a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Színház a kastélyban

gyula lead

Az első magyarországi kastélybeli színházi előadás 270. évfordulójára emlékeznek szombaton a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

A gyulai Amásy-kastélyban – amely akkor a Harruckern-család birtokában volt  1746. június 13-án volt az első magyarországi kastélybeli színházi előadás. Harruckern Ferencné Dirling Mária Antónia névnapjára a báró udvari papja, Antonius Hueber írt Parasztlakodalom címmel vígjátékot  mondta Cseresznyés János történész, a szervező Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. munkatársa. Kiemelte: sokáig azt hitték, hogy a Nyitra megyei Holicson rendezték az első kastélybeli színielőadást, ahol szintén 1746-ban, Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc nyári látogatásakor valóban állítottak föl színpadot. A kutatások szerint azonban az uralkodópár szórakoztatására a lakájok által előadott darabot mintegy két hónappal a gyulai esemény után mutatták be.

dirling maria antonia
Dirling Mária Antónia (forrás: elte.hu)

Cseresznyés János hozzátette, hogy Antonius Hueber ferences rendi szerzetes a Harruckern-család utolsó férfitagjának, Harruckern Ferencnek volt az udvari papja, aki a bárói családdal 1743 és 1758 között a nyári hónapokat több ízben Gyulán töltötte. Ő gondoskodott a család szórakozásáról: vadászatot, madarászatot, színdarabot rendezett számukra. Élményeiről naplószerű feljegyzéseket készített. Ezekben megörökítette a főúri élet eseményeit, különösen az ünnepeket, a szórakozásokat, játékokat. A Parasztlakodalom című előadás körülményeiről a történész Haan Lajos és Adolph Dux kutatók munkáira hivatkozva elmondta: a báróné egyszer ebéd közben megkérdezte a pátertől, hogy mivel fog névnapján kedveskedni neki. Antonius atya szép verset ígért, de a báróné színdarabot kívánt. A páter hiába hivatkozott arra, hogy még sosem írt színdarabot, színpadra, jelmezekre is szükség lenne, és az idő sem elegendő a névnapig. A báróné Pestről hozatott díszleteket és ruhákat. A gyulai kézművesek a kastélyban Hueber irányítása mellett elkészítették a színpadot, aki ezután néhány nap alatt megírta a színdarabot és betanította a cselédeknek.


A kastélyban a holoprojektornak köszönhetően a korabeli hangulatot is felidézhetik a látogatók

Az előadásra Váradról és Aradról is érkeztek vendégek. A komikus darab tetszést aratott, ismételten bemutatták nemcsak Gyulán, hanem Nagykárolyban is. A báróné megjutalmazta a „színészeket”, a főszereplők 4, az alsóbb rendű szereplők 3, akik nem mondtak szöveget l-l, a zenészek 12 aranyat kaptak. A téma kutatásának nehézségét, egyben érdekességét az adja, hogy a Parasztlakodalom eredeti kézirata elveszett, azt több mint száz éve Haan Lajos és Éble Gábor mellett Adolph Dux és Takáts Sándor forgathatták utoljára. A későbbiekben csak a kivonatolt másolatot használták a kutatók – mondta Cseresznyés János. Hozzátette: az még ismert, hogy Hueber 1757-ben is írt egy alkalmi darabot, amelyet szintén június 13-án láthatott az ünneplő gyülekezet, amelynek tagjai Harruckern Jozefa és Károlyi Antal esküvőjére érkeztek. Az előadásban  amelyet a kastély udvarán mutattak be ugyancsak a személyzet tagjai szerepeltek.

gyuka almasy kastely
A gyulai Almásy kastély (forr
ás: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont)

A 270. évforduló alkalmából szombaton diákszínjátszókkal tisztelegnek az első előadás előtt  mondta Beszterczey Attila színész, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. munkatársa, aki szerint egyfajta párhuzamot szerettek volna állítani az akkori és a mai amatőr színjátszás között. Szombat délután 3 órakor a Gyulai Calliope színjátszókör és a GY.M.K. közös produkciójával, a Szó asszó című vásári komédiacsokorral veszi kezdetét a program. Majd a Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium előadása és a Kovásznai Pódium Színház bemutatójaként Rejtő Jenő A tehén című darabja lesz látható a kastély előtt felállított szabadtéri színpadon. Este héttől Tege Antal és Beszterczey Attila színművészek Parasztlakodalom a kastélyban címmel fikciós jelenetet adnak elő felolvasószínházi keretek között, felidézve a 270 esztendővel ezelőtti történéseket. Az ingyenesen megtekinthető bemutatók sora a Debreceni Alföld Színpad Moliere-előadásával, a Dandin György című színművel zárul. Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője elmondta, hogy mindezeken túl a kastély állandó kiállításának a magyarországi kastélyszínjátszás kezdetéről szóló helyiségében, a nyitva tartási időben óránkénti rövid produkcióval is megemlékeznek a jeles évfordulóról.

MTI

• Publikálva: 2016.06.08. 22:52 • Címke: évforduló