a rovat írásai

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Feltámad haló poraiból a Telekiek kastélya

Az erdélyi Beszterce-Naszód megye önkormányzata 4,8 millió eurós európai uniós finanszírozással felújítja a paszmosi (Posmus) Teleki-kastélyt, közölte a Mediafax hírügynökség.

42 ezer éves gyöngysor a barlangból

Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban.

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Művelődés összes cikke »

​Jól forgatta a kést „Frozen Fritz”

otzi_lead

25 éve találták meg Ötzit, a gleccserbe fagyott bronzkori embert. Már sokat tudunk róla, hála a tudósoknak, akik minden porcikáját átvizsgálták. Ha meg akarjuk nézni (nem éppen szép látvány), akkor Bolzanóig kell mennünk, ahol állandó hőmérsékleten (-6 fok) és 100 százalékos relatív páratartalom mellett alussza tovább évezredes álmát.

1991. szeptember 19-én tért le két hegymászó, Erika és Helmut Simon az Ötz-völgyi Alpokban a szokásos útvonalról hazafelé tartva, mikor a gleccsert keresztbeszelő árokban 3210 méteres magasságban egy mezítelen, mumifikálódott holttestre leltek. Mivel nagyon jó állapotban volt, egy, a második világháború alatt a környéken eltűnt zenetanárnak hitték, csak később gondolkodtak el a mellette fekvő furcsa eszköz kapcsán, hogy korábbi lehet a tetem. Amit először jégcsákánynak néztek, az egy faágba szorított rézfejű balta volt. Első világháborús maradványokra gyakran bukkannak hegymászók az egykori hegyi harcok helyszínein. Ahol sokszor nem volt idő az elesettek leszállítására, így ott helyben lyukat vágtak a hóba, vagy a gleccserbe, és eltemették őket. De Ötzit, vagy ahogy angolul becézik, „Frozen Fritz”-et senki sem helyezte végső nyugalomra, egyszerűen csak belepte a hó, ami később rá is fagyott, és újabb rétegek lerakódása után belekerült a gleccserbe, hogy aztán egy véletlen folytán elő is bukkanjon onnan.

otzi
Ez a képet megtalálói készítették róla, még a gleccserbe fagyva, 1991-ben (forrás: Wikipédia)

Ötzit a mai napig számos kutatócsoport tanulmányozta, akik néhány alapvető dologban konszenzusra jutottak. Az biztos, hogy 45 év körül lehetett, talán 160 centiméter magas, és 50 kiló. Izgalmasak a szénporral készült tetoválásai is, amik gyógyító célzattal kerültek testének orvoslásra szoruló tájékaira. Halála előtt néhány órával szarvashúst evett, gyógynövények magvait tartalmazó kenyérrel. Halálának hozzávetőleges időpontjára is a gyomrának a tartalmából következtettek, ahol megtalálták egy kora nyári növény pollenjeit. És ha már itt tartunk, eme árnyékvilágból való távozásáról is folytak viták. Előbb arra gondoltak, hogy egyszerűen megfagyott. Aztán találtak egy nyílhegyet a bal vállában, korábbi kés okozta sérüléseket a kezén, más vérét pedig bőséggel a ruháján. Tehát Ötzit meggyilkolták – még a völgyben konfliktusba keveredhetett a helyi vadászokkal, előkerültek a tűzkőhegyű kések, és hősünk kemény küzdelem után menekülni kezdett fel a hegyoldalon, mikor üldözőinek nyila eltalálta. És felhasította egyik artériáját, így gyorsan elvérzett. Mivel a fején is sebet találtak, feltételezik, hogy fejbe is vágták, a nyilat pedig megpróbálták kihúzni belőle, hiszen értéknek számított, de az is lehet, hogy ő igyekezett megszabadulni a méretes vesszőtől, de a vállában maradt a hegye.

otzi
Ötzi szobra Bolzanóban (forrás: Wikipedia/Thilo Parg)

Ruhái és a körülötte talált felszerelési tárgyak is sok információt hordoznak: 38-as lába volt, cipőjének talpa medvebőrből készült, nadrág helyett bőr lábszárvédő volt lábaira szíjazva, ágyékkötője a térdéig ért, a hideg ellen pedig a cipőjébe rakott szalmával és egy csíkos kecskeszőr kabáttal próbált védekezni. Szóval, nem volt tipikusan hegyi ember, de szegény sem, erre bizonyíték a rézfejszéje, ami nagy értéket képviselt abban a korban. Nem is értem, hogy üldözői miért nem vették magukhoz – talán már korábban beleesett a hóba. És ott is maradt Ötzivel együtt 5300 hosszú esztendeig, míg 25 évvel ezelőtt arra nem jártak Simonék, és rájuk nem bukkantak.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.09.19. 09:52 • Címke: évforduló