a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Több mint 680 program az Ördögkatlanon

ordogkatlan lead

Több mint 680 programot kínál várhatóan 50 ezer látogatónak a kilencedik Ördögkatlan Fesztivál, amelynek augusztus 2. és 6. között ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és az idén csatlakozó Villánykövesd.

Bérczes László, a fesztivál egyik főszervezője az eseményt beharangozó pécsi sajtótájékoztatón hétfőn azt mondta: az eredetileg kis rendezvénynek szánt fesztivál azóta naggyá vált. Idén öt nap alatt a négy faluban összesen 20-25 helyszínen 680 programot, köztük mintegy 100 színházi előadást, több mint 150 családi programot, 132 koncertet, mintegy 140 kiállítást tartanak, továbbá cirkuszi produkciók, irodalmi programok, kiállítások, filmvetítések, táncelőadások és beszélgetések várják az érdeklődőket. A rendezvény idei díszvendége Udvaros Dorottya színművész; Kovács Gerzson Péter koreográfus; Both Miklós zeneszerző, előadóművész, aki egy nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével várja a látogatókat. Bérczes László hozzátette: idén a szponzorok jóvoltából az Ormánságban található, mintegy száz lakosú Besencéről érkező gyermekek ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

ordogkatlan
Az Ördögkatlan főszervezői középen: Bérczes László és Kiss Mónika (forrós: Ördögkatlan Facebook-oldala)

Az Ördögkatlanon a múlt csütörtökön elhunyt Esterházy Péter Kossuth- és Herder-díjas íróra emlékeznek augusztus 3-án a kisharsányi templomkertben mások mellett Grisnik Petra színművész közreműködésével – emelte ki Kiss Mónika, a fesztivál másik főszervezője. Szólt arról is, hogy az új helyszínként belépő Villánykövesd ismert pincesorát képzőművészek „álmodják újra”, ahol galériasort alakítanak ki. A kiemelt programok között említette a Saul fia című Oscar-díjas film vetítését, amelyet augusztus 3-án a beremendi Megbékélés kápolnában tartanak; emellett kiállítás is látható lesz a film forgatása alatt készült fotókból. A film főszereplője, Röhrig Géza költőként vesz részt az Ördögkatlanon. A fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozásaként Bartók Béla Concertója hangzik el augusztus 5-én Beremenden a Hungarian Studio Orchestra fellépésével Dinyés Dániel vezényletével lesz hallható a mű, a Concerto táncszínházi változatát Horváth Csaba koreográfus-rendező vezetésével a Forte Társula készíti el a fesztiválra. Az Orlai Produkció öt előadással – a Hernádi Pont, az Egyasszony, a Kriplimari, az Őszi szonáta és a Mellettünk című darabbal  érkezik a fesztiválra. A Katona József Színház az Abigail bulija és a Cosi fan tutte című produkcióval, a kaposvári Csiky Gergely Színház A gát és a Sötétben látó tündér című darabbal vesz részt a rendezvényen.

A 8. Ördögkatlan Fesztivál megnyitója Nagyharsányban 2015. augusztus 4-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
A 8. Ördögkatlan Fesztivál megnyitója Nagyharsányban 2015. augusztus 4-én (MTI Fotó: Sóki Tamás)

A fesztiválon fellép még a tatabányai Jászai Mari Színház, a K2 Színház, a Nézőművészeti Kft., a Manna Produkció, a TÁP Színház és a Nemzeti Színház, valamint a kaposvári és a budapesti színművészeti egyetem hallgatói. Látható lesz a színművészeti egyetemek hallgatói által készített, Zsótér Sándor rendezte Sirály és a Vidnyánszky Attila rendezte Psyché című előadás. Bérczes László kiemelte: 1996 nyarán, 20 éve alapították meg a Bárka Színházat, amelynek szellemiségét kiállítással, lengyel utcaszínházzal – a Teatru Osmego Dnia és az Artus közös fellépésével  a fesztiválon születő előadással, beszélgetésekkel és a Mulatság című produkcióval idézik fel. Az Ördögkatlanon többek között a Quimby, a Kiscsillag, 30Y, a Besh o DroM, Lajkó Félix, Péterfy Bori, Palya Bea, Ferenczi György és a Rackajam koncertje is várja a közönséget és fellép a Wombo Orchestra is. Kiss Mónika elmondta, a fesztiválon mintegy 6000 művész lép fel, a rendezvény idei költségvetése meghaladja a 100 millió forintot, amelyből 40-45 millió forintos összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap biztosít. A fesztivál részletes programja a www.ordogkatlan.hu oldalon található.

MTI

• Publikálva: 2016.07.18. 10:36