A Tigrisek sem tudtak csodát tenni

filmhiradok_online_lead

Ritkán látható német felvételeket találunk az Afrikakorps utánpótlásának biztosításáról a Magyar Világhíradó 1942 decemberi összeállításában. Az 53 másodperces anyag a harcjárművek kirakodására összpontosít, találkozhatunk benne a németek által használt, a sivatagban is működőképes haditechnika jellegzetes darabjaival.

Amikor az olaszok 1940 szeptemberében Líbiából megindultak az angol fennhatóság alatt lévő Egyiptom ellen, még nem is gondolták, hogy négy hónap múlva már veszélyben lesz líbiai birtokuk is. Így hát kénytelen voltak a németektől segítséget kérni, mielőtt kikergették volna őket Afrikából. Így került a német 15. páncélos- és az 5. könnyűhadosztály Tripoliba, ahol a maradék olasz erőket is a parancsnoksága alá vonva Erwin Rommel támadást indított az előrenyomuló angolok ellen. És 900 kilométeres folyamatos harc és rohanás után Tobruknál bekerített 35 brit katonát és ott állt Egyiptom határán. Viszont nem volt utánpótlása és a szövetségesek légiereje is egyre hatékonyabban működött, így a németek és olaszok folyamatosa védekezve megkezdték a visszavonulást. Ami 1942 novemberében, az amerikaiak és a britek marokkói és algériai partraszállása után gyorsult fel, és végül csak Tunisz és környéke volt már német és olasz kézen, mikor 1943 májusának közepén megtörtént a kapitulálás.

Rommel már jóval korábban elhagyta Afrikát, és hiába voltak a német és olasz erőfeszítések, a szövetségesek túlerejére nem volt ellenszer. Az utánpótlást már a tengeren és a levegőből is támadták a britek, ezért is kíséri a német katonákkal teli utasszállítót egy romboló mindjárt az anyag elején. Aztán a kikötő védelmében ezért látunk harci repülőket a következő snitten Tunisz felett, és így sikerült egy békés kirakodást is felvenni. Előbb két VW Kübelwagent daruznak ki a hajó gyomrából, majd egy nyolckerekű Sdkfz.233 páncélozott felderítőt láthatunk. Végül a páncélos erők gerincét adó Panzerkampwagen III. harckocsikat emelik ki, amiknél 1943-ra már az amerikaiak és a britek is jobb paraméterű tankokat tudtak a csatasorba állítani. Ugyan a valóban kiváló tulajdonságokkal rendelkező Tigrisekből is került át már Tunéziába, de ezekkel sem lehetett már csodát tenni.

PL

• Publikálva: 2016.07.18. 11:06 • Címke: filmhíradók online