a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Volt egyszer egy magyar Császár

albertKét Császárt ismer a futballvilág, abból is az egyik magyar volt. Ha egy televíziós kvízben feltennék a kérdést, hogy kikről van szó, hát kevesen lennének, akik tudnák a jó választ. Talán némely idősebb versenyző, az ifjabb generációknak már csak a magyar foci mélyrepülése mellett a világsztárok iránti rajongás jutott. Pedig a 75 éve, 1941. szeptember 15-én született Albert Flórián is lehetett volna világsztár, vagy talán az is volt, de nem a mai értelemben.

Mert ő volt az egyik Császár, a Ferencváros cselkirálya és gólgyárosa, a másik meg egy német fedezet, Franz Beckenbauer. Mindketten roppant elegánsan rúgták a bőrt, egyáltalán nem szabálytalankodtak, másnak sérülést nem okoztak. Hát ezért is lettek császárok abban a sok szempontból boldogabb korban, és emlékezhetünk nosztalgiával játékukra olyan időkben, mikor az Európa Bajnokság döntőjének az első perceiben láthatóan szándékosan lerúgták az ellenfél legjobb játékosát, aki kétszeri ápolás után sírva volt kénytelen elhagyni a játékteret. No de nézzük inkább a mi Hercegszántón, a jugoszláv határon születő császárunkat, aki már 16 évesen, 1957-ben a Ferencváros igazolt játékosa volt. És valami olyant tudott, amiért mostanában a szakírók Lionel Messihez, a zseniális argentinhoz hasonlítják, vagy fordítva. Ez a különleges mozgáskoordináció, vagy éppen technika nem tanítható, az emberrel vele születik, és lehetővé teszi azt, hogy az ellenfél védőit kibillentve, jobbra, vagy balra „elküldve”, góllal végződjön az akció. És ahogy mostanában Messit, úgy akkoriban Albert Flórit is leginkább csak szabálytalanság árán tudták szerelni, rengeteg rúgást kaptak, és Messi kapni is fog még éppen azért, mert mozgásának ütemét nagyon nehéz lekövetni.

albert_florian_mti
Felesége a térdét ápolja egy törés után, a gipsz eltávolítását követően, 1969-ben (MTI Fotó: Lajos György)

Persze a mi Császárunk nem csak ezért volt császár, ez a születési adottság nem lett volna elég páratlan eredményeihez. Kellett hozzá kitartás és szorgalom (bevallottan nem szeretett edzeni, de megtette, amit kértek tőle), és persze az alázat, az egyéni ambíciók alárendelése a csapat érdekeinek. Albert Flórián a Fradiban kezdett, és onnan is ment nyugdíjba, pontosabban ott is halt meg, hiszen az utolsó szívinfarktusig minden nap ott volt az Üllői úton. Ez hozzáállás és a tehetség pedig 1967-ben meghozta neki az Aranylabdát, amit magyar focista sem addig, és persze azóta sem kapott meg. Olyan legendák után győzött a France Football szavazásán, mint a portugál Eusebio, vagy az angolok bálványa, Bobby Charlton. 537 élvonalbeli meccs volt a lábaiban és 383 alkalommal talált be a kapuba ezeken, ami 0,71-es, egészen magas gólátlag. Négyszer volt magyar bajnok a Fradival, és háromszor gólkirály, 1965-ben pedig megnyerte csapatával a Vásárvárosok Kupáját, az UEFA akkori megfelelőjét. 18 évesen húzhatta fel először a címeres mezt, és mindjárt a második meccsén mesterhármassal hálálta meg a bizalmat. 75 meccsen végül 32 gólt rúgott a válogatottban, gólkirály lett az 1962-es világbajnokságon, és kétszer a világválogatottban is szerepelhetett, hogy csak a fontosabb dolgokat említsem.

albert_florian_mti
1987-ben edzés előtt eligazítást tart az agárdi labdarúgó iskolájában (MTI Fotó: Németh Ferenc)

Mindezek ellenére a vasfüggöny mögötti Magyarországról nem lehetett világsztár, de ami furcsább, itthon sincs különösebb kultusza. 2004-ben lett a Nemzet Sportolója, tíz év múlva pedig szobrot emeltek neki a Fradi új stadionja előtt. Nem vitás, császár volt, Puskás mellett a magyar foci legfényesebb csillaga, ez soha sem merülhet feledésbe.

albert_florian_mti
Szobra a Groupama Aréna előtt – Kligl Sándor alkotása (MTI Fotó: Beliczay László)

Pálffy Lajos 

• Publikálva: 2016.09.15. 12:59 • Címke: évforduló, sport