a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

A táncosnő, aki Martin Luther King utódja lehetett volna

baker leadJosephine ​Baker volt az első színesbőrű előadóművész, aki nagyjátékfilben szerepelhetett, és aki több francia állami kitüntetést is kapott háború alatti tevékenységéért.

Freda Josephine McDonald néven jött világra Missouri államban. Édesapja korán elhagyta vaudeville táncosnőként dolgozó édesanyját, pedig közös számuk is volt, amelybe, mikor felcseperedett, kislányukat is bevonták. A szórakoztatóipart hamar közelről megismerte, mégis szegénységben telt gyermekkora. Néha eljárt iskolába, de leginkább más családoknál dolgozott, vagy utcán árult, sokszor más gyerekekkel együtt, elhagyatott helyeken aludt. Tizenhárom éves korában Willie Wells, egy munkás vette feleségül, a frigy több mint egy évig tartott, de végül Baker megszökött tőle és egy vaudeville tánccsoporthoz csatlakozott. Ezáltal már némi pénzt is tudott keresni, és kis időre visszatért anyjához, aki azonban ellenezte a táncosnői karriert. Később rövid időre újra férjhez ment, Willie Baker nevét a válás után is megtartotta. Elhatározta, hogy New Yorkba megy, ahol több revüben is kiemelkedően táncolt a tánckarban, sokszor megkapta a legkiemelkedőbb helyet is, amely egy tánckarosnak járhatott, és elterjedt róla a hír, hogy ő a legjobban fizetett vaudeville táncos. Kisebb helyeken is fellépett: teljesen feketére maszkírozva, az akkoriban elterjedt black face comedy műfajában aratott sikert, de ennek anyja már egyáltalán nem örült. Ekkor jött el egy francia turné lehetősége, és ennek köszönhetően került Baker Franciaországba, amelyet ezután otthonának tartott.

baker banana
Az a bizonyos banános kosztüm

Nagyon hamar híressé vált erotikus táncáról és a keveset takaró banános kosztümjéről, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. Olyan hírességek barátkoztak vele, mint Picasso, aki gyakran lerajzolta, Cocteau, vagy a fiatal Hemingway, de viszonya volt többek között Georges Simenonnal is. Üstökösként való feltűnése egybeesett az art deco stílus elterjedésével, amely távoli tájakat, így Afrikát is megidézte. Baker erre rá is játszott és gyakran egy kis gepárddal, Chiquitával együtt lépett fel. A filmesek is kezdék felfedezni, játszott a Trópusok szirénje című némafilmben, és a Zouzouban, amely már hangosfilm volt.

Baker és gepárdja

Giuseppe Pepito Abatinóval is ekkor ismerkedett meg, aki később menedzsere és szeretője is lett. Abatinó alakított Baker imázsán, beíratta énekórákra, és nemsokára már Offenbach La créole című operájának főszerepét játszotta. Bár Párizs- és Franciaország-szerte rajongtak érte, visszatért egy turné erejéig Amerikába, de ott nem fogadták el őt a nézők, a Broadwayen sem volt teltháza – ez kissé meg is törte. Mikor visszatért Franciaországba, hozzáment Jean Lionhoz, ezáltal 1937-ben megkapta a francia állampolgárságot is.

Tagadhatatlan, hogy szerette a feltűnést

Mikor a második világháború kitört, Baker úgy érezte, hogy fogadott hazájáért is tennie kell: kémkedni kezdett Franciaországnak, de Gaulle-t próbálta segíteni munkájával. Magasrangú diplomatákkal töltött időt, akár saját szalonjában, akár máshol, japán, olasz hivatalnokokkal csevegett, majd továbbította a megszerzett információt. Mikor a németek megszállták Franciaországot, elhagyta Párizst és az ellenállókat próbálta segíteni. Marokkóból járt Spanyolországba fellépni, az ott szerzett híreket, információkat sokszor papíron, a fehérneműjében jutatta el honfitársaihoz. A sok akció között megbetegedett, egy vetélése miatt számos gyulladásos betegséggel kellett szembenéznie, amely élete végéig kísérte. A háború után számos kitüntetést kapott. Egy rövid depressziós időszak után hamarosan újra kitalálta önmagát, és újra színpadra lépett.

Baker 1945-ben, Londonban

Olyan sikeressé vált, hogy már Amerikába is többször meghívták, még Fidel Castro is felkérte, hogy lépjen fel Havannában. Baker hozzáment Jo Bouillon zeneszerzőhöz, akivel közösen 12 gyermeket fogadtak örökbe a világ minden tájáról (azt is mondták róla, hogy igyekezett minden rasszot a családjába fogadni, hogy mintacsaládot hozzon létre, de a táncosnő tagadta, hogy ez lett volna a szándéka). Ennek ellenére lelkesen támogatta az afroamerikai polgárjogi mozgalmakat, volt olyan, hogy megtagadta, hogy szegregált, csak fehérekből álló közönség előtt játszon, holott nagyon magas fellépti díjat ígért neki a klub (ezután több fenyegetést is kapott a Ku Klux Klántól). 1951-ben egy manhatteni klubot perelt be, mert nem szolgálták ki. Az éppen ott jelenlévő Grace Kelly feltűnően belekarolt, úgy sétáltak ki együtt. A két művész ezután igazi jó baráttá vált.

A Monacói herceggel és Grace Kellyveé sétált Baker

1963-ban egyedüli hivatalos női felszólalóként Martin Luther King oldalán tartott beszédet. King meggyilkolása után, özvegye fel is kereste Bakert, hogy lenne-e a mozgalom vezetője, de Baker pár nap gondolkodási idő után úgy döntött, hogy inkább maradna továbbra is gyermekei édesanyja, ezért nem vállalja el ezt. 1975-ben hunyt el, nem sokkal nagy sikerű, pályájának ötvenedik évfordulóját ünneplő Joséphine á Bobino című gálaműsora után.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2016.06.17. 12:05 • Címke: nők, évforduló