a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Jön a CAFe Budapest!

cafe budapest lead

Bartók művészete, a lengyel kultúra és 1956 előtt is tiszteleg október 7. és 23. között a 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amelynek programjában több mint száz klasszikus és világzenei, jazz-, opera-, tánc- és színházi produkció mellett kiállítások és divatprogramok is helyet kaptak.

A CAFe a régió legnagyobb kortárs összművészeti fesztiválja – emlékeztetett a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a szervezésért felelős operatív testület elnöke. Káel Csaba hozzátette: „amikor erről a fesztiválról gondolkodunk, a legfőbb szempont, hogy (...) minél több embert szólítsunk meg a kortárs művészettel”. A szakember kiemelte az együttműködések fontosságát: folytatódik a partnerség az Art Market Budapesttel, Közép-Európa legnagyobb kortárs képzőművészeti vásárával, valamint a régió legfontosabb divateseményével, a Fashion Week Central Europe-pal. A Mini Fesztivál a közelmúlt magyar zeneszerzésének szemléje, amely ezúttal lengyel komponistákat is bemutat, de partnerként csatlakozott a Margó Irodalmi Fesztivál, valamint a most induló Budapest Ritmo világzenei fesztivál is. A Budapest Ritmo a Müpában és a mellette felállított CAFe sátorban négy nap alatt 26 koncerten keresztül ad áttekintést a friss világzenei kínálatból.

kael csaba cafe budapest
Káel Csaba, az egyik főszervező (fotó: Posztós János/CAFe Budapest)

Káel Csaba beszámolója szerint folytatódik a nemzetközi párbeszéd, a fesztivál ezért csatlakozott a magyar-lengyel évhez. A CAFe Budapest díszvendége is Lengyelországból érkezik: Krzysztof Penderecki műveit a Müpában, a Zeneakadémián és a Budapest Music Centerben is hallhatja a közönség. Bartók születésének 135. évfordulójáról a CAfe is megemlékezik; a fesztivál nyitóelőadásán a Kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin lesz látható Káel Csaba rendezésében, Kocsis Zoltán vezényletével. Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője azt emelte ki, hogy ezúttal is szinte a teljes várost lefedik a CAFe programjai, melyek közül többet szabadtéren rendeznek meg. Eötvös Péter zeneszerző elmondása szerint a zenehallgatók közül sokan félnek a kortárstól, de ha ezt a szót elhagyják, tapasztalatai szerint sokkal nyitottabb a közönség. Eötvös Péter Lectures Différentes című szerzeményét a Quatuor Habanera koncertjén hallhatja a közönség.

gergye ötvös cafe budapest
Gergye Krisztián és Eötvös Péter az esemény sajtótájékoztatóján (fotó: Posztós János/CAFe Budapest)

Tihanyi László Fehér rózsa és Vörös izzás című egyfelvonásos műveinek ősbemutatóját is a fesztivál keretében tartják. Munkáinak koncepciójáról a zeneszerző elmondta: színészek, zenészek, táncosok és hangszeres zenészek együtt hozzák létre a műfaji határokon átívelő produkciót. A CAFe Budapest keretében mutatja be Egy ünnepi színjáték – .'56-'16 című, az 1956-os forradalomról szóló produkcióját Gergye Krisztián is. A táncművész-rendező elmondta: az összművészeti előadáshoz számára inspiráló művészeket gyűjtött össze, hogy újszerű módon szólhasson egy fontos témáról. A szereplők a térinstallációkon, Vojnich Erzsébet festményein, Heiner Müller Hamletgép-részletén, illetve Nádas Péter- és Hajas Tibor-szövegrészleteken keresztül, a színház és a performance műfaji peremvidékén táncolva igyekeznek túllépni a műfaji határokon.


Bocskor Bíborka Cinematic Bones címmel meghirdetett koncertjéről szólva elárulta: régóta tervezte, hogy egy fúvóskvartettel lépjen fel, a fesztiválon a Four Bones harsonakvartettel zenél majd a Bálnában. A CAFe vendégeinek névsorában olyan nemzetközi csillagok szerepelnek, mint a filmzenéiről ismert Yann Tiersen, Hiromi, a Yellowjackets vagy az újjáalakult Koop Oscar Orchestra, de a Budapestre érkezik a lengyel Cloud Theatre és a Teatro Potlach is. A Ludwig Múzeumban Bartók által inspirált művekből nyílik kiállítás, és csatlakozott a CAFe Budapesthez a Nyitott Műtermek Délutánja is. A rendezvénysorozat teljes programja itt érhető el.

MTI

• Publikálva: 2016.09.08. 14:35 • Címke: zene, fesztivál