​Mérai kaláka vasvillákkal és tánccal

filmhiradok_online_lead

1940. augusztus 30. után a Kolozs megyei Méra is újra Magyarországhoz tartozott, a nagy örömöt pedig rövidesen követte a háború, és a visszacsatolt területek magyarságának is katonáskodnia kellett. A filmhíradó 1941 júliusi, két és fél perces tudósítása arról szól, hogyan segíti meg ősi szokás szerint a falu lakossága a bevonult katonák családjait.

A nyár talán legfontosabb falusi munkája az aratás és cséplés mellett az állatok szénájának lekaszálása, megszárogatása és beszállítása. Erre a munkára egy nyáron kétszer, általában júniusban és augusztusban kerül sor. Ez utóbbi a második kaszálás, a sarjú, vagy sari megszárogatása. Ezek férfiembert igénylő munkák, különösen a kaszáláshoz, de talán a szénásszekér megrakásához is szükség van az erőre és kitartásra. Ugyanakkor a lekaszált fű elhintése, szárogatása, forgatása, a harmattól, esőtől való megóvása, összegyűjtése a gyerekek, lányok és asszonyok munkája volt általában. Persze, ha úgy hozta a sors, mindenki csinált mindent, amíg erejéből futotta.



A mérai bevonulók, ha egyáltalán voltak, 1941 júliusában még csak a laktanyákban lehettek. A magyar honvédség a háborúban először bevetett alakulatai, a Gyorshadtest és a II. magyar hadsereg vasi, zalai, baranyai és borsodi katonái sincsenek még a fronton, utóbbiak csak egy év múlva lesznek oda kiszállítva. Viszont a politikailag megfelelően eligazított híradószerkesztők már előre gondolkodtak, és megrendeltek egy ilyen, „ősi székely szokást” is felvonultató propagandaanyagot, amely az ország egységét és az összefogás megerősítését hivatott szolgálni. Méra, ez a Kolozsvártól északnyugatra, 14 kilométerre, a Pataka patak völgyében fekvő színmagyar falu pedig ideális forgatási helyszín volt a valószínűleg a kincses városban tanyázó stábnak. A profi operatőr által kezelt kamera megmutatja a falu XIII. századi alapokon álló templomát is. A szereplők keze alatt pedig ég a munka, seperc alatt megrakják a kamerának azt a szekeret, hogy aztán megmutathassák nem is akármilyen tánctudásukat.

A tudósítást pedig naponta többször is levetítették az Erzsébet körút és a Dohány utca sarkán, a főváros nagy híradómozijában.

PL

• Publikálva: 2016.11.18. 09:05 • Címke: filmhíradók online