a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

A legszebb amerikai férfi

robertredfordleadMa ünnepli 80. születésnapját Robert Redford Oscar-díjas amerikai filmszínész, rendező, producer, a független film rendíthetetlen támogatója.

1936. augusztus 18-án született a kaliforniai Santa Monicában. A baseballban megmutatkozó tehetségének köszönhetően sportösztöndíjat kapott a Coloradói Egyetemen. Problémás magaviselete, tivornyái miatt azonban az ösztöndíjat elvesztette, másfél év múlva el kellett hagynia az egyetemet, amely később, 1988-ban tiszteletbeli diplomával tisztelte meg a valamikori rossz diákot. Akkori viselkedése talán édesanyja korai, 1955-ben bekövetkezett halálával magyarázható. Ezután alkalmi munkákat vállalva végigcsavarogta az Egyesült Államokat és Európát. Párizsban és Firenzében festészetet tanult, de nem érzett magában elég tehetséget. Hazatérése után díszletépítést és színjátszást tanult New Yorkban. Színházi díszletek tervezése után kisebb színpadi szerepek következtek, neve a Mezítláb a parkban című nagy sikerű Broadway-előadás után vált ismertté.

 Jane Fondával a Mezítláb a parkban című film forgatásán 1966-ban

Első igazán jelentős filmbeli alakítását Arthur Penn sztárszereposztású mozijában, az Üldözőkben (1966) nyújtotta, amelyben Marlon Brandót és Jane Fondát kapta partneréül. Ezt követően született első közös filmje Sydney Pollackkal, a Tennessee Williams drámája alapján készült Ez a ház bontásra vár (1966), majd a Mezítláb a parkban filmváltozata (1967) ismét Jane Fondával. A habkönnyű vígjáték a moziban is fergeteges sikert aratott. Egyik legemlékezetesebb alakítását a Butch Cassidy és a Sundance kölyök (1969) című westernben nyújtotta, partnere Paul Newman volt. Civakodó, törvényen kívüli figurákat megelevenítő párosuk A nagy balhé című gengszterkomédiában (1973) ismét remekelt.

1970-es években

Az 1970-es évek elején a magazinok kikiáltották a legszebb amerikai férfinak, így kedvére válogathatott a szerepajánlatokban. Játszott Pollack romantikus filmjében, az Ilyenek voltunkban (1973) Barbra Streisanddal, majd A nagy Gatsby (1974) című Fitzgerald-regény filmes adaptációjában. A Keselyű három napja (1975) mesteri időzítésű, feszült politikai thriller, Az elnök emberei a Watergate-botrányt kirobbantó két újságíró sztorija volt, ez utóbbiban Dustin Hoffmannal játszott együtt (1976). 1980-ban váratlanul a kamera másik oldalára állt, és megrendezte az Átlagembereket, egy hétköznapi család széthullásának drámáját, amelyért rendezői Oscart kapott. A nyolcvanas években mindössze három film fűződött a nevéhez: Az őstehetség (1984), a Törvényszéki héják (1986) és a legnagyobb siker, a Sydney Pollack rendezésében készült, Oscar-esővel jutalmazott Távol Afrikától (1985). Az 1990-es Havanna (ismét Pollack volt a rendező, akivel összesen hét közös filmjük volt) Batista Kubájának összeomlásáról szól, nem kevés Casablanca-utánérzéssel. Sikert aratott a Komputerkémek (1992) című alkotásban az elektronikus elhárítók főnökeként, valamint a Tisztességtelen ajánlat (1993) elragadóan ellenszenves milliárdosaként is. 1996-ban a Hírek szerelmesei című romantikus drámában játszott, majd 1998-ban megrendezte a Suttogót, amelyben a főszerepet is ő alakította.

A nagy Gatsby forgatásán 1973-ban

2000 végén Magyarországon járt, Brad Pitt társaságában Budapesten forgatta a Kémjátszma című filmet. Kifejezetten idős embert először a 2005-ös Befejezetlen életben alakított. 2012-ben a Velencei Filmfesztiválon mutatták be A hallgatás szabálya című politikai thrillerét, amelynek rendezője, producere és szereplője is. Az utóbbi évtized terméséből kiemelkedik a 2013-ban készült, szinte szöveg nélküli, Minden odavan című film, amelyben a vízzel való heroikus küzdelmet folytató hajóst alakította megrendítő erővel.

2002-ben a Sundance Fesztiválon

Robert Redfordot 2002-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntették ki. Ezzel nemcsak pályafutását ismerték el, hanem rendezői, produceri és tehetségkutatói munkásságát is. Sikeres karrierje mellett ugyanis pályatársaira is gondolt: 1980-ban a független filmesek támogatására megalapította a Sundance Filmintézetet és a Sundance Filmfesztivált, a kezdő filmesek seregszemléjét, amelyet 1985 óta minden évben megrendeznek a Utah állambeli Park Cityben. A ma már a filmvilág rangos intézményének számító Sundance-en idén már 120 filmet mutattak be. 2013-ban Utah állam ünnepségen ismerte el kulturális tevékenységét. 2015-ben neki ítélték a New York-i Lincoln Center Charlie Chaplinről elnevezett életműdíját.

Sibylle Szaggarsszal, mostani feleségével

Első házasságából három gyermeke van, 1996-tól él együtt jelenlegi feleségével, Sibylle Szaggars német festőnővel. A környezettudatos színész nem csak beszél a környezet védelméről, saját otthonát, környezetét, gazdálkodását is ennek megfelelően rendezte be. Amerika valaha legszebbnek ítélt férfiúja felett is eljárt az idő, de tartása, eleganciája, igényessége és jó ízlése még most is a régi.

MTI

• Publikálva: 2016.08.18. 09:55 • Címke: évforduló