​Az égből potyogtak a robbanó töltőtollak?

filmhiradok_online_leadA lakosság számára Magyarország 1941-es hadba lépése után sokáig a mozgósítás mellett csak a jegyrendszer jelentette a háborút. Az ellenséget egészen az amerikai és az angol bombázók magyar légtérben való megjelenéséig csak a mozifilmek előtt vetített híradókban, vagy az újságok lapjain láthattak.

Mint ahogyan az alábbi filmhíradós tudósítás is bizonyítja, aztán eljöttek 1944. június első napjaival hazánk légterébe is a szövetségesek repülő erődjei.

Az akkor 175 ezer négyzetkilométeres országot az angolok éjszaka, az Olaszországból felszálló amerikaiak pedig rendszeresen nappal bombázták. Utóbbiak ingajáratban pusztítottak, átrepülve az ország felett, orosz repülőtereken szálltak le, ahol feltöltötték bombaszekrényeiket és üzemanyagtartályaikat. Az átlagosan 4-500 bombázóból és 200 kísérő vadászból álló támadó kötelékekkel szemben 200 magyar és német gépet és a földi légvédelmet tudták bevetni. A Magyar Világhíradónak öt önálló tudósítása maradt fenn az ország bombázásáról, köztük az itt látható győri beszámoló. Ezekben egységesen angolszász terrorbombázókat emleget a narrátor, akik a fő célpontok, az ipari, katonai létesítmények, vasúti csomópontok és hidak mellett azért a polgári lakosságot is bombázták. Különösen az éjszakai támadások során voltak civil áldozatok, hiszen a sötétben nem tudtak olyan pontosan célozni a bombázótisztek.



Az is érdekes, hogy a különféle romboló- és gyújtóbombák és röplapok mellett a korabeli sajtóhírek szerint robbanó töltőtollakat és gyermekjátékokat is szórtak az országra. Az ugyan elég valószínűtlennek tűnik, hogy a 6-7 ezer méteres magasságból ezek a holmik épen kerültek volna le a földre, de a csendőrségi és rendőri jelentésekben mégis előfordulnak olyan kézfejroncsolásos robbanásokról szóló leírások, amiket töltőtoll méretű fém hengerek okoztak. A kutatások szerint a halálos sérülést nem okozó kis hengeres holmikat inkább a Magyarország területén is bizonyítottan jelenlévő, 1940-ben létrehozott angol SOE (Special Operations Executive) ügynökei dobálhatták el. Akik leginkább a németek által megszállt országokból verbuválódtak, de fogtak el a csendőrök 1944 áprilisában, Makó határában ejtőernyővel ledobott magyar származású angol tisztet, vélhetően SOE ügynököt is. Nekik állítottak elő állítólag töltőtollnak, termosznak, cigarettatárcának álcázott robbanó eszközöket. A magyar hatóságok pedig a sajtó útján, vagy plakátokon tájékoztatták a lakosságot erre a veszélyre.

PL

• Publikálva: 2016.12.20. 15:24 • Címke: filmhíradók online