a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Aki zenével közelebb hozza egymáshoz az embereket

mutilead

Július 28-ánhetvenöt éves Riccardo Muti olasz karmester.

Nápolyban jött a világra, szülővárosában kezdte zenei tanulmányait, hegedűn és zongorán. Egyik felvételiztetője, majd tanára a Fellini-filmek zenéit jegyző Nino Rota volt, karmesteri és zeneszerzői diplomáját a milánói Verdi Konzervatóriumban szerezte. 1967-ben első olaszként nyerte meg a Guido Cantelli karmesterversenyt Milánóban, ezután a firenzei zenei fesztivál vezető dirigense lett. 1971-ben Herbert von Karajan meghívására a Salzburgi Ünnepi Játékokon mutatkozott be, Mozart szülővárosában az elmúlt négy évtizedben több mint kétszáz alkalommal állt a karmesteri pulpitusra, 2007 és 2011 között a Salzburgi Pünkösdi Játékok vezető karmestere volt. 1972-től egy évtizeden át Otto Klemperer utódjaként a londoni filharmonikusokat vezette, és az összeomlás szélére került zenekart fiatal muzsikusokkal frissítette fel, 1980 és 1992 között Ormándy Jenőt követte a philadelphiai zenekar zeneigazgatói székében.

Muti 2015-ben

1981-ben Mozart Figaro házassága című nagysikerű előadásával mutatkozott be a milánói Scalában, 1986-ban lett – Claudio Abbado utódjaként  a patinás intézmény zenei igazgatója. 2004. december 7-én is ő állt a karmesteri pulpituson, amikor a felújított Scala újra megnyitotta kapuit. Csaknem két évtizeden át határozta meg az intézmény arculatát, ez idő alatt bemutatták Mozart Da Ponte-trilógiáját (Figaro házassága, Don Giovanni, Cosí fan tutte), Wagner Ring-ciklusát, műsorra tűztek olyan mesterműveket, mint Verdi Rigolettója, A trubadúr és a Traviata, és a repertoárba kerültek addig mellőzött művek, mint Gluck, Cherubini és a nápolyi iskola mestereinek operái. A patinás intézményből 2005-ben távozott viharos körülmények között, az akkori intendással, Carlo Fontanával kirobbant vitája után. Egy hónappal később egy jótékonysági koncertet vezényelt az operaházban, azóta viszont nem lépett fel Milanóban. Hetvenötödik születésnapja alkalmából a milanói Scala kiállítással tiszteleg előtte, amelyet június 5-én ő maga nyitott meg. A Scalában a tervek szerint 2017 januárjában  több mint tíz év után  két koncert dirigálásával a karmesteri emelvényre is visszatér.

Muti fiatalon a Royal Albert Hallban

Az operaházakban és a hangversenytermekben egyaránt ünnepelt dirigens szigorúan ragaszkodik a partitúrához, kevésre tartja a modernizálást, az extravagáns hangzást és a harsogó énekhangot. Nem érzi magát konzervatívnak, csak elvárja, hogy a zene álljon az első helyen. Pályafutása alatt a legjobb zenekarokat vezényelte, a legnagyobb sztárokkal dolgozott, a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. Négy alkalommal is (1993, 1997, 2000, 2004) dirigálta a bécsi filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét. Megfogalmazása szerint „mindenhova a zenekarok hívtak, nem a helyi hatalmasságok vagy a menedzserek”. 2004-ben fiatal zenészekből megalapította a Luigi Cherubini Ifjúsági Zenekart, Daniel Barenboim utódjaként 2010 óta a Chicagói Szimfonikusok zenei igazgatója (a zenekarral 1973-ban debütált a raviniai fesztiválon, szerződése 2020-ig szól), 2011-ben a Bécsi Filharmonikusok tiszteletbeli tagja és a római operaház tiszteletbeli zeneigazgatója lett. Utóbbi tisztségéből a „nyugodt munkához szükséges feltételek hiánya” miatt 2014 szeptemberében távozott.

Muti jobbján Kiri Te Kanawa, balján Jonas Kaufmann

Úgy tartja, hogy a zene ereje közel hozhatja egymáshoz az embereket, és maga is komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy növelje a komolyzene rajongóinak táborát. Ennek jegyében volt már zongorakoncertje börtönben, és a világ számos pontján szervez hangversenyt a békés együttélés jegyében. Néhány éve azt mondta: „a sietség a zene ellensége. Ma a karmesterek 22 évesen kezdenek vezényelni tudás és tapasztalat nélkül. Így a rendezők veszik át az irányítást. Az operát veszély fenyegeti.” Muti széles repertoárja a klasszikus és romantikus mesterművek mellett a huszadik századi szerzők  elsősorban Britten, Ligeti, Prokofjev és Sosztakovics  alkotásait is felöleli, emellett a legnagyobb Verdi- és Mozart-tolmácsolók közt tartják számon. Pályafutása során több filmes munkája is volt, közreműködött a Steven Spielberg rendezte, két Oscar-díjjal kitüntetett Lincoln zenei felvételeinél is. Számos kitüntetése mellett a francia Becsületrend birtokosa, II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá ütötte, több komolyzenei Grammy-díj tulajdonosa, megkapta a művészeti Wolf-díjat, 2011-ben átvehette a Birgit Nilsson-díjat és az Asztúria Hercege Alapítvány kitüntetését is. 2010-ben jelent meg önéletrajza. Öt éve pacemakert kapott, miután szívritmuszavarok következtében próba közben összeesett, és súlyos arcsérüléseket szenvedett. A karmester idén több koncertjét is lemondta, miután csípőműtéten esett át Olaszországban.

MTI

• Publikálva: 2016.07.26. 13:39 • Címke: évforduló