a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​A Prima Primissima Díjról

primaleadPénteken a Prima Primissima Díj kategóriagyőztesei tizennegyedik alkalommal vehetik át kitüntetéseiket, a díjkiosztó gálának az idén is a Müpa ad otthont.

A Prima Primissima Díjat és az azonos nevű alapítványt 2003 nyarán alapította Demján Sándor üzletember, a TriGránit Rt. elnöke a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnökségének közreműködésével. A díjat azzal a céllal hozták létre, hogy pártoktól és politikától mentesen támogassa és fejlessze a magyar tudományos, művészeti és kulturális életet, őrizze a magyar értelmiség eredményeit, értékeit. Az első Prima Primissima Díjakat 2003. december 11-én adták át a budapesti Nemzeti Színházban. A több mint 1,65 milliárd forint értékű felajánlásnak köszönhetően az alapítvány tíz éven át ítélhette oda a kitüntetést, 2013-tól a Prima Primissimát Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább. A Prima Primissima Díj elismeréseinek körét idővel tovább bővítették: 2005-ben az egyes megyéken belüli teljesítményeket honoráló Megyei (területi) Prima Díjakkal, melyeket 19 megyében hárman nyerhetnek el, 2007-ben pedig a harminc év alatti fiatal tehetségeknek adományozható Junior Prima Díjakkal. Utóbbi kitüntetés a tudomány, a zene, a népművészet, a sajtó és a színházművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja, kategóriánként akár tízet is.

prima primissima

A Prima Primissima Díjat tíz kategóriában ítélik oda. Jelölteket a VOSZ megyei és szekcióelnökei, a szakmai testületek tagjai, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának tagjai, az elmúlt év primissimái, illetve az egyes kategóriákban a kategóriák érdekvédelmi, szakmai és civil szervezetei állíthatnak. A díjra jelölhetők mindazok a magyar állampolgárságú természetes személyek, magyarországi székhelyű jogi személyek, továbbá társaságok, társadalmi szervezetek és alkotóközösségek, amelyek kiemelkedő munkájukat az ország területén végzik. 2013 óta az egyes kategóriák szakmai testületei tíz jelöltet emelnek ki, akik közül az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással kategóriánként három-három primát választanak. A Primissimákat a gálaest napján választják ki a kuratórium tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége. A primák 2013-tól – a korábbi 3 millió forint helyett – fejenként 5 millió forintos, a primissimák változatlanul 15 millió forintos díjazásban részesülnek. Ugyancsak 15 millió forintot ér a szakmai elismerésen kívül a Közönségdíj, a jutalomban a kitüntetett a díjalapító Demján Sándor felajánlásából részesül. A Junior Prima díjasoknak 2 millió forint jár, 1 millió forint pedig a területi Prima díjasoknak. A pénzjutalom mellé a díjazottak korábban Kincsem szobrát kapták emlékül, 2013-tól ezt Szmrecsányi Boldizsárnak az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló szobra váltotta fel. A Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke 2003 óta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. Tagjai: Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója (2010-ben Prima-díjas); Balogh Gabriella tanácsadó; Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára; Jókai Anna Kossuth-nagydíjas, Kossuth- és József Attila-díjas író, a nemzet művésze (2004-ben Prima Primissima közönségdíjas); Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke (2005-ben Prima Primissima díjas) és Tolnay Tibor, a VOSZ társelnöke.

prima primissima
Az idei jelöltek

2016-ban a Prima díjasok, egyben Prima Primissima Díjra jelöltek a következők: Magyar építészet és építőművészet: Tima Zoltán építész, Pelényi Margit építészmérnök és Winkler Barnabás építész. Magyar irodalom: Ács Margit író, műkritikus, Rónay László irodalomtörténész, tanár és Vámos Miklós író. Magyar képzőművészet: Benkő Imre fotográfus, Bukta Imre képzőművész és Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező. Magyar népművészet és közművelődés: Maczkó Mária népdalénekes, Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer és Szokolay Dongó Balázs népzenész. Magyar oktatás és köznevelés: Földes Imre zenetörténész, zenepedagógus, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola és Szarka Attila gyógypedagógus. Magyar sajtó: Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója, Oplatka András történész, újságíró és Végh Alpár Sándor tárcaíró, publicista. Magyar sport: Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző, Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, edző és Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó, edző. Magyar színház- és filmművészet: Andorai Péter színművész, Kútvölgyi Erzsébet színművész és Marton László rendező. Magyar tudomány: Bihari Mihály jogász, politológus, Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista és Perner Ferenc sebész. Magyar zeneművészet: Balázs János zongoraművész, Medveczky Ádám karmester és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora.

MTI

• Publikálva: 2016.11.30. 12:16 • Címke: díj