a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Egy kilométert hatvanezer emberért

sommeleadSzáz éve, 1916. július 1-jén kezdődött a somme-i csata, az első világháború nyugati frontjának egyik legnagyobb és legvéresebb ütközete, amely a hiábavaló mészárlás metaforájává vált.

Az első világháború 1914-es kitörése után a nyugati front megmerevedett, a lövészárkokkal és drótakadályokkal szabdalt arcvonalat egyik fél sem tudta a hatalmas véráldozatokkal járó offenzívákkal áttörni. A németek 1916 februárjától keleten, Verdun térségében indítottak hadműveletet, hogy megpróbálják hadianyagcsatában felőrölni, szó szerint kivéreztetni a franciákat. A mindkét oldalon óriási veszteségeket hozó, hónapokig tartó hadművelet sorsát a front egy másik szakaszán, a Somme folyó felső folyása mentén megindított antant-offenzíva döntötte el. Ennek célja brit-francia részről nem a területi nyereség volt, hanem az, hogy erőket vonjanak el Verdun térségéből, és minél nagyobb veszteségeket okozzanak az ellenfélnek. A támadás egyhetes előkészítő tüzérségi tűz után, 1916. július 1-jén, reggel fél nyolckor indult meg a Fritz von Below tábornok parancsnoksága alatt álló 2. német hadsereg állásai ellen.

Ez alatt az egy hét alatt majdnem kétmillió lövedéket zúdítottak a több egymás mögötti vonalban kiépített ellenséges lövészárkokra, mint kiderült, igen kevés eredménnyel. A fedezékek ellen hatásos rombolólövedékek záporát a betonbunkerekben meghúzódó német katonák többsége túlélte, s viszonylag épen maradt a szögesdrótrendszer és a telefonhálózat is. A franciák az arcvonal déli szárnyán, ahol csak néhány órás volt a zárótűz, valóban meglepetésszerűen támadtak, s benyomultak a német állásokba. Északon azonban a Brit Expedíciós Haderő (BEF) egységei nem tudták áttörni a német védműrendszert, mert a tüzérségi támogatás nemcsak elégtelennek bizonyult, hanem a meglepetés erejét is elvette. A németek tudták, hogy ha a tüzérség elhallgat, gyalogsági támadás következik, és volt idejük felkészülni a rohamra. A lassan előrenyomuló brit katonák rendre fennakadtak a széles szögesdrót akadályokon, és felmorzsolódtak a géppuskatűzben.

somme
Elindultak (Forrás: wikipédia)

A brit gyalogság jórészt tapasztalatlan újoncokból és lelkes önkéntesekből állt, akiket ráadásul kezdetleges taktika alapján vetettek be. Jellemző, hogy a brit tartalék egy részét lovasság alkotta, és a vezérkar komolyan hitte, hogy az képes lesz a gyalogság által kierőszakolt résekbe benyomulni és azokat kiszélesíteni. A kudarchoz hozzájárult az elmaradott technika miatti nehézkes kommunikáció is, a hadműveletet megtervező és vezénylő Sir Douglas Haig tábornok, a BEF főparancsnoka gyakran nem tudta, mi zajlik a csatatéren, téves információk alapján kiadott parancsaival számos ezredet küldött a biztos halálba. A brit közvéleményt sokkolta, hogy csak az első nap 20 ezer katonájuk esett el, 40 ezer pedig megsérült vagy eltűnt – ez mind a mai napig a brit hadsereg egy nap alatt elszenvedett legsúlyosabb vesztesége. Haig tábornok – akit a szigetországban később „somme-i mészárosként″ emlegettek – a július 1-jei vereség után is folytatta a hadműveletet, de a korábban erőltetett általános rohammal szemben immár a kisebb rohamok és óvatosabb előrenyomulás taktikáját követte.

A várt gyors áttörés helyett állóháború alakult ki, a három és fél hónapon át tartó hadművelet során az antant erői több mint 90 kisebb támadással próbálták meg áttörni a németek vonalát. Egyes színtereken a borzalmas tapasztalataikból okuló briteknek sikerült eredményes taktikát kidolgozniuk. A hadtörténetbe is bevonult 1916. szeptember 15., amikor bevetették új fegyverüket, a Mark I-es (C19) tankot, a világ első lövészárkok, drótakadályok, gyilkos géppuskatüzek leküzdésére tervezett nehéz harckocsiját. A bevagonírozott csaknem 60 tankból azonban meghibásodás miatt csak 35 érte el a megindulási körzetet, a német arcvonalat pedig már csak 24-nek sikerült megközelítenie. Az akkor még nehézkes és lassú, sebezhető és megbízhatatlan harckocsik hadászatilag nem sok sikert értek el, de sokkolták a német katonákat.

somme
A harcmező (Forás: wikipédia)

Az offenzíva szeptemberben hozott eredményeket, a hónap végére az arcvonal jobb szárnyán sikerült elfoglalni a kulcsfontosságú, a németek által erőddé kiépített Thiepval települést. Októberben az özönvízszerű esőzés sártengerré változtatta a csatateret, s miután a hó is leesett, Haig november 18-án beszüntette a hadműveletet. A somme-i csatában senki sem győzött, a szövetségeseknek az offenzíva tetőpontján is alig tíz kilométert sikerült előrenyomulniuk. A kis eredmény óriási élőerő-veszteséggel járt, mintegy 400 ezer brit és 200 ezer francia, német oldalról mintegy félmillió áldozatot követelt, azaz az antant minden megtett kilométerért mintegy 60 ezer katona életével fizetett. A hadműveletek egyetlen sikere a Verdunre nehezedő nyomás enyhítése volt, bár egyes történészek szerint a számtalan emberéletet, hatalmas mennyiségű hadianyagot és utánpótlást felemésztő anyagcsata során szerzett tapasztalatok elősegítették a szövetségesek későbbi győzelmét is. Érdekesség, hogy Somme-nál harcolt és sebesült meg Adolf Hitler is. Az észak-franciaországi Thiepvalban, az egykori harcmező északi részén emlékmű őrzi az elesett katonák emlékét.

mti

• Publikálva: 2016.07.01. 10:15 • Címke: évforduló, történelmi események