a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Minek nekünk Télapó?

taplo_telapo

A Tapló Télapó 2 tizenkilencre húzott lapot, és bejött neki. Pedig már első részében jóval messzebbre ment a civilizációkritikában, mint a nyomdokain haladó Bad…-komédiaszéria (Rossz tanár, Superbad, Rossz anyák) többi darabja.

Jól indít, hiszen ügyesen említi föl a tizenhárom évvel ezelőtti első rész sztoriját és szereplőit. Mindjárt meg is idézi a fogyasztói társadalom karácsonyi kelléktárát jóval lájtosabban kritizáló Túlélni a karácsonyt (2004) részletét: az elbaltázott életű, alkoholista, nagyon magányos Willie Soke (Billy Bob Thornton) ugyanazt a klasszikus öngyilkossági formát választja, a sütőbe dugja a fejét, mint az előképben a tüchtig nagyi. De neki pechjére villanysütője van, az amúgy látványos grill funkciót némi bebambulás után mégiscsak elveti. Minden oka megvan az elkeseredésre: kilakoltatás fenyegeti, se pénze, se barátja, az őt az elmúlt tizenhárom év során is hűségesen kedvelő Turman Mermant (Brett Kelly) pedig, micsoda véletlen, ki nem állhatja. Nincs más választása, ismét kénytelen összeállni a mélynövésű Markus-szal (Tony Cox), s a pénzszerzéshez megint muszáj felöltenie a rühellt télapó jelmezt. A kirabolandó cég most egy chichagoi jótékonysági egyesület. Csakhamar kiderül, hogy a melót nem más szervezi, mint Willie rég nem látott anyja, Sunny (a lenyűgöző Kathy Bates). Nem gáz a szegényeknek szánt pénzt elcsórni, mondja a csöppet sem kedves mama, hiszen azt náluk jóval nagyobb tételben nyúlják le az egyesület emberei, és elvégre ők is rászorulók, nem?

taplo_telapo

Az immár nagykorú, bugyutácska Turman is feltűnik a rablás helyszínén, egy szál pólóban utazott Willie után, s ő pótapaként feladatának érzi, hogy a túlsúlyos srácnak nőt kerítsen, aki beavatja a férfiúi tevékenységbe. A tolvajtrió bedolgozza magát a jótékonykodó társaságba, Willie olyannyira sikeresen, hogy az egyesület vezetőjének elhanyagolt felesége, Diane (az ez esetben sajnos csak biodíszletnek használt, amúgy remek Christina Hendricks) valósággal bolondja lesz a vele űzött durva szexnek a kukák mellett. A Tapló Télapó, a „Mikulás a pokolból”    kifiguráz minden Mikulás-közhelyet, amelyekre olyan jólesően lehet támaszkodni a serdületlen ifjúság nevelésében. Vegyük például az „a jó Télapó ölébe ülnek a gyerekek, és elmondják, mit szeretnének karácsonyra” bevásárló-toposzt. Az első részben a jó Télapó a vásárlás templomának díszhelyén brunyálja össze magát. A második részben csupán egy gyerek pisil az ölébe. Ugye, hogy van jellemfejlődés? Az összképet azért csöppet árnyalja, hogy a film, azaz Willie egy papírkosárba vizeléssel indít.

taplo_telapo

S amikor színről színre látjuk Willie anyját, egyszeriben megvilágosodásunk támad. A csúnyán öregedő, kövér, nagyon durva asszony egész életében piti tolvajlásból, csalásból élt, többet volt börtönben, mint odakint. Tizenhárom évesen lett terhes a fiával, akit megfoganása óta utált. Az ő anyai sztorijai nem édes kis semmiségek, hanem súlyos beszólásokkal tarkított brutalitások (óhatatlanul eszünkbe jut a Pengeélen, ami forgatókönyv-Oscart hozott Thorntonnak). Mit várhatnánk attól, akit gyerekként szarlécnek, baromarcnak, baszadéknak, puhapöcsnek hívott a saját anyja, ha pofánvágás vagy rúgás helyett kivételesen szólt hozzá? Ám ez a film nem szoció, nem is lélektani thriller, hanem a mainstream filmgyártás trash comedy-vonala. Nem elsősorban lélekápolásra szerződött, ellenben alaposan tisztában van azzal, hogy el kell adnia magát. Valahogy így: „A bevásárlóközpontok és a reklámok frusztráló tökéletesség-képe ellen használjon Tapló Télapót! Ja, hogy összeszxrja és -hugyozza a nappalit, a vécé mellé hány, és a feleségét/férjét is megkeféli? Vásároljon csak most, csak nálunk X fertőtlenítőt, Y súrolót és Z önvédelmi spray-t! Ne feledje, már csak két napig akciós!”



A Télapó-történet a Tapló Télapó 2-ben körbeért. Amikor az igentapló Télapó Thurman meglepetésünkre kristálytiszta szopránján a Csendes éjt hallgatja, szinte sóbálvánnyá dermed, s a kiváló Billy Bob Thornton szemében látszik, hogy futna már a gusztustalankodásból erényt kovácsoló nyomorától, akár a bevásárlóközpontok és a reklámok idealizált, megszépített világába is. (A jelenet hasonlóan működik, mint az első részben a rózsaszín plüsselefánt, amit az élete árán is kész lett volna elvinni Thurmannek. De nem, ő nem kedveli Thurmant, terhére van a ragaszkodása.) Mert fiatalabb ő sem lesz, s – ahogyan az anyja mondja – az élet vége felé minden megváltozik. Ja, hogy az anyja az érzelmes húrok pengetését csak elterelő hadműveletnek szánta? És Marcus sem változott egy jottányit sem, ugyanúgy elárulta, mint előzőleg? Bizony Taplónk ott áll két árulóval és bunkóvá vált egész életével.  Az első rész végén megvédte a jó szerencséje és a természetes esze, de meddig lesz vajon ez így? Ne feledjük, ő valahogy nem képes jókat röhögni saját magán. Ami azt illeti, a második részben már nekünk is eléggé megkeseredik a viccelődhetnékünk. Nem tévedünk nagyot, ha arra gondolunk, hogy pont ezért, a földi pokol miatt találta ki az álomgyár a karácsony-mennyországot. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Ajánljuk:
• Billy Bob Thornton-rajongóknak
• annak, aki messzire hajítja azt a fajta kritikát a filmről, amelyik azzal nyit: „én nem vagyok prűd”
• önkritikával rendelkező mama-kedvence fiúgyerekeknek

Nem ajánljuk:
• álszenteknek
• karácsony-imádóknak


Tapló Télapó 2.
Bad Santa 2
magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 97 perc, 2016
rendező: Mark Waters, forgatókönyv: Shauna Cross, Doug Ellin, operatőr: Theo van de Sande, szereplők: Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Kathy Bates, Christina Hendricks, Ryan Hansen

Bemutató: 2016. november 24.
Forgalmazó: Freeman Film

Boronyák Rita

• Publikálva: 2016.11.30. 14:04 • Címke: moziajánló