a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Vasarely, a tervezőgrafikus

vasarely_leadVictor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából nyílik grafikai kiállítás csütörtökön a Pécsi Galériában.

A szeptember 18-ig látogatható tárlat magyar művészek alkotásai mellett a világhírű képzőművész – Magyarországon eddig ismeretlen – tervezőgrafikai munkáit is bemutatja. A pécsi születésű Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) a 20. századi egyetemes képzőművészet iskolateremtő mestere, a nagyhatású op-art irányzat képviselője volt. A megyeszékhelynek ajándékozott mintegy 400 festményből, egyedi és sokszorosított grafikákból, nagyméretű szőnyegekből, plasztikákból álló kollekciót az 1976-ban megnyílt, róla elnevezett szülőházában kialakított múzeum őrzi és mutatja be.  

A csütörtökön megnyíló Hommage á Vasarely című kiállítás tervezőgrafikai munkái a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány és a Pécs 2010 Egyesület felhívására születtek. Hozzátették: a pályázati követelménye volt olyan egyedi, az évfordulóra készülő 70-szer 100 centiméteres nyomtatott papíralapú munkák létrehozása, amelyek kapcsolódnak Vasarely optikai hatásokra épülő struktúráihoz, illetve korszerű technikák segítségével újragondolják a világhírű képzőművész alkotásaira jellemző vizuális elemeket.

vasarely
Árendás József tervezőgrafikus munkája (forrás: iranypecs.hu)

A pályázatra érkezett mintegy 60 munka széles keresztmetszetét adja a hazai tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek - áll az írásos összefoglalóban. kiállított művek között megtalálható – többek között – Árendás József, Balla Dóra, Baráth Ferenc, Brassai Szende (Románia), Czakó Zsolt, Kulinyi István, Maczó Péter, Major Lajos (Párizs), Molnár Gyula, Nádai Ferenc és Pinczehelyi Sándor munkája. A műveket később a stuttgarti, brüsszeli és párizsi magyar kulturális intézetekben és a budapesti FUGÁ-ban ismerheti meg a közönség.

   
A kiállítás keretében Victor Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkáiból lesz látható 34 korabeli nyomat, Roland Bonias magángyűjteményéből. Ezek jelentős része egy gyógyszerészeti katalógushoz készült 1930 és 1939 között, de van közöttük az Air France légitársaság és utazási irodák számára készült plakát és könyvborítóterv is.

MTI

• Publikálva: 2016.08.25. 07:32 • Címke: kiállítás