Aki magát szerette volna látni a moziban

filmhiradok_online_lead

Mi a közös Kun Bélában, Garbai Sándorban és Bokányi Dezsőben? A választ sokan egyből rávágnák: mindhárman a proletárdiktatúra vezetői voltak. Az viszont már kevésbé ismert, hogy eme elhíresült működésük előtt a munkások biztosításként befizetett filléreivel foglalkoztak. Őket és még egy élelmes fiatalember kamera előtt való produktumát látjuk most a Vörös Riport-Film meglepően jó minőségű felvételein.

A kőműves Garbai, aki a tanácshatalom kormányának élén állt, 1908-tól elnöke volt az Országos Munkásbiztosító Intézetnek. Aminek budapesti szekcióját a munkaügyi és népjóléti népbiztosként is működő, amúgy a kőfaragó szakmát bíró Bokányi Dezső vezette. A Tanácsköztársaságot külügyi népbiztosként ténylegesen irányító, újságírással is foglalkozó Kun Béla a kolozsvári munkásbiztosító pénztárnak volt a tisztviselője, és állítólag sikkasztott is belőle, csak a frontszolgálat mentette meg a felelősségre vonástól. Így indultak együtt, aztán Kun Béla – miután lemészároltatott a Krímben vagy 10 ezer foglyot – Sztálin tisztogatásainak áldozata lett, agyonlőtték. Bokányi Dezső már jobban járt, őt 1922-ben magyar hadifogoly tisztekért cserélte el Moszkva a többi népbiztossal együtt. Nagy pályát nem futott be, rádióbemondó volt, és elkezdte fordítani a Lenin-összest is magyarra, amikor lecsukták, és a börtönkórházban halt meg néhány év múlva.

Garbainak egy ideig jó világa volt, még oktatási miniszter is volt néhány napig a szakszervezeti kormányban, aztán némi kitérővel ő is Bécsnek vette az irányt. Itt vendéglőt nyitott emigráns társainak fogyasztására alapozva, akik fogyasztottak is, fizetni viszont nem akartak. Így becsődölt a vállalkozás, amikor pedig Ausztriában forróvá vált a kommunisták lába alatt a talaj, ő is Párizsba menekült. Ahol túlélte a II. világháborút, haza is jött volna utána, de a régi elvtársak nem kértek belőle. 1947-ben halt meg a francia fővárosban, tehát a „mi a közösben-re” az is jó válasz, hogy mindhárman idegen földben nyugosznak. Nem tudott nyugton maradni viszont 01:21-nél az a fiatalember, vagy inkább suhanc, aki felfedezte az egyik erkélyről a vonuló felfegyverzett munkásokat filmező kamerát. És ezután mindent megpróbált, hogy felhívja magára a figyelmet. Ez az erőfeszítése nálam sikerrel is járt, de a Kedves Olvasónak sem lesz nehéz kiszúrni a bámészkodók között az ifjoncot.

PL

• Publikálva: 2016.08.11. 11:21 • Címke: filmhíradók online