a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

A Turner-díj idei jelöltjeinek kiállítása Londonban

tate logo lead

A legrangosabb brit kortárs képzőművészeti elismerésnek számító Turner-díj idei négy döntősének munkáiból nyílik kiállítás kedden a díjat gondozó londoni Tate Britain múzeumban.

A január 8-ig látogatható tárlat egyik különlegessége, hogy a látogatók képeket és videókat készíthetnek a kiállításról, hogy megosszák élményeiket a közösségi médiában – írta a BBC News. A Londonban élő és alkotó Anthea Hamiltont első, az Egyesült Államokban rendezett szóló kiállításáért, a New York-i SculptureCenterben Lichen! Libido! Chastity! című tárlatáért jelölték a díjra. A fetisizmus témájának szentelt tárlat központi darabja egy téglafalból kileső hatalmas meztelen férfi hátsót ábrázoló szobor. A Newcastle-i Michael Dean az „esztétikailag megvetett anyagokból”, például fémhulladékokból készített szobrai és installációi révén került a finalisták közé. A South London Galleryt és az amszterdami de Appel művészeti központot is megjárt munkái „a nyelv fizikai megjelenítésére törekednek”.

Lichen! Libido! Chastity! Anthea Hamilton
Anthea Hamilton Project for Door (After Gaetano Pesce) című alkotára a Lichen! Libido! Chastity! kiállításon (fotó: Kyle Knodell/forrás:tate.org.uk)

A Macclesfieldből származó Helen Marten a kortárs vizuális kultúrából inspirálódva készíti kollázsszerű munkáit, amelyekből a Tate Britain látogatói is ízelítőt kaphatnak. A szobrászattal és szitanyomással is foglalkozó művészt egyebek között az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén bemutatott munkáiért, továbbá a New York-i Greene Naftali kortárs művészeti galériában tartott Eucalyptus, Let Us In című szóló kiállításáért jelölték Turner-díjra. Az Alnwickból való Josephine Pryde munkája a művészet és a fotográfia találkozási pontjára fókuszál. A művész a San Franciscó-i CCA Wattis kortárs művészeti intézetben tartott Lapses in Thinking by the Person I am című szóló kiállításával győzte meg a zsűrit. A Tate Britainben látható, pontosabban kipróbálható egyik munkája egy mozdony, amely két vagont húz maga után. A galériát bejáró apró járműre felülhetnek a látogatók. A tekintélyes és gyakran heves vitákat kiváltó művészeti elismerés idei győztesét december 6-án jelentik be Londonban, jövőre pedig az angliai Hull városában tartják az ünnepséget.

turner prize
Egy-egy kép a kiállított munkákból

A 19. századi brit festőművészről, J. M. W. Turnerről elnevezett elismeréssel 1984 óta díjazzák az 50 évnél fiatalabb kortárs vizuális művészeket. A legrangosabb brit kortárs képzőművészeti elismerés 25 ezer font (10,8 millió forint) pénzjutalommal jár együtt. A korábbi győztesek között van Damien Hirst, Anish Kapoor és Laure Prouvost. Tavaly az Assemble nevű londoni székhelyű művészeti kollektíva kapta a díjat lepusztult liverpooli házak felújítási tervéért.

MTI

• Publikálva: 2016.09.26. 13:30 • Címke: kiállítás