a rovat írásai

Petőfi új szobra Ukrajnában

Petőfi Sándor-mellszobrot avattak a költő halálának 168. évfordulója tiszteletére hétfőn a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában, közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Jókai Anna Szalon a Várban

Irodalmi szalon nyílik a június 5-én elhunyt Jókai Anna író emlékére az I. kerületben. A Budavári Önkormányzat az Iskola utca 28. alatti épületében irodalmi esteknek, koncerteknek, közösségi összejöveteleknek biztosít majd helyet. A négy helyiségből álló közösségi tér ősztől új kulturális központként működik majd a kerületben – közölte az önkormányzat.

50 sort vagy 25 ezer karaktert Arany Jánosról

A Magyar Írószövetség, csatlakozva az Arany János születésének 200. évfordulójára meghirdetett emlékévhez, vers- és novellapályázatot írt ki 45. életévüket még be nem töltött alkotók részére új művek létrehozására.

Novellák a buszmegállókban

Hamarosan számos budapesti busz- és villamosmegállóban olvashatják az utasok az Álljon meg egy novellára! nevű irodalmi pályázat húsz legjobb művét.

Nobel-díjas író, aki már 28 éve halálra van ítélve

Június 19-én hetvenéves Sir Salman Rushdie indiai születésű brit író, akire a Sátáni versek című regényéért 1989-ben Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője fatvát, halálos kiközösítő ítéletet hirdetett.

Elkeltek Saint-Exupery vízfestményei

Félmillió euróért (több mint 150 millió forintért) kelt el szerdán egy párizsi árverésen Antoine de Saint-Exupery két vízfestménye, amelyeket A kis herceg című regényéhez készített.

A háborútól iszonyodó örök szerelmes

Száz éve halt meg az orosz hadifogságban Gyóni Géza, aki először írta meg versben a modern háború iszonyatát. Az 1914 novemberében született Csak egy éjszakára című költeményben ott sűrűsödik mindaz, amit egy vas és vérzivatarba vetett gondolkodó ember érezhetett. Márpedig Gyóni Géza mindig gondolkodó, érző, szerető ember volt, ezért is fordult már kamasz korában a költészet felé. Akár egy lovagkori dalnokhoz is hasonlíthatnám, aki szép verseket írt szíve hölgyéhez, miközben választottja már máshoz tartozott.

Mond igazat, kiverik a szemed

Jaj, hát 90 éves lenne, lehetne Sütő András is! Lehetne, mert a mezőségi emberek sokáig élnek, csak hát őt aztán meggyötörte rendesen a nagybetűs élet, még a bal szeme világa is ráment, emlékezhetünk véres, bepólyált fejére. Pedig csak íróember volt, igaz, minden munkájában, életének minden percében kiállt a magyarságért.

Meghalt Jókai Anna

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek az alkotó rendes tagja volt.

Hát Dékány Andrásra emlékszik még valaki?

Most, hogy a Guttenberg-galaxis szép lassan eltűnik az internet fekete lyukában felteszem a kérdést: ki emlékszik itt Dékány Andrásra? Jórészt negyvenen, ötvenen felüli kezeket várhatunk a magasba emelkedni erre a kérdésre, pedig az ötven éve halott író és utazó jobb sorsra érdemes, mint a feledés, amire ítéltetett.

Mind a 27 regénye ott volt a beststeller-listán

Kilencven éve, 1927. május 25-én született Robert Ludlum amerikai író, aki 27 regényt írt, és mindegyik felkerült a New York Times bestseller-listájára, az ő művei alapján készültek a Jason Bourne-filmek.

Irodalom összes cikke »

Írásra késztető agydaganat és a világhír

burgesslead

Száz éve született a Gépnarancs írója. A regényből aztán Stanley Kubrick készített filmet 1971-ben. Ez jutott el hozzánk feliratozott kalózváltozatban valamikor 1987 körül, a főiskolai videós szakkörbe. Ahol természetesen betiltott filmeket nézegettünk többnyire éjszakánként. Döbbenetes erejű film volt nekünk, szocialista üvegbúra alatt felnőtteknek. 100 éve született Anthony Burgess, aki az egyik legtermékenyebb angol író volt, de szerzett zenét is, és emellett rengeteget ivott.

Eme rossz szokását talán apjától örökölte, aki szintén jó barátságban volt az alkohollal. Azért tudott zongorázni is, de egy bordélyban játszott, volt katona és hentes, de kereskedelmi ügynök is, mindeközben egy szem fiával nem sokat foglalkozott. A kis John Burgess Wilsont, mivel az anyja 1918-ban meghalt a nagy influenza járványban, az egyik nagynéni nevelte fel, aki kocsmát és trafikot működtetett a háza földszintjén. Az emeleti lakásban tanult meg még gyermekként Burgess zongorázni és hegedülni – mondanom sem kell, nem járt hozzá zenetanár. A zenei és íráskészségbeli tehetsége mellé valami elképesztő nyelvérzék is társult, egyes számítások szerint 13 nyelvet bírt, és Bartók Béla miatt magyar nyelvleckéket is vett – de a mi szép nyelvünkbe beletörött azért a bicskája. Viszont 1940-től, 23 évesen kórházi szolgálatot teljesít a második világháborúban, majd a béke beköszöntével tanítani kezd. Kilenc év múlva pedig már feleségével együtt Malajziában találjuk, ahol az egyik elit kollégium angol nyelv és történelem tanára. Az itt látottakról szólnak első munkái, a Maláj trilógia című műve (1956-1959). Négy év múlva kicsit közelebb Európához, Bruneiben folytatja a tanítást, és itt diagnosztizálják nála azt az agydaganatot, ami gyökeres változást hoz életében.

burgess
(Forrás: youtube.com)

Mivel operálhatatlannak nyilvánítják, elhatározza, hogy mindent kiír magából gyorsan, hogy aztán a felesége meg tudjon élni majd a jogdíjakból. Így aztán ír és ír, de csodák csodájára nem rosszabbodik az állapota, sőt, a daganat egyszerűen felszívódik, mintha nem is lett volna. Viszont az írást nem hagyja abba, végül vagy harminc regényt hoz össze, miközben folyamatos küzdelmet folytat a brit adóhatóságokkal. Akik elől menekülve a poharat szintén sűrűn emelgető feleségével lakókocsin járják Európát, míg Burgess ír, addig az asszony vezetett. Hogy aztán a „főmű”, a világhírt hozó A Clockwork Orange is a lakóautóban íródott-e, azt nem tudom. Minden esetre 1962-ben jelent meg, és azóta sem lehet elmenni csak úgy mellette. Sokat találgatták már azt is, hogy honnan jön a cím, ugyanígy próbálták megfejteni a regény orosszal kevert angol nyelvének hátterét is. Az biztos, hogy ekkor járatódott csúcsra a hidegháború, és a tejbárból a világukat szétrombolni induló főhősök így egyszerre jeleníthették meg a két szembenálló világhatalmat is. A könyv/film egyik legbrutálisabb jelenete, az idősödő házaspár otthonában való randalírozás, és a feleség Alex által történő brutális megerőszakolása mögött állítólag Burgess feleségének, Llevelának háború alatti, amerikai katonák által történő megbecstelenítése állt. A szerencsétlen nő soha sem tudta feldolgozni ezt, ezért is menekült az alkoholba, és Buurgess ebben is hű társa volt.

burgess

Mert nagyon tudott inni sört, rumot és gint, állítólag még egy-egy kocsmai bunyóba is beszállt, ha éppen olyanja volt. De azt is kell róla tudni, hogy mindemellett zenét is szerzett, újságot, forgatókönyvet írt, kiváló nyelvész volt és remekül főzött. Végül 76 évesen egy tüdőrák következtében hagyta itt az árnyékvilágot. Több dobozzal szívott naponta.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.02.24. 10:13

Digitális Irodalmi Akadémia