a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Csodálatos kontratenor, hajkoronával

garfunkel_lead

A legendás Simon és Garfunkel duó magasabb termetű és hangú tagja, Art Garfunkel november 5-én ünnepli hetvenötödik születésnapját – mindössze három héttel fiatalabb, mint egykori társa, Paul Simon.

Négyéves korában fedezte fel a zenét, amikor utazó ügynökként dolgozó apja beszerzett egy akkor még csodaszámba menő szalagos magnót. Minden nap órákat töltött a készülék előtt, újra és újra elénekelve kedvenc dalait, és lenyűgözte, hogy visszahallgathatja saját hangját. A szomszédjában lakó Simonnal hatodikos korukban léptek fel először együtt hivatalosan, az Alice Csodaországban iskolai előadásán. A két fiú gyorsan összebarátkozott, és hamarosan Tom és Jerry néven duót alakított (az alig 155 centis Simon volt az egér, a colos Garfunkel a macska). Még gimnazisták voltak, amikor a saját pénzükön elkészítették első kislemezüket, és az általuk írott Hey Schoolgirl kisebb sláger lett. Lemezszerződést kaptak, egy országos tévéshow-ban Jerry Lee Lewis után léphettek fel, de a folytatásra még várni kellett. A komoly Art tanulni akart, a Columbia Egyetemen művészettörténetet hallgatott, és matematikából is ledoktorált. Az éneklést sem hagyta abba, Artie Garr művésznéven folkdalokat adott elő.

Régi barátjával csak 1962-ben találkozott újra, és úgy döntöttek, még egyszer megpróbálkoznak a főállású zenéléssel, immáron saját nevükön. A duóban Art csodálatos kontratenorját kiválóan egészítette ki Simon baritonja, együtt a rockzene történetének egyik legszebb vokálját produkálták. Első, 1964-ben megjelent albumuk még alig keltett feltűnést, de amikor producerük – anélkül, hogy ezt nekik említette volna – elektromos gitárt, dobot és basszust kevert az akusztikus The Sound of Silence alá, a dal listavezető, a duó szupersztár lett. Pályafutásukat öt mára klasszikussá vált album, ugyanennyi Grammy-díj és slágerek hosszú sora fémjelezte. A történet 1970-ben, sikereik csúcsán ért véget, ahogy mondani szokás személyi és szakmai ellentétek miatt. (Utolsó, Bridge Over Troubled Water című albumuk készítésekor például hónapokig huzakodtak, mert Garfunkel nem volt hajlandó elénekelni a politikai töltetű Cuba Sí, Nixon No című dalt, amely végül le is maradt a korongról.) Népszerűségük szakításuk után is töretlen maradt, egyedül a két évvel később kiadott Greatest Hits válogatásból 14 millió példány kelt el, és három évig maradt a listán. Kiadójuk azóta is újabb és újabb formában adja ki életművüket, ritkaságokat, demófelvételeket is felkutatva. Idehaza a margitszigeti szökőkút zenei programjában is szerepel Cecilia című számuk.

Garfunkel már 1970-ben szerepelt a 22-es csapdája című regény filmváltozatában olyan komoly színészek oldalán, mint Alan Arkin és Orson Welles, a következő évben a Testi tudás című filmért – amelyben Jack Nicholson volt a partnere – Arany Glóbusz díjra jelölték. Első szólólemezét 1973-ban adta ki, de mivel a duó megszűntével elveszítette addigi „házi szerzőjét”, kénytelen volt másokra hagyatkozni vagy jól bevált régi slágereket feldolgozni. Nem csoda, hogy szólóban ő volt a kevésbé sikeres, bár több dala is felkerült a listákra, és 1998-ban Grammy-díjat kapott a legjobb gyermekalbum kategóriában Song from a Parent to a Child című lemezéért. A Rock Dicsőségcsarnokába 1990-ben került be, a Simon and Garfunkel duó tagjaként.
   


Paul Simonnal szakmai és személyes kapcsolata is megmaradt, de újra és újra bebizonyosodott, hogy képtelenek hosszabb ideig együtt dolgozni. 1981-ben félmillió ember előtt léptek fel New Yorkban, de az ezt követő turnén megint összevesztek, és a közös lemez, amelyről suttogtak, nem jelent meg. Az anyag már csaknem készen volt, de ekkor Garfunkel faképnél hagyta Simont, aki saját nevén adta ki a lemezt Hearts and Bones címmel. Később többször álltak össze turnéra, koncertre, de aztán mindketten járták tovább a maguk útját. Mindketten elismerik, hogy kapcsolatuk nem zavartalan. Garfunkel tavaly keserű hangú interjút adott, amelyben Napóleon-komplexussal vádolta, sőt szörnyetegnek nevezte egykori társát, és kizárta, hogy ismét együtt zenéljenek.

2016, Glastonbury Fesztivál

A balkezes Garfunkel jellegzetes hajkoronája mára megritkult, fehérbe fordult, de megjelenése még mindig kamaszos. 2010-ben hangszálproblémákat diagnosztizáltak nála, egy időre kínszenvedés lett számára az éneklés, de 2014-re visszanyerte hangját. Kedvenc időtöltése az olvasás, honlapján beszámol minden általa elolvasott könyvről; a szám már az 1200-at is meghaladta, és több szótár is szerepel köztük. Másik szenvedélye a gyaloglás, így szelte át Amerikát és Európát. A túrák alatt született prózaverseit Still Water (Csendes víz) címmel jelentette meg, jelenleg önéletrajzán dolgozik.

MTI

• Publikálva: 2016.11.05. 09:32 • Címke: évforduló