a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátság

arcus temporum lead

Ismét megrendezi hagyományos művészeti fesztiválját a Pannonhalmi Főapátság; az Arcus Temporum zenei fesztivál, egy év kihagyás után, a Szent Márton-év keretében valósul meg augusztus 26. és 28. között.

A monostor védőszentje, Szent Márton emlékévének „Közösségben vagyunk” mottóját átvette a művészeti fesztivál is. Az idén szeretnék megtalálni a „közösséget” Kurtág György művészete, Joseph Haydn művei, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásai között.   Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang. „A fesztivál időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között” – olvasható a szervezők közleményében. A zenei programokon túl, a látogatókat kiállításokra és egyéb közösségteremtő alkalmakra is várják, az imádság és a spiritualitás témáiban. Az érdeklődők bejárhatják a labirintust, követhetik Szent Márton nyomát, elmélyedhetnek a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében és részt vehetnek a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is. A hat nagy koncertnek ismét a főapátság kulturális terei adnak helyet. A nyitókoncerten Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben a keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő.

arcust temporum

Ugyanebben a térben egyedülálló zenei alkalomra várják a közönséget a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel. A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna (Kurtág, Haydn és ütős-vokális zene), valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla fellépésével. Az Arcus Temporum fesztivál művészeti vezetője Keller András és Rácz Zoltán, kulturális igazgatója Dejcsics Konrád.

MTI

• Publikálva: 2016.08.01. 10:37 • Címke: fesztivál