a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

A jövő meglepően jó zenéje – Best of diploma 2016

bestoffdiplomalead

A fiatalság frissesség, bátorság, nyers őszinteség, és még sok minden, ami mi, a többség nem vagyunk. És ez hol nyilvánulna meg hatványozottabban, mint a Képzőművészeti Egyetemen, ahol a jövendő művészeti elitet képzik. Ahol az új vezetéssel sok minden változik, nagy reményekkel érkeztünk mi is a végzősök legjobbjainak kiállítására.

Hogy megtudjuk hol tart, milyen irányokba indult el a képzés, a klasszikus részek mellett mennyire vannak jelen az új kifejezési formák, lehetőségek. És azt kaptuk, amit vártunk is valahol, meggyőződhettünk róla, hogy az intézményben világszínvonalú munka folyik. A most a tanszékek javaslatai alapján kiválogatott munkák pedig minden túlzás nélkül jórészt megállnák a helyüket a legfontosabb kiállítóterekben is. S mivel nem elég már egy jól kivitelezett kép, vagy éppen szobor a diplomához, hát nagyban megkönnyítették a befogadás, értelmezést azok a falon lévő szövegek, amelyekkel az ifjú alkotók magyarázzák, egyértelműsítik mondandójukat, vagy éppen feltárják a munkafolyamatot, amelynek a végén ott van a produktum. Amire úgy összességében a sokoldalúság, a műfajok közötti átjárások mellett az igényes kivitelezés, és persze az ifjúság lendületével járó lázadás is jellemző.

bestoffdiploma
(fotó: a szerző)

Itt van mindjárt a festő szakos Kala Bence, aki nagyon magas fokon sajátította el a klasszikus fogásokat, éppen ezért most csupa firkát, töredéket rakott ki. Hogy aztán ez lenne a posztmodern utáni új festészet, arról nehéz lesz meggyőzni a közönséget. Mondik Noémi a képgrafika specializációt végezte el, ő a pop artos, pixeles világban mozog otthonosan, de most túllépett a kiprintelt számítógépes grafikán, hiszen 130 ezer vasalható színes gyöngy (amiből az ovisok is kirakják első színes virágaikat) felhasználásával készítette el három, amúgy a csajozásról szóló képét.

A kiállítást megelőző sajtótájékoztatón az egyetem februárban megválasztott rektora beszámolt a szemeszter eredményeiről és a további tervekről. A Képzőn megvalósult végre a tanszékek közötti átjárás, október 23-ra pedig elkészül egy teljesen új közösségi tér a most használt bejárat környékére. Kinyitják majd a húsz éve zárt másik kaput is, ahogy az intézmény is nyitni fog a két éven belül bevezetendő angol nyelvű képzéssel a világ felé. De legelőször az épület homlokzatát hozzák helyre, és a nyílászárókat cserélik ki, aminek a fűtésszámla szempontjából is nagy a jelentősége.

A képgrafikáról Szita Barnabás, akárcsak a fotós Misetics Mátyás, a világháló kevesek által látogatott szegmenseiben időzik. S mert Isten is felülről tekint le a világra, most drónfelvételekből emelt ki felülről fotózott templomkupolákat, és készítette el az egyetemesség jegyében felnagyított szitanyomatukat. A szobrászok közül talán Megyeri Barbara Möbiusz-csomóját emelném ki, melynek felületén – nem véletlenül – egy mohával kitöltött labirintus van, a moha pedig a folyamatos locsolás hatására idővel megváltoztatja a műtárgyat, ami így végül is végtelen variációban létezik.

bestoffdiploma
(fotó: a szerző)

A Barcsay Terem alsó fele jórészt a látványtervezőké. Dabóczi Noémi Térey Jánosnak a Jeremiás, avagy az Isten hidege című darabjához készített színpad-, és különleges bábterveket, Tóth Barbara pedig ugyanehhez a meglehetősen nyomasztó, apokaliptikus darabhoz szépen kivitelezett jelmezeket. Itt van a tervezőgrafikus Béres Brigitta emlékezettorzulásról (is) szóló „lyukas könyve”, melyben Szent Ágoston vallomásaiból az emlékezésről és az időről szóló részeit emelte ki, és szabdalta fel lézerrel. Az így kialakított kiemelések úgy működnek, mint az emberi emlékezet. Ami indul a kisgyermekkori hézagossággal, és legvégül ismét viszonylagossá válik, az elmúlás előtt. És ennyi komolyság után felüdülésnek ott van a szobrász Leitner Levente hangmodulátoros, ízesített rózsaszín ködöt is gyártó „buligépe”, ami – mint ahogyan az alkotó fogalmaz – egyszerre biztosítja a túlfűtött szerelem és boldogság ködét mindenki számára, s egyúttal fosztja meg befogadóit annak különlegességétől. A kiállítás online webshopját a barcsayterem.myshopify.com címen találhatjuk.

Pálffy Lajos

Best of Diploma 2016

Magyar Képzőművészeti Egyetem

2016. július 5. – július 26.

• Publikálva: 2016.07.16. 18:45 • Címke: kiállítás