a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Magyar hősök és a fenevad 66 képmása

somogyi_leadSomogyi Győző 127 festményét, valamint Párkányi Raab Péter 66 fotográfiáját vonultatja fel A Döntés című kiállítás, amely vasárnap délután nyílt meg a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában Székesfehérváron.

Tóth Norbert, a tárlat kurátora hangsúlyozta, hogy a kiállítás arra az erkölcsi és morális kérdésre keresi a választ, mellyel minden egyénnek, nemzetnek szembe kell néznie: dönteni a szépség, jóság, igazság, szentség, vagy a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és kísértések között. A kettő között a halogatások, kifogások, magyarázkodások világa létezik, csak innen kilépve lehet dönteni, és a magyar jövőt építők, vagy az azt lebontók oldalára állni – tette hozzá. Kiemelte: a tárlat úgy keres választ a magyar kultúra megőrzésére, hogy „évezredes nemzeti válaszokból építkezve hozza döntéshelyzetbe a látogató közösségeket″.

somogyi_balaton
Somogyi Győző: Balaton (forrás: forrasgaleria.hu)

Cser-Palkovics András polgármester az olaszországi busztragédiára utalva azt mondta: most nem lehet a megnyitó napja ünnep, miközben a hit különböző szimbólumait felvonultató kiállítás kapaszkodókat adhat. Azt kívánta, hogy a tárlat az élet döntéseihez, a jó és a rossz közötti választáshoz nyújtson mindenkinek segítséget. Kulcsár Mihály múzeumigazgató Székesfehérvár történelmének kutatójaként a tárlat fehérvári vonatkozásait emelte ki, köztük a királyi város ezeréves történelme során a városban megtartott országgyűléseket, a királyi ítéleteket.

somogyi_szentek_szent_laszlo
Somogyi Győző: Szent László (forrás: forrasgaleria.hu)

A sötét térben berendezett kiállítás egy utazást szimbolizál a hősök dicsőségét hirdető történelmi alakok (Somogyi Győző alkotásai) és a fenevad félhomályban felsejlő 66 képmása (Párkányi Raab Péter fotói) között. Az innovatív fény- és illathatásokkal kísért tárlat szakrális középpontjában egy régi kápolnát idéző, fényben úszó tér áll, amelynek belsejében az Árpád-ház Somogyi Győző által megfestett szentjei láthatóak. A Döntés című kiállítás április 30-ig látogatható, a tárlat idejére a múzeum vasárnap is nyitva tart. A szervezők alkotói tárlatvezetésekkel, beszélgetésekkel és előadásokkal, valamint ingyenes hétvégékkel is várják az érdeklődőket. Programokat szerveznek a kiállítás népszerűsítésére a határon túl is, például Zentán, Kassán és Ungváron.

(mti)

• Publikálva: 2017.01.23. 08:13