​A jó és a rossz ellenforradalomról

filmhiradok_online_lead

A filmhíradók digitálisan feldolgozott anyagaiban jól nyomon lehet követni az „ellenforradalom” szó jelentésének változásait. Ha beleírjuk a kifejezést a weboldal keresőjébe, három meghatározó időszakot találunk, amikor a szó napi használatban volt. Most nézzük meg a legfrissebb jelentésréteget, ami 1957 márciusában jelent meg a tudósításokban.

Az ellenforradalom szó legelőször a Vörös Riport-Film 1919 júliusi összeállításában tűnik fel, mikor is a ludovikások és a monitorok, a dunai flottilla vöröshatalom elleni, június 24-én vívott harcáról számoltak be a kommunista retorikában hamar otthonosan mozgó híradószerkesztők. Akkor az elesett vöröskatonák temetésén a diktatúra összes fontosabb vezetője jelen volt, de láthatóan nem álldogálnak levett kalappal, szomorúan a ravatalnál. Az ellenforradalom szó jelentése nagy változáson megy át aztán 1919 novemberére, amikor is a hatalomra kerülő Horthy és támogatói, magukat tudatosan ellenforradalmároknak vallva, kezdik használni ezt a kifejezést. A november 16-i fehér lovas bevonulással és a bűnös város tetemre hívásával az ellenforradalom fogalma is átértékelődik, mintegy pozitívvá válik. És az is marad egészen a második világháború végéig.



Az újból hatalomra kerülő kommunisták aztán egy újabb átfordítással elítélendő, negatív jelentéstartalommal töltik meg a fogalmat. Károlyiék és Kun Béláék ismét progresszív erők, forradalmárok lesznek, míg a Horthy-féle garnitúrával együtt a retrográd, a fasisztoid jelentést vesz fel az ellenforradalom szó is. És az már csak természetes, hogy az ’56-os forradalom leverése után sem lehetnek forradalmárok a szabadságért küzdők, Kádárék retorikája ismét az első jelentést veti be már 1956 végén, 1957 elején. Ez a szó a híradókban 1957 márciusában, a Kossuth-díjak kiosztása kapcsán hangzik el a kereső szerint először. Ekkor már bebizonyosodik, hogy néhány utcai plakát, röplap kivételével nem lesz semmi a MÚK-ból, a véres megtorlás eredményes volt, a magyarok nem kezdik újra márciusban a forradalmat. Elő lehet húzni hát újra a tanácskormány által bevezetett fogalmat, ami persze bekerült a tankönyvekbe is, és ott is maradt Pozsgai Imre feljebbvalóival állítólag nem egyeztetett rádiós nyilatkozatáig.

PL

• Publikálva: 2016.12.16. 11:08 • Címke: filmhíradók online