​A királyság utolsó tisztavatása

filmhiradok_online_leadA Magyar Királyi Honvédség utolsó tisztavatása nem a Ludovikán, hanem a körmendi Batthyány-kastély parkjában zajlott 1944. november 15-én. Ide menekítették a front elől az iskolát, ami sok ifjú életet is megmentett, hiszen a felavatottak így jórészt kimaradhattak a főváros véres ostromából. Az eseményről természetesen híradós anyag is készült.

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 246 hallgatója mondta el ekkor a tiszti esküt, és a jelszót: A hazáért mindhalálig! A tisztjelöltek a várkerti ünnepélyes aktus előtt a Szent Erzsébet templomban hallgattak misét, innen indultak az avatásra. A visszaemlékezések szerint ködös, esős volt az idő, ami látszik is a felvételeken. A Batthyány-kastély gyönyörű, ősfás parkjában felsorakozó elszánt arcú fiatalok előtt ludovikás szokás szerint ott voltak azok a fegyverek is, amelyekkel meg kellett volna állítaniuk az előrenyomuló Vörös Hadsereget. Ott volt a könnyű páncéltörő ágyú, amelynek lövedéke nem tett sok kárt a legendás T-34-esekben, vagy az első világháborús konstrukciójú, vízhűtéses géppuska, amely ugyan becsülettel teljesített, de már eljárt felette az idő.

Az anyagban 00:37-nél tűnik fel először a neves főúri család kastélya, pontosabban annak jellegzetes, a régi vár bástyájából kialakított saroktornya. A helyszín, a körmendiek által csak várkertnek nevezett terület 1820 körül már angolpark volt. A jelenleg 35 hektáron elterülő védett arborétum közepén áll egy 15 méter magas, a család dicsőségét hirdető obeliszk, de ez nem tűnik fel a tudósításban. Jó látszik viszont az, hogy a felázott talajon milyen nehéz is volt megoldani a díszmenetet az ifjú tiszteknek. Akik közül végül tizenhárman haltak hősi halált a második világháború utolsó harcaiban.

PL

• Publikálva: 2016.11.23. 14:40 • Címke: filmhíradók online