a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Visszatér a mozikba a Ponyvaregény

pulp_fiction_lead

Augusztus 25-től újra mozivásznon látható a kilencvenes évek egyik legnagyobb hatású és legtöbbet idézett filmje, a Ponyvaregény. Quentin Tarantino Oscar-díjjal és Arany Pálmával is elismert kultfilmjét Budapesten a Corvin, Művész és Toldi moziban és országszerte a megyeszékhelyek többségén vetítik.

A Pannonia Entertainment hazai filmforgalmazó több mint két éve kezdett bele egy különleges vállalkozásba: a filmtörténet nagy klasszikusait, kultikus státuszba emelkedett alkotásait hosszú évek vagy évtizedek után olyan közegben teszi újra elérhetővé a nagyközönség számára, ahová alkotóik is szánták eredetileg, és ahol a film, mint művészeti alkotás a legjobban tud érvényesülni: a mozikban, nagyvásznon. A kultuszfilmek mozibemutatónak nem titkolt szándéka, hogy növelje a filmrajongók elkötelezettségét a mozi, mint a mozgóképek befogadásához és az ehhez kapcsolódó közösségi élményhez legalkalmasabb közeg iránt. A vetítéssorozat eddigi állomásai során többek között alkotásokat láthattak a nézők, mint az Alien-filmek, a 2001: Űrodüsszeia, a Volt egyszer egy vadnyugat, a Vissza a jövőbe, a Keresztapa, a klasszikus Ben-Hur vagy a Terminátor. A mozibemutató-sorozat következő része egy olyan alkotás, amelynél a „kultfilm”, szinte műfaji meghatározássá vált: ezúttal a Freeway Entertainmenttel közös forgalmazásban visszatér a mozikba a Ponyvaregény (Pulp Fiction), Quentin Tarantino Oscar-díjat és Arany Pálmát nyert, az IMDb nemzetközi film-adatbázis örökranglistájának előkelő 7. helyét elfoglaló filmje, amelyet a kritikusok közül sokan a 90-es évek legjobb mozijának és a független film mérföldkövének tartanak.



A Ponyvaregény szinte már a megjelenése hónapjában kultstátuszba került, és rendezőjét rövid úton Hollywood élvonalába repítette. Ez egyaránt köszönhető az idősíkok között cikázó, zseniális forgatókönyvnek, a kultikussá vált karaktereknek és persze szállóigévé vált párbeszédeiknek, a közösségi médiában a mai napig felbukkanó „mém”-jeleneteinek, a filmes és popkulturális utalások garmadájának és a remekül eltalált filmzenének is. A 22 évvel ezelőtt készült Ponyvaregény az akkor még kevésbé ismert Quentin Tarantino második nagyjátékfilmje volt, a Kutyaszorítóban után. A jó adag fekete humorral, durva káromkodással és erőszakos jelenettel teletűzdelt filmet ironikus módon a „családbarát” Disney által épp akkoriban megvásárolt Miramax stúdió finanszírozta. A 8 millió dolláros költségvetés nagy része a színészek gázsijára ment. Ez nem csoda, a mai napig ritka, hogy olyan élvonalbeli színészek szerepeljen együtt egy filmben: mint Uma Thurman, Bruce Willis, Samuel L Jackson és természetesen a pályafutása mélypontjából visszatérő, Vincent Vega szerepéért Oscar-jelölést kapó John Travolta. Még a kisebb epizódszerepeket is olyan nevek alakítják, mint Christopher Walken, Tim Roth vagy Harvey Keitel, és sok más filmjéhez hasonlóan maga Tarantino is feltűnik egy szerepben.

ponyvaregeny

A Los Angeles-i alvilági figurák közt játszódó sztorit a hajdani videotékás, filmrajongó Tarantino Roger Averyvel közösen írta. A forgatókönyv különlegessége, hogy számtalan, filmklasszikusokból átvett jellegzetes műfaji sajátosságot, tipikus karaktert, szituációt és jelenetsort olvaszt össze látszólag különálló történetekre osztott, mégis a film végére egységes egésszé összeálló egyveleggé. Mint Tarantino filmjeiben általában, a szereplők itt is a legritkább esetben uralják a sorsukat, a sztori szálait összekötő váratlan fordulatok egyenes következményeként a film az elejétől a végéig egy hipnotizőr hatékonyságával ejti rabul a figyelmet.

pulp_fiction

A Ponyvaregény 1994 májusában a cannes-i ősbemutatón lenyűgözte a közönséget, film elhozta a fesztivál fődíját, az Arany Pálmát. Az amerikai, majd világpremiert követően minden addigi várakozást felülmúlva több mint 200 millió dollár bevételt hozott a Miramax és a Disney konyhájára. A szakma egyértelmű főhajtásaként a Brit Filmakadémia díjkiosztóján, az Arany Glóbuszon és az Oscar-gálán is megkapta a legjobb forgatókönyvért járó díjat, pedig olyan, szintén erős filmekkel volt versenyben, mint a Forrest Gump vagy A remény rabjai. Számos – összesen 54 további – díja mellett, mai napig tartó popkulturális hatása miatt 2013-ban az amerikai filmörökség részévé nyilvánították.

ponyvaregeny

Ponyvaregény digitálisan felújított változatát augusztus 25-től vetítik országszerte a mozik, mindössze néhány hétig. A premierhéten Budapesten kizárólag a Corvin moziban lesz műsoron, majd szeptemberben a Művész Mozi és a Toldi Mozi és csatlakozik a vetítéssorozathoz. Vidéken a megyeszékhelyek többségén, többek között Szegeden, Szolnokon, Pécsett, Debrecenben, Miskolcon, Szombathelyen és Székesfehérváron is vetítik. A filmet a legtöbb moziban az eredeti 1995-ös magyar szinkronnal vetítik, de néhány moziban a feliratos verziót is műsorra tűzik. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://www.facebook.com/PonyvaregenyMozi címen olvasható.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2016.08.24. 08:17 • Címke: hír