a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A mezítlábas díva

cesaria_lead

Augusztus 27-én lenne hetvenöt éves Cesária Évora Grammy-díjas zöld-foki-szigeteki énekesnő, a sajátos hangulatú morna stílus királynője. 

A barátai által csak Cizének becézett énekesnő az Atlanti-óceánban fekvő kis afrikai szigetország, San Vicente-szigetén jött a világra, hatgyermekes zenészcsaládban. Nagybátyja híres morna-szerző volt, édesapját, aki maga is hegedült, hétévesen vesztette el. Anyja ezután már nem tudott gondoskodni gyermekeiről, a kislány tízévesen intézetbe került. Tizenhat évesen kezdett énekelni szülővárosa, Mindelo egyik kocsmájában. Első gyermekének apjától, egy fiatal holland tengerésztől sajátította el a portugál gyarmati időkben keletkezett, nosztalgikus, keserédes mornát és a tempósabb, vidámabb coladeirát. A matróz egy idő után hazatért, Cesária pedig kikötői bárokban énekelte ki magából bánatát napi itala fejében. Műsorán a morna mellett a szintén az egykori portugál gyarmatokon honos fadók szerepeltek. (A morna legfőbb hangulati eleme, a magyarra nehezen lefordítható sodade, egyfajta kifinomult melankólia, amely a nosztalgikus elvágyódást, a szétszakított családok vagy éppen a szerelmesek fájdalmát fejezi ki.) Páratlan énektudásának, füstös, nagyasszonyos hangjának hamar híre ment. A helyi rádió néhány felvételt készített vele, amelyek a hatvanas években lemezen is megjelentek Hollandiában és Portugáliában.

A zöld-foki-szigeteki Cesaria Evora, a Világzenei Nagyszínpad egyik sztárvendége szórakoztatja a közönséget augusztus 9-én este a Sziget Fesztiválon. MTI Fotó: Kollányi Péter
2007-ben a Sziget Fesztiválon (
MTI Fotó: Kollányi Péter)

Bár népszerűsége egyre nőtt, a hetvenes évek közepén egy időre abbahagyta az éneklést, s csak a nyolcvanas évtized közepén lépett fel újra egy állami ünnepségen. 1987-ben egy Portugáliában élő pályatársa, a gitáros Bana lisszaboni fellépéseket szervezett számára, ekkor ismerkedett meg a Franciaországban letelepedett, a Zöld-foki-szigetekről származó José da Silvával. A fiatalembert rabul ejtette Évora hangja, s Párizsban külön az ő számára alapította meg a Lusafrica kiadót. Az énekesnő már negyvenhét éves volt, amikor első lemeze, a La Diva aux Pieds Nus megjelent, ezután világszerte csak a mezítlábas dívaként emlegették. Évora élete végéig lábbeli nélkül lépett fel, elmondása szerint kényelemből és megszokásból, utalva szegénységben telt éveire. Jóllehet évtizedek óta énekelt, már elmúlt ötvenéves, amikor a világhírnév rátalált. Igazán ismertté első akusztikus albumával, a Mar Azullal (1991) vált. A Miss Perfumado című negyedik albuma a világzene egyik legkeresettebb előadójává tette, e korongon található egyik legismertebb dala, a Sodade. Az 1995-ös Césaria című albumáért kapta első Grammy-jelölését, a nyolc évvel későbbi Voz d'Amor címűért pedig hatodik jelölése után a kitüntetést is átvehette a világzene kategóriában. Más zenei területekre is tett rövid kirándulást, Café Atlantico (1999) és Sao Vicente di Longe (2001) című lemezén kubai és brazil zenészekkel dolgozott együtt. Olyan legendákkal énekelt duettet, mint a kubai Compay Segundo, a Buena Vista Social Club együttes tagja, az olasz Gianni Morandi és Adriano Celentano. A morna és fado dalokon kívül ismert számokat is előadott sajátos stílusában, mint a Bésame mucho, s közreműködött az Emir Kusturica rendezte Underground című film zenei felvételeiben.



2008-ban agyvérzést kapott egy melbourne-i koncert után, ennek ellenére még felvette új lemezét Nha Sentimento (2009)címmel, összesen több mint tucatnyi lemezt készített. 2010-ben szívműtétet hajtottak végre rajta, a következő évben egészségi állapota miatt bejelentette visszavonulását. Több alkalommal lépett fel Magyarországon is, nagy sikerű koncerteket adott a Müpában és a Sziget Fesztiválon. Ahogy pályája elején, úgy később is tartott kisebb szüneteket koncert közben, hogy zenészei is megmutathassák tudásukat, ezalatt leült kis asztalához, rajta poharával, és elszívott egy szivart. 2003-tól az ENSZ Világélelmezései Programja (WFP) nagyköveteként tevékenykedett. 2004-ben megkapta a francia Becsületrend lovagja kitüntetést. Mindelóban otthonának ajtaja mindig nyitva állt, bárki betérhetett hozzá. Bár hatalmas sikere volt világszerte, megmaradt a sztoikus, láncdohányos nagymamának, s élete végéig San Vicente szigete volt az otthona.

Cesária Évora 2011. december 17-én hunyt el. Halálhírére a zöld-foki-szigeteki kormány kétnapos nemzeti gyászt hirdetett. Temetésén az ország államfője úgy emlékezett rá, mint aki „minden kontinensen énekelt több mint két évtizedes nemzetközi pályafutása során, és fényt vitt a világba”. 2012-ben róla nevezték el Mindelo repülőterét, ahol háromméteres szobrot emeltek tiszteletére, s két éve hazája egyik bankjegyére került rá arcképe.

MTI

• Publikálva: 2016.08.26. 13:04 • Címke: évforduló