője, újságírója volt, 1968 és 1970 között elvégezte a MÚOSZ újságíró iskoláját.

vasadi péter wikimedia commons
Vasadi Péter (forrás: Wikimedia Commons)

Irodalmi pályakezdése a hetvenes évek elejére, a második világháború utáni magyar líratörténet fordulópontjára esik. Noha irodalmi érdeklődése gyerekkorától megvolt, a versírással csak későn kezdett foglalkozni. Első verseivel 1971-ben tűnt fel A magunk kenyerén című antológiában, amely tizennégy, kötettel még nem rendelkező költőt mutatott be. Itt Rónay György így jellemezte Vasadi líráját: „A költők is, mondja Illyés, rajokban jönnek, miként a madarak. De van madár, amelyik kimarad a rajából. Talán később indul, talán máshonnét, mint a többi. Egyedül száll, egyedül küzd, bukdácsol a szélben: nem viszi a közös szárnycsapások lendülete, nem védi a közös vonulás viszonylagos biztonsága. És nem védi a közös ének. Mire megszólal  későn, már amikor a szerencsésebb többi rég túl van az első énekén –, olyan lesz a hangja, mint senki másé. Rekedt, mély, nyugtalanító; vagy fényes és lobogó. S olyan látomásokat közöl, amilyeneket csak ? látott: ez a magányosan repülő.”

2012-ben Kossuth-díjjal kitüntetett Vasadi Péter költő, író, esszéíró olvas budapesti otthonának udvarán. MTI Fotó: Kollányi Péter
A 2012-ben Kossuth-díjjal kitüntetett Vasadi Péter költő, író, esszéíró olvas budapesti otthonának udvarán (MTI Fotó: Kollányi Péter)

Első önálló kötete, a Jelentés Babylonból 1974-ben jelent meg. Korai versei is azt mutatják, hogy Vasadi szakrális, a keresztény tradícióhoz szorosan kötődő költő, egyes vélemények szerint Pilinszky „eszmei nyomvonalának” követője. Transzcendens fogantatású lírájában az irgalom, a szeretet, az emberség erényeit kutatja. A teológiai, evangéliumi igazságokat saját személyiségén engedi, fordítja át profán környezetbe, a ma olvasójának nyelvére. Legfontosabb forrásszövege a Biblia, amelynek szó- és motívumkincsét autonóm módon írja újra. A versek mellett prózaírással is foglalkozik, első esszékötete 1978-ban Tűzjel címmel jelent meg. 1991-ben publikálta A szív szüntelen mormolása című félig esszé-, félig levélregényét, amely egyfajta fejlődés- és tézisregényként is olvasható. Karcolatait, elbeszéléseit a Tettetés nélkül című kötetében adta közre, irodalomkritikái, irodalomtörténeti tanulmányait a Csoportkép – Látás, jelek, jelentés, illetve az Egy nap süt idebent című kötetekben publikálta. Legutóbb 2012-ben jelentkezett verseskötettel, a Világpor érett, letisztult, szuggesztív verseiben a lélek csöndje szólal meg. 2014-es Sokan vagyok című kötetében esszéiből válogatott.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Vasadi Péter Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, irodalomkritikus, műfordító budapesti otthonában 2015. február 27-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula
A 2015-ben Nemzet Művésze címmel kitüntetett költő (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Vasadi munkásságát számos rangos kitüntetéssel ismerték el. 1991-ben József Attila-díjat kapott, 2001-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült, 2004-ben Arany János-, 2007-ben Alföld-díjjal tüntették ki. Ugyancsak 2007-ben a Magyar Írószövetség örökös tagjává választották. 2012-ben Kossuth-díjat kapott a klasszicizáló világképű, etikai megalapozottságú, keresztény hagyományokat őrző költői-írói munkásságáért, irodalmi életpályája elismeréseként. 2014-ben a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki.

MTI

• Publikálva: 2016.06.01. 11:46 • Címke: évforduló

Digitális Irodalmi Akadémia