a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Sára Sándor filmjei a 3. BIDF programjában

bidf

Sára Sándor kísérleti filmjeiből és dokumentumfilmjeiből láthatnak válogatást ma a Budapesten zajló nemzetközi dokumentumfilm fesztivál nézői. A 82 éves filmes Pályamunkások, Vízkereszt, Virágát a napnak, Cigányok és Groteszk című alkotásait csütörtök délután vetítik le a Premier Kultcaféban, közönségtalálkozóval egybekötve. A BIDF idén Sára Sándort tünteti ki életműdíjával.

A vasárnapig tartó dokumentumfesztiválon négy versenyprogramban és versenyen kívüli szekciókban a világ nagy filmfesztiváljain elismert produkciókat mutatnak be. Mások mellett a Lampedusa szigetén játszódó, Berlinalén díjazott Lángoló tenger (Fuocoammare), az Olaszország által Oscar-díjra nevezett alkotás is szerepelt a műsorban. Az olaszországi menekültszigetről, Lampedusáról egy osztrák produkciót is vetítenek csütörtökön Lampedusa télen címmel.

sara_bidf
forrás: BIDF

   
A cseh pénzügyminiszterről, Andrej Babisról szóló leleplező dokumentumfilm, a Matrix AB csütörtökön este és pénteken is látható a fesztiválon. A nagy vihart kavart filmet a produkció jogásza kísérte el, aki a vetítések utáni közönségtalálkozón válaszol a kérdésekre. Kedves emberek címmel mutatják be a fesztivál pénteki és szombati programjában azt a svéd dokumentumfilmet, amely szomáliai menekültekről szól, akik egy svéd kisvárosban kötnek ki. Egy helyi vállalkozó végtelen türelemmel és elszántsággal megszervezi belőlük Szomália első nemzetközi hokicsapatát, hogy ezzel segítse a beilleszkedésüket. Vitalij Manszki orosz dokumentumfilmes A nap árnyékában című alkotása, amelyet szintén pénteken és szombaton tűznek műsorra, az elzárt Észak-Korea életébe engedi bepillantani a nézőket, akik egy kislány történetén keresztül világos képet kapnak a diktatúra propaganda-gépezetének működéséről.
 
A négy budapesti helyszínen, a Premier Kultcaféban, az Ódry Színpadon, az Olasz Kultúrintézetben és a Kazimír Étteremben megrendezett 3. BIDF versenykategóriájának díjait szombaton este nyújtják át. Vasárnap a díjazott dokumentumfilmeket újra láthatja a közönség.
   
A fesztivál teljes programja a www.bidf.hu honlapon található.

• Publikálva: 2016.09.29. 13:00 • Címke: dokumentumfilm