a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Divatkoncerttől az újcirkuszig

Új évad a Trafóban!

trafo lead

Divatkoncerttel kezdődik csütörtökön a Trafó 19. évada, amelynek keretében Peter Brook, Schilling Árpád és Mundruczó Kornél előadása is látható lesz. Frenák Pál új produkciót mutat be, és új sorozat indul a vizualitás jegyében.

Peter Brook újabb Mahabharata feldolgozása és Frenák Pál Lutte című bemutatója mellett Hiroaki Umeda új előadása is szerepel az őszi programban a Trafóban, amelynek galériája Péli Barna önálló kiállításával pénteken kezdi az évadot – hangzott el a Trafó Kortárs Művészetek Háza új évadát beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Barda Beáta művészeti vezető elmondta, hogy a Trafó kontextusteremtő platform és új gondolatok generátora. Ez a kortárs produkciók bemutatása mellett megmutatkozik abban is, hogy a szakma számára számos workshopot szerveznek, a nézőknek pedig színházi nevelési programmal segítenek az értelmezésben. Az idén a középiskolás csoportok mellett felnőtt csoport is indul. Az évad első felének programjából kiemelkedik Peter Brook produkciója, a legendás Mahabharata című előadás átdolgozott, rövidített verziója, amely Csatamező címmel látható december 14-én, 15-én és 16-án.

brook mahabharata
Peter Brook újabb Mahabharata feldolgozását sokan várják


Az idei szezonban a Proton Színház Látszatélet című előadását és Schilling Árpád A harag napja című darabját is újra műsorra tűzik. A Trafó új sorozatáról a művészeti vezető elmondta: az Eye Candy-ben azokat a produkciókat gyűjtötték össze, amelyekben a látvány dominál. A sorozatban Nagy Fruzsina a Soharóza kórussal és vezetőjével, Halas Dórával készített, Tabu kollekció címmel látható divatkoncertje mellett Miet Warlop Dragging the Bone és Kálmán Eszter A tó című produkcióját is műsorra tűzik az ősszel. A Közös ügy című sorozatban október 21-én és 22-én az Agrupación Senor Serrano spanyol társulat játssza az Egy ház Ázsiában című produkciót. Emellett látható lesz a Schilling Árpád rendezte A harag napja és a Forte Társulat A te országod című előadása. Műsoron marad a Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója is. Az új évad színházi kínálatában megtalálható Kelemen Kristóf, valamint Almássy Bettina produkciója, továbbá az először a nagyterembe játszó a Dollár Papa Gyermekei társulat Csehov-művek alapján készülő előadása is – ismertette a programot Barda Beáta.

A te országod (fotó: Major László/mandarchiv.hu)
A te országod című előadásról ajánlónk itt olvasható (fotó: Major László/mandarchiv.hu)

A 200% tánc című sorozat a Frenák Pál Társulat premierjével indul: a Lutte szeptember 23-án és még két alkalommal látható. A sorozat keretében az ősszel a TAO Dance Theater és Meg Stuart is látható lesz – ismertette a tánc-programokat Szabó György menedzser igazgató. A TAO Dance Theater október 14-én és 15-én a 6 és a 7 című előadásaival folytatja kísérletezéseinek számozott sorozatát. Kiemelte: Meg Stuarttól november végén láthat először előadást a magyar közönség. A Violet című produkcióban fellép a brazil-magyar Marcio Cannabaro, akit több hazai előadásból is ismerhetnek a nézők. Új produkcióval jelentkezik Molnár Csaba, Cuhorka Emese és Fülöp László is. Szabó György elmondta: a technológiát és művészetet ötvöző smART sorozatban Hiroaki Umeda japán koreográfus Drives című előadása szeptember 15-én és 16-án látható öt magyar táncossal. Az új előadás mellett a művész Holistic Strata című szólója is látható lesz. A sorozatban a Tünet Együttes Az éjszaka csodái és az Apropó 2.0 című előadással lép fel. Ősszel egy újcirkuszi produkciót láthat a közönség: az ausztrál C!RCA What Will Have Been című előadását. 


Hiroaki Umeda produkciójának trailere

Szabó Bálint zenei szervező a Trafó zenei programját ismertetve elmondta: az idén is a Trafóban indul és zárul az UH Fest, a Jazzaj című programsorozat itt ünnepli 5. születésnapját novemberben és folytatódik az indiai klasszikus zenei és az elektronikus zenei sorozat is. Szeptember 17-én Partho Sarothy szólaltatja meg a sarodot koncertjén. Emellett Dj Bootsie és Jónás Vera koncertjeit is hallhatja a közönség. Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria vezetője elmondta: Péli Barna szobrászművész Hangszigetelt Zoltán 9 című pénteken nyíló tárlata mellett a galériában látható lesz a kortárs lengyel képzőművészet alakja, Hubert Czerepok egyéni kiállítása is. Emellett 2017 januárjában rendezi meg a Trafó a második Nextfesztet fiatal művészek részvételével.

MTI

• Publikálva: 2016.09.07. 16:19 • Címke: hír