a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Írásra késztető agydaganat és a világhír

burgesslead

Száz éve született a Gépnarancs írója. A regényből aztán Stanley Kubrick készített filmet 1971-ben. Ez jutott el hozzánk feliratozott kalózváltozatban valamikor 1987 körül, a főiskolai videós szakkörbe. Ahol természetesen betiltott filmeket nézegettünk többnyire éjszakánként. Döbbenetes erejű film volt nekünk, szocialista üvegbúra alatt felnőtteknek. 100 éve született Anthony Burgess, aki az egyik legtermékenyebb angol író volt, de szerzett zenét is, és emellett rengeteget ivott.

Eme rossz szokását talán apjától örökölte, aki szintén jó barátságban volt az alkohollal. Azért tudott zongorázni is, de egy bordélyban játszott, volt katona és hentes, de kereskedelmi ügynök is, mindeközben egy szem fiával nem sokat foglalkozott. A kis John Burgess Wilsont, mivel az anyja 1918-ban meghalt a nagy influenza járványban, az egyik nagynéni nevelte fel, aki kocsmát és trafikot működtetett a háza földszintjén. Az emeleti lakásban tanult meg még gyermekként Burgess zongorázni és hegedülni – mondanom sem kell, nem járt hozzá zenetanár. A zenei és íráskészségbeli tehetsége mellé valami elképesztő nyelvérzék is társult, egyes számítások szerint 13 nyelvet bírt, és Bartók Béla miatt magyar nyelvleckéket is vett – de a mi szép nyelvünkbe beletörött azért a bicskája. Viszont 1940-től, 23 évesen kórházi szolgálatot teljesít a második világháborúban, majd a béke beköszöntével tanítani kezd. Kilenc év múlva pedig már feleségével együtt Malajziában találjuk, ahol az egyik elit kollégium angol nyelv és történelem tanára. Az itt látottakról szólnak első munkái, a Maláj trilógia című műve (1956-1959). Négy év múlva kicsit közelebb Európához, Bruneiben folytatja a tanítást, és itt diagnosztizálják nála azt az agydaganatot, ami gyökeres változást hoz életében.

burgess
(Forrás: youtube.com)

Mivel operálhatatlannak nyilvánítják, elhatározza, hogy mindent kiír magából gyorsan, hogy aztán a felesége meg tudjon élni majd a jogdíjakból. Így aztán ír és ír, de csodák csodájára nem rosszabbodik az állapota, sőt, a daganat egyszerűen felszívódik, mintha nem is lett volna. Viszont az írást nem hagyja abba, végül vagy harminc regényt hoz össze, miközben folyamatos küzdelmet folytat a brit adóhatóságokkal. Akik elől menekülve a poharat szintén sűrűn emelgető feleségével lakókocsin járják Európát, míg Burgess ír, addig az asszony vezetett. Hogy aztán a „főmű”, a világhírt hozó A Clockwork Orange is a lakóautóban íródott-e, azt nem tudom. Minden esetre 1962-ben jelent meg, és azóta sem lehet elmenni csak úgy mellette. Sokat találgatták már azt is, hogy honnan jön a cím, ugyanígy próbálták megfejteni a regény orosszal kevert angol nyelvének hátterét is. Az biztos, hogy ekkor járatódott csúcsra a hidegháború, és a tejbárból a világukat szétrombolni induló főhősök így egyszerre jeleníthették meg a két szembenálló világhatalmat is. A könyv/film egyik legbrutálisabb jelenete, az idősödő házaspár otthonában való randalírozás, és a feleség Alex által történő brutális megerőszakolása mögött állítólag Burgess feleségének, Llevelának háború alatti, amerikai katonák által történő megbecstelenítése állt. A szerencsétlen nő soha sem tudta feldolgozni ezt, ezért is menekült az alkoholba, és Buurgess ebben is hű társa volt.

burgess

Mert nagyon tudott inni sört, rumot és gint, állítólag még egy-egy kocsmai bunyóba is beszállt, ha éppen olyanja volt. De azt is kell róla tudni, hogy mindemellett zenét is szerzett, újságot, forgatókönyvet írt, kiváló nyelvész volt és remekül főzött. Végül 76 évesen egy tüdőrák következtében hagyta itt az árnyékvilágot. Több dobozzal szívott naponta.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.02.24. 10:13

Digitális Irodalmi Akadémia