a rovat írásai

Proust panaszlevelet írt a hangos szex miatt

Marcel Proust francia regényíró egyik levele, amelyben a szomszédok túl hangos hancúrozására panaszkodott,  28 ezer euróért (8,8 millió forint) kelt el szerdán a Drouot árverési háznál, közölte a Drouot.

Elment a 80-as, 90-es évek kultkönyvének szerzője is

Elhunyt 88 évesen Robert M. Pirsig, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című filozofikus regény szerzője. Egészsége az utóbbi időben erősen hanyatlott, hétfőn halt meg South Berwick-i otthonában, közölte kiadója, a William Morrow.

A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága a Könyvfesztiválon

Pawel Lisicki lengyel újságíró, szerkesztő szerint öngyilkosságot követ el a Nyugat, ha nem változtat az iszlámmal kapcsolatos magatartásán; a szerző erről szombaton beszélt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, magyarul most, A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága című megjelent kötetének bemutatóján.

Hóeke Menyhért is volt Tömörkény István

Száz éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész, néprajzkutató. „Azzal a zavaros ténnyel kezdődik ez az egész élet, hogy még sohasem voltam abban a városban, amelyben – a keresztlevél szerint – születtem″ – írta 1913-ban kelt önéletrajzában.

150 kiállító és 500 program a könyvfesztiválon

Mintegy 150 kiállító könyvkínálata és csaknem 500 program, köztük könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, író-olvasó találkozók, koncertek és kiállítások várják a közönséget április 20. és 23. között a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison, ahol idén 28 ország képviselteti magát – mondta el Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke.

Tizenkét órányi vers 67 költőtől

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik. A költő Fiumei úti sírkertben található nyughelyénél a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében Földes László Hobo ad műsort József Attilára emlékezve. A nap másik fontos eseménye, hogy immár hetedik alkalommal rendezi meg a Versmaratont a közmédia: 67 magyar költő 12 órán át olvas fel verseiből és beszélget a művekről a Magyar Rádió régi, budapesti épületében.

Lassie hazatér vagy a tablet?

Egy régebbi korban ki ne olvasta volna gyermekfejjel Eric Knight Lassie hazatér című könyvét. Emlékszem, azidőtájt mindenki skót juhászt akart magának a faluban, mert mi a televízió helyett még inkább könyveket olvastunk. Most, hogy kedvet kapjon hozzá, felolvastam a 10 éves lányomnak néhány oldalt a Lassie-ből, és ő inkább a tabletje mellett döntött. Bevallom, így negyven év után én is lassúnak, kissé túlírtnak találtam a művet. De ez mit sem von le a 120 éve született szerző érdemeiből, akinek legalább olyan kalandos élete volt, mint az általa megálmodott skót juhászkutyának.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bányai Tamás

Tragikus hirtelenséggel elhunyt hétfőn Bányai Tamás író – közölte az MTI-vel írótársa, Majoros Sándor.​

Akinek az ETO minden kategóriájában van műve

Huszonöt éve, 1992. április 6-án hunyt el Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus, a tudományos-fantasztikus és a tudományos ismeretterjesztő irodalom egyik legkiválóbb képviselője. Elképesztő méretű életművet hagyott hátra: több mint ötezer kötetet írt vagy szerkesztett, és 90 ezer levél maradt utána.

70 évvel korábban lehetett volna irodalmi Nobel-díjunk

Mindjárt az elején, a dolgok jelen állása miatt el kell mondanunk, hogy a 80 éve halott Tormay Cécile, akinek a két világháború között a magyar írótársadalomból egyedül volt esélye az irodalmi Nobel-díjra, antiszemita volt és a saját neme iránt érzett vonzalmat. Ez a két dolog pedig így együtt nehezen egyeztethető össze a mai ember szemében. De talán nem is ezzel kellene foglalkoznunk, hanem az írásaival.

Író, aki elment Napóleonnal Moszkváig

Százhetvenöt éve, 1842. március 23-án hunyt el Párizsban Stendhal, a 19. század első felének egyik legeredetibb és legkiválóbb francia írója, az irodalmi realizmus egyik első mestere.

Irodalom összes cikke »

Írásra késztető agydaganat és a világhír

burgesslead

Száz éve született a Gépnarancs írója. A regényből aztán Stanley Kubrick készített filmet 1971-ben. Ez jutott el hozzánk feliratozott kalózváltozatban valamikor 1987 körül, a főiskolai videós szakkörbe. Ahol természetesen betiltott filmeket nézegettünk többnyire éjszakánként. Döbbenetes erejű film volt nekünk, szocialista üvegbúra alatt felnőtteknek. 100 éve született Anthony Burgess, aki az egyik legtermékenyebb angol író volt, de szerzett zenét is, és emellett rengeteget ivott.

Eme rossz szokását talán apjától örökölte, aki szintén jó barátságban volt az alkohollal. Azért tudott zongorázni is, de egy bordélyban játszott, volt katona és hentes, de kereskedelmi ügynök is, mindeközben egy szem fiával nem sokat foglalkozott. A kis John Burgess Wilsont, mivel az anyja 1918-ban meghalt a nagy influenza járványban, az egyik nagynéni nevelte fel, aki kocsmát és trafikot működtetett a háza földszintjén. Az emeleti lakásban tanult meg még gyermekként Burgess zongorázni és hegedülni – mondanom sem kell, nem járt hozzá zenetanár. A zenei és íráskészségbeli tehetsége mellé valami elképesztő nyelvérzék is társult, egyes számítások szerint 13 nyelvet bírt, és Bartók Béla miatt magyar nyelvleckéket is vett – de a mi szép nyelvünkbe beletörött azért a bicskája. Viszont 1940-től, 23 évesen kórházi szolgálatot teljesít a második világháborúban, majd a béke beköszöntével tanítani kezd. Kilenc év múlva pedig már feleségével együtt Malajziában találjuk, ahol az egyik elit kollégium angol nyelv és történelem tanára. Az itt látottakról szólnak első munkái, a Maláj trilógia című műve (1956-1959). Négy év múlva kicsit közelebb Európához, Bruneiben folytatja a tanítást, és itt diagnosztizálják nála azt az agydaganatot, ami gyökeres változást hoz életében.

burgess
(Forrás: youtube.com)

Mivel operálhatatlannak nyilvánítják, elhatározza, hogy mindent kiír magából gyorsan, hogy aztán a felesége meg tudjon élni majd a jogdíjakból. Így aztán ír és ír, de csodák csodájára nem rosszabbodik az állapota, sőt, a daganat egyszerűen felszívódik, mintha nem is lett volna. Viszont az írást nem hagyja abba, végül vagy harminc regényt hoz össze, miközben folyamatos küzdelmet folytat a brit adóhatóságokkal. Akik elől menekülve a poharat szintén sűrűn emelgető feleségével lakókocsin járják Európát, míg Burgess ír, addig az asszony vezetett. Hogy aztán a „főmű”, a világhírt hozó A Clockwork Orange is a lakóautóban íródott-e, azt nem tudom. Minden esetre 1962-ben jelent meg, és azóta sem lehet elmenni csak úgy mellette. Sokat találgatták már azt is, hogy honnan jön a cím, ugyanígy próbálták megfejteni a regény orosszal kevert angol nyelvének hátterét is. Az biztos, hogy ekkor járatódott csúcsra a hidegháború, és a tejbárból a világukat szétrombolni induló főhősök így egyszerre jeleníthették meg a két szembenálló világhatalmat is. A könyv/film egyik legbrutálisabb jelenete, az idősödő házaspár otthonában való randalírozás, és a feleség Alex által történő brutális megerőszakolása mögött állítólag Burgess feleségének, Llevelának háború alatti, amerikai katonák által történő megbecstelenítése állt. A szerencsétlen nő soha sem tudta feldolgozni ezt, ezért is menekült az alkoholba, és Buurgess ebben is hű társa volt.

burgess

Mert nagyon tudott inni sört, rumot és gint, állítólag még egy-egy kocsmai bunyóba is beszállt, ha éppen olyanja volt. De azt is kell róla tudni, hogy mindemellett zenét is szerzett, újságot, forgatókönyvet írt, kiváló nyelvész volt és remekül főzött. Végül 76 évesen egy tüdőrák következtében hagyta itt az árnyékvilágot. Több dobozzal szívott naponta.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.02.24. 10:13

Digitális Irodalmi Akadémia