a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Balladák, románcok, cigányok – Szentandrássy István a Várkert Bazárban

varkert_bazar_lead1979-ben a zalai Csapiban összegyűlt egy csapat, a hazai cigányság talán legjobbjai. Szentandrássy István Kossuth-díjas festő is ott volt abban a negyven évvel ezelőtti táborban. Ahol találkozott Péli Tamással, és a tanítványa lett 13 hosszú éven át. A mester már meghalt, a tanítvány munkáiból most a Várkert Bazárban láthatunk egy kis ízelítőt.

Igen, csak ízelítőt, mert 35 év munkájának, küzdelmeinek a bemutatásához kevés itt a tér. Persze, sokat elmesélnek azokról az évekről a most kiállított képek. Ott van bennük az a nap is, mikor alkotójuk 14 évesen, 500 forinttal a zsebében kilépett a vidéki nevelőintézet kapuján és a főváros felé vette az irányt. Ahol volt aztán kertész, kórházi segéderő és közvéleménykutatók kérdezőbiztosa is. És mindezek mellett sokat olvasott és írt. Verseket írt, és rajzolt is hozzájuk, szerette volna megmutatni mindezt, megmutatni magát előbb népének, aztán hazájának is. Ezért kerekedett fel majd négy évtizede, és Csapiban olyan emberek várták, mint a Hollandiában végzett festő, Péli Tamás, Choli Daróczi József, vagy az író Lakatos Menyhért. És a 22 éves Szentandrássy a Magyarországon 1976-tól kiállító Péli Tamás tanítványa lett. Ahogy itt most sétálok a Várkert Bazárban képei előtt, akaratlanul is ott látom az idejekorán, 1994 őszén, 46 éves korában távozó mestert. Akinek alakjai, lovai ott folytatódnak Szentandrássy képein.

szentandras
forrás: Várkert Bazár

Csak persze egy kicsit másképp, talán drámaibban, álomszerűbben felfokozott expresszivitással. Mint mindig, a lazúros, mégis fénylő barnák és a vörösek uralkodnak most is a képeken. A tematika a kezdetektől fogva adott: Szentandrássy népének hajdanvolt története, balladai világa. A régi Spanyolország, a Frederico García Lorca által költött Cigány románcok. A már megtörtént események, összecsapások és tragédiák utáni csend. És hát itt van Villon is, a vidám csavargók világával, a nyakon méricskélt fenék súlyával. Itt a Haláltánc ballada, de itt vannak (és ezek vannak többségben most) a vallásosság, a keresztény hit ihlette képek. A quattrocento reneszánszának szép és rút figurái, a dús érzékiségű nők és erőtől duzzadó férfialakok. Az egyik falat uraló szárnyasoltáron pedig cigányok állnak a keresztfa alatt. És még egy kép végül, Az indián, aki nem más, mint Kovács József Hontalan, a költő. És verse:

Egy indián sétál az utcán
Hogy indián, látszik a cuccán
Haja szőke, szeme kék
És senki sem mondja rá, hogy svéd

Egy indián az utcán, egy látomásos cigány festő a Várkert Bazárban. Nem svéd, nem szőke, és kék szeme sincs, vigyük el minden felé, Borsodba és Szabolcsba is a képeit!

szentandrássy

Napszél románcok – Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész kiállítása
Várkert Bazár
2016. október 28. – 2016. december 31.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2016.12.01. 12:36 • Címke: kiállítás