a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Mától vetítik Osvárt Andrea főszereplésével a Határtalan szerelmet

hatartalanszerelemlead

Csütörtöktől vetítik a magyar mozik a Határtalan szerelem (Worlds Apart) című görög drámát, amelynek egyik főszerepét Osvárt Andrea színésznő játssza az Oscar-díjas J. K. Simmons és a rendező, Christopher Papakaliatis mellett.

A mai Görögországban játszódó film három különálló történetben mesél a szerelemről. A fejezetekben három különböző generáció tagjai szeretnek egymásba egy olyan időszakban, amikor egész Dél-Európát súlyos társadalmi-gazdasági válság sújtja. „Ezzel a filmmel végre azt érzem, hogy az én számomra is eljött egy olyan lehetőség, amelyre már régóta vártam” – fejtette ki a filmben Elise-t, egy svéd multinacionális vállalat alkalmazottját alakító Osvárt Andrea. Mint mondta, ez a film visszatér a klasszikus mozifilm témáihoz: az akció helyett a szeretetről, az emberségről és az érzelmekről szól.

határtalan szerelem poszter

A film bemutatásakor Görögországban több év rekordját döntötte meg: 2015 decemberében mintegy hétszázezren váltottak rá jegyet, ezzel és az 5,5 millió dolláros bevétellel nemcsak a legjobb eredményt érte el 2009 óta, de megelőzött olyan megaprodukciókat is, mint a Star Wars, illetve a James Bond-sorozat új részei.  Osvárt Andrea úgy vélte, hogy a siker annak is köszönhető, hogy az emberek egy része megcsömörlött a sok akciótól, és szeretnének inkább valódi emberi történetekkel találkozni, „önmagukat viszontlátni” a vásznon.

hatartalan szerelem

A magyar színésznő elmondta, hogy a film története szerint Elise találkozik a rendező által megformált negyvenéves Jórgosszal, aki középvezető egy nagy cégnél, ám a munkahelye bizonytalan, a hiteleit alig győzi fizetni, és a házassága is romokban hever. Széthullóban lévő életét antidepresszánsok segítségével igyekszik tompítani, így próbál kiegyensúlyozottságot sugározni a világ felé. A svéd lány üzleti ügyben érkezik Görögországba. A hideg és racionális Elise-szel a görög férfi gyorsan egyéjszakás kalandba keveredik, és amikor a férfi munkahelyén összefutnak, kiderül, a nő azért érkezette az országba, hogy Jórgosz cégénél drasztikus létszámleépítést hajtson végre. „A rendező megnézte a bemutatkozó anyagomat, majd először skypoltunk, aztán elutaztam Athénba egy próbafelvételre, ahol két napon át próbáltunk Christopherrel” – idézte fel a kezdeteket Osvárt Andrea. Mint mondta, a filmekben általában működnek a sztereotípiák, így fehér bőrével, szőke hajával és kék szemével megtestesítette azt a hideg, kemény, északi nőt, akit a szerepe szerint játsznia kellett. Hozzátette: bár az életben nem mindig ennyire kemény, pontosan tudta, mit kell játszania.

hatartalan szerelem

Szólt arról is, hogy nagyon élvezte azt a három hetet, amelyet a forgatás miatt kint töltött, és mivel évekig Olaszországban élt, teljesen otthon érezte magát a mediterrán országban, azonnal megtalálta a stábbal a közös hangot. Christopher Papakaliatis a filmet nem egyszerű szerelmi történetnek szánta, hanem reflektálni akart Görögország és egész Európa politikai-társadalmi helyzetére, a világban zajló változásokra, és arra, hogy az emberek hogyan élik ezt meg, vagy hogyan harcolnak ellene. Papakaliatis többek között a saját, negyvenes éveiben járó nemzedékének élményeit vitte a filmbe, ám a perspektívája mégis tágabb és univerzális, ezért is gondolja úgy J. K. Simmons, hogy a film nemcsak görög, hanem európai is, és valójában a világ minden táján érthető és élvezhető. Az Athénban született rendező 16 évesen kapta első szerepét, és miután számos sikeres tévésorozatban játszott, huszonhárom évesen már saját sorozatot írt. Ezt a közönség és a kritikusok elismerése miatt több másik sorozat is követte. Számos színházi produkciókban is szerepelt, 2008-ban tagja lett a Nemzetközi Televíziós Akadémiának, 2012-ben pedig Catherine Deneuve-vel és Sebastian Kochhal szerepelt Ioannis Smaragdis Isten szereti a kaviárt (God Loves Caviar) című filmjében, amely a nemzetközi ismertséget is meghozta számára.

hatartalan szerelem

Papakaliatis What If (Mi volna, ha) címmel készítette el első nagyjátékfilmjét, amelynek nemcsak forgatókönyvírója és rendezője, hanem egyben főszereplője is volt. A What If bevételi rekordokat döntött Görögországban, és a világ számos fesztiválján is szerepelt, bemutatták többek közt New Yorkban, San Franciscóban és Los Angelesben is. A Határtalan szerelemben láthatja a közönség az 1955-ben Detroitban született J. K. Simmonst is, aki a Whiplash című filmben nyújtott alakításáért tavaly számos más elismerés mellett Golden Globe, BAFTA és Oscar-díjat is kapott. Simmonst emellett a közönség olyan szuperprodukciókban láthatta, mint a Pókember-filmek vagy a Terminator: Genisys, és olyan emlékezetes kisebb filmekben, mint a Köszönjük, hogy rágyújtott!, a Juno vagy az Egek ura. A főnök című nagy sikerű krimisorozatból is ismerhetik a nézők, de egyik főszereplője volt az HBO Oz című sorozatának is. A Broadway közönsége a színpadon a Macsók és macák, a Nevetés a 23. emeleten, a Pán Péter vagy az Egy becsületbeli ügy című darabokban láthatta. Jelenleg a Justice League (Igazság Ligája)című filmet forgatja, amelyben Gordon felügyelőt játssza.

MTI

• Publikálva: 2016.09.22. 12:43 • Címke: hír