a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A barokk zene királynője

bartoli lead

Június 4-én ötvenéves Cecilia Bartoli, napjaink legünnepeltebb mezzoszopránja. Rómában született muzsikus családban, apja kórusban énekelt, anyja elismert énektanár. Neki köszönheti biztos zenei alapjait, órákat soha nem vett mástól, s anyja időnként még ma is elkíséri fellépéseire.

Először kilencévesen, Puccini Toscájában lépett színpadra a pásztorfiú szerepében. Formális zenei képzése során a híres római Santa Cecilia konzervatóriumban harsonázni, majd énekelni tanult, ekkoriban még azt fontolgatta, hogy flamenco-táncosnő lesz. Húszévesként elindult a fiatal operaénekesek televíziós versenyén, s bár nem győzött, felfigyelt rá Riccardo Muti karmester. Meghallgatásra hívta a milánói Scalába, s bár a produkció meggyőzte, türelemre intette a szerinte még nagyon fiatal énekesnőt.

A következő évben mutatkozhatott be a Veronai Aréna közönsége előtt, pályafutása kezdetén a Figaro házasságában Cherubinót, majd Susannát, a Don Giovanniban Zerlinát, később Donna Elvirát, a Cosi fan tuttéban Dorabellát és Despinát énekelte. 1990-ben fellépett a New York-i Mozart-fesztiválon, amerikai operaszínpadon három évvel később, A sevillai borbélyban lépett először színpadra Houstonban. A milánói Scalában 1995-ben debütált Rossini Ory grófja című operájában, négy évvel később a bécsi, 2001-ben pedig a londoni Royal Opera közönségét is elkápráztatta. Emlékezetes alakítást nyújtott Rossini Hamupipőkéje, továbbá az egyik leghíresebb bel canto opera, Bellini Normájának címszerepében. Énekesi palettája az idők folyamán szélesedett, kibővült Gluck korai operáival és Vivaldi műveivel. Fontosnak tartja ugyanis, hogy az olasz barokk komponista nemcsak A négy évszak szerzőjeként, hanem zseniális vokális művek alkotójaként is ismert legyen. Egy nyilatkozata szerint a barokk zene, a barokk időszaka fontos hivatkozási pont számára. Nem véletlen, hogy énekesnőként a 18. század gyermekeként határozta meg magát, míg sokan „a barokk királynőjének” nevezik. Már pályafutása elején Nikolaus Harnoncourt vezényletével lépett fel, a nemrég elhunyt dirigenst meghatározónak tartja művészi fejlődése szempontjából, de fontosnak ítéli együttműködését Riccardo Muti, Claudio Abbado, Herbert von Karajan és Daniel Barenboim karmesterekkel is, több alkalommal dirigálta Fischer Ádám.

A Carnegie Hall rendszeres fellépője

A kritika elsősorban különleges hangszínét és széles hangterjedelmét emeli ki, a mély altszólamtól a szoprán koloratúráig minden hang a torkában van. Sokan nem is énekesnek, hanem olyan virtuóznak tartják, aki hangszerként bánik vokális adottságaival. Jóllehet kiváló színészi képességekkel is rendelkezik, évente csak egy-két operafellépést vállal, ezeket is alapos próbafolyamat előzi meg. Igazán a koncertpódiumon érzi otthon magát. Véleménye szerint a hangra nagyon kell vigyázni, nem lehet túlterhelni, bármilyen kitűnő is valakinek az énektechnikája. Egyaránt fontosnak tartja a hangot, a személyiséget és a muzikalitást, a mesterség többi titka a folyamatos munka. Kevés klasszikus operaénekes lett olyan rövid idő alatt híres, mint a fekete hajú, rendkívül kifejező hangú Bartoli. Portréja szerepelt a Gramophone című rangos zenei folyóirat és az amerikai Newsweek magazin címlapján, és több mint tízmillió CD-t adott el. Művészetét öt Grammy-díjjal ismerték el, a többi közt megkapta a Händel-díjat, a Herbert von Karajan-díjat, két Classical Brit Awards elismerést és több alkalommal is a német Echo Klassik díjat. Idén június 16-án Stockholmban a rangos Polar zenei díjat veheti át.

A Brit Klasszikus Zenei díj gálaműsorán

Az énekesnő 2012 óta a Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékok művészeti vezetője, szerződése 2021-ig szól. Monte Carlóban Les musiciens du prince (A herceg zenészei) néven alapított zenekart, amely kizárólag őt kíséri áriaestjein. Az együttes, amelynek tagjai korhű hangszereken játszanak, júliusban debütál Albert monacói herceg palotájában. Néhány hete egy új műfajban is kipróbálta magát, a Salzburgi Pünkösdi Ünnepi Játékokon a West Side Story című musical Mariájaként lépett színpadra. Több alkalommal járt Magyarországon: 2009-ben három koncertet is adott, ezek egyikét az operatörténet első dívája, az akkor 200 éve született spanyol belcanto énekesnő, Maria Malibran emlékének szentelte. 2011-ben a kasztráltak zenei világát felidéző, Sacrificium című lemezének anyagából adott koncertet, s idén decemberben ismét a Müpában lép fel saját együttesének kíséretében, műsorát Händel-hősnők áriáiból válogatta.

MTI

• Publikálva: 2016.06.02. 14:38 • Címke: évforduló