a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Több mint hatvan éve folyamatosan úton

bennett lead

Tony Bennett amerikai pop- és dzsesszénekes, akinek több mint száz albumát 50 milliónál többen vásárolták meg, augusztus 3-án kilencvenéves. A veterán énekes ma is tevékeny, utolsó lemeze tavaly jelent meg.

Anthony Dominick Benedetto néven született New York Queens kerületében olasz bevándorló szülőktől. Szegény családban nőtt fel, apját kilencévesen vesztette el. Kisgyerekként nyűgözte le a dzsessz, Louis Armstrong, Jack Teagarden és Joe Venuti zenéje, tízévesen már énekelt. Másik szenvedélye mind a mai napig a rajzolás, festés. Az iparművészeti főiskola költségeit pincérként teremtette elő, egy olasz étteremben a felszolgálás mellett énekelt is a vendégeknek. A második világháborúban gyalogosként szolgált, leszerelése után a veteránokat segítő törvénynek köszönhetően kezdhette el énekesi és színészi tanulmányait. Greenwich Village egyik klubjában fedezte fel a színész, humorista Bob Hope, aki 1949-ben magával vitte turnéjára, és az ő javaslatára kezdte a Tony Bennett művésznevet használni. „Azóta megállás nélkül úton vagyok” – nyilatkozta az idős énekes.

Pályája kezdetén

1950-ben lemezszerződést kapott a Columbia kiadótól, felvételeit Mitch Miller producer irányításával készítette. Első sikerei között volt a Because of You és a Stranger in Paradise, legtöbbet játszott dala az I Left My Heart in San Francisco lett, amelyért 1962-ben Grammy-díjat vehetett át. Közben nézeteltérése támadt lemezcégével, amely ragaszkodott jól bevált stílusához, ő azonban más stílusokat is ki akart próbálni. Amikor azt kérték tőle, hogy új dalok helyett csak a listavezető számok feldolgozásait készítse el, két évtized után kenyértörésre került sor. Bennett saját kiadót alapított, de karrierjében mégis tíz év szünet következett, mielőtt 1986-ban kiadta az Art of Excellence című albumát. A hosszú pihenőnek szakmai és magánéleti okai is voltak: a hetvenes évek végén Kaliforniába költözött, ahol rászokott a hírességek között széles körben használt kokainra és marihuánára. Egy halál közeli élmény és Lenny Bruce komikus kábítószer-túladagolás miatt bekövetkezett halála megrendítette, feladta korábbi életstílusát. Szembe kellett néznie azzal is, hogy megváltozott a közönség ízlése: a rock and roll vált uralkodó zenei stílussá, a zeneipar szinte kizárólag a fiatal közönségre összpontosított, az ő lemezei kiszorultak a boltok polcairól.

1986-ban

Pályafutása ismételt felívelését kizárólag fiának tulajdonítja, aki ma is menedzsere, s aki több meghatározó döntésre beszélte rá. Ő bírta rá, hogy vállaljon tv-szerepléseket, így került David Letterman és Jay Leno rendkívül népszerű talk showjába, a Simpson család egyik epizódjába és az MTV Unplugged műsorába, ahol fiatal rajongókra tett szert. Kibékült a Columbia kiadóval is, amely ezután már szabad kezet adott neki a lemezek anyagának összeállításakor. Visszatérése újabb szobrokkal gazdagította Grammy-gyűjteményét: sikerei között könyvelhette el Irving Berlin és Frank Sinatra tiszteletére készült korongjait, 1997-ben újabb Grammyt vehetett át a Bennett on Holiday című albumért. A Here's to the Ladies című lemezével a női énekesek előtt tisztelgett, 1998-ban került a boltokba gyerekalbuma, a The Playground. Nyolcvanadik születésnapján, 2006-ban kiadta Tony Bennett Duets című gyűjteményét, amelyen olyan hírességekkel énekelt együtt, mint Barbra Streisand, Elton John, Elvis Costello, Bono és Sting. Az album kedvező fogadtatásán felbuzdulva 2011-ben, 85. születésnapja alkalmából jelent meg a folytatás, a Duets II a Billboard lista első helyén landolt. Ezzel Bennett lett a legidősebb amerikai listavezető, további érdekesség, hogy a korongon szerepel Amy Winehouse utolsó felvett dala és a The Lady is, a Tramp feldolgozása Lady Gagával. Az énekes 2014-ben saját rekordját döntötte meg, hiszen már 88 éves volt, amikor a Lady Gagával készül Cheek to Cheek ismét az albumlista első helyéig jutott.

Bennett épp átadja egy Duke Ellingtonról készült festményét a Smithonian National Portrait Gallery-nek

Rajongói 2012-ben bepillantást nyerhettek életébe a The Zen of Bennett című dokumentumfilm képkockáin keresztül, ugyanebben az évben újabb lemezzel, a Viva Duetsszel jelentkezett, amely a latin zenére összpontosított, és a Billboardon az ötödik helyig jutott. A festészetet soha nem adta fel, három eredeti festménye látható a világhírű Smithsonian állandó gyűjteményében, és Queensben Frank Sinatráról elnevezett művészeti középiskolát hozott létre. Bennett a tizennyolc Grammy-díj mellett (melyek között éleműdíj is van), két Emmy-díjjal is büszkélkedhet, csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán, több egyetem tiszteletbeli doktora, és megkapta az amerikai kulturális élet egyik legrangosabb kitüntetését, a Kennedy Center díját is.

MTI

• Publikálva: 2016.08.02. 00:03 • Címke: évforduló