a rovat írásai

Nobel-díjas író, aki már 28 éve halálra van ítélve

Június 19-én hetvenéves Sir Salman Rushdie indiai születésű brit író, akire a Sátáni versek című regényéért 1989-ben Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője fatvát, halálos kiközösítő ítéletet hirdetett.

Elkeltek Saint-Exupery vízfestményei

Félmillió euróért (több mint 150 millió forintért) kelt el szerdán egy párizsi árverésen Antoine de Saint-Exupery két vízfestménye, amelyeket A kis herceg című regényéhez készített.

A háborútól iszonyodó örök szerelmes

Száz éve halt meg az orosz hadifogságban Gyóni Géza, aki először írta meg versben a modern háború iszonyatát. Az 1914 novemberében született Csak egy éjszakára című költeményben ott sűrűsödik mindaz, amit egy vas és vérzivatarba vetett gondolkodó ember érezhetett. Márpedig Gyóni Géza mindig gondolkodó, érző, szerető ember volt, ezért is fordult már kamasz korában a költészet felé. Akár egy lovagkori dalnokhoz is hasonlíthatnám, aki szép verseket írt szíve hölgyéhez, miközben választottja már máshoz tartozott.

Mond igazat, kiverik a szemed

Jaj, hát 90 éves lenne, lehetne Sütő András is! Lehetne, mert a mezőségi emberek sokáig élnek, csak hát őt aztán meggyötörte rendesen a nagybetűs élet, még a bal szeme világa is ráment, emlékezhetünk véres, bepólyált fejére. Pedig csak íróember volt, igaz, minden munkájában, életének minden percében kiállt a magyarságért.

Meghalt Jókai Anna

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek az alkotó rendes tagja volt.

Hát Dékány Andrásra emlékszik még valaki?

Most, hogy a Guttenberg-galaxis szép lassan eltűnik az internet fekete lyukában felteszem a kérdést: ki emlékszik itt Dékány Andrásra? Jórészt negyvenen, ötvenen felüli kezeket várhatunk a magasba emelkedni erre a kérdésre, pedig az ötven éve halott író és utazó jobb sorsra érdemes, mint a feledés, amire ítéltetett.

Mind a 27 regénye ott volt a beststeller-listán

Kilencven éve, 1927. május 25-én született Robert Ludlum amerikai író, aki 27 regényt írt, és mindegyik felkerült a New York Times bestseller-listájára, az ő művei alapján készültek a Jason Bourne-filmek.

Önarckép álarcokban: A PIM Arany-kiállítása

Nem csupán egy generációt és nem is csak egy szűk értelmiségi réteget igyekszik megszólítani a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) hétfőn nyíló Önarckép álarcokban című Arany János kiállítása, mondta el a múzeum főigazgatója az eredeti kéziratok és személyes tárgyak mellett három dimenziós vetítést, zeneboxot és interaktív számítógépes pontokat is felvonultató tárlat sajtóbemutatóján.

Szabóinas, vándorszínész, szerzetes, vasutas és Nobel-díjas

Százötven éve, 1867. május 7-én született Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas lengyel író, a Parasztok című regény szerzője.

Proust panaszlevelet írt a hangos szex miatt

Marcel Proust francia regényíró egyik levele, amelyben a szomszédok túl hangos hancúrozására panaszkodott,  28 ezer euróért (8,8 millió forint) kelt el szerdán a Drouot árverési háznál, közölte a Drouot.

Elment a 80-as, 90-es évek kultkönyvének szerzője is

Elhunyt 88 évesen Robert M. Pirsig, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című filozofikus regény szerzője. Egészsége az utóbbi időben erősen hanyatlott, hétfőn halt meg South Berwick-i otthonában, közölte kiadója, a William Morrow.

Irodalom összes cikke »

Írásra késztető agydaganat és a világhír

burgesslead

Száz éve született a Gépnarancs írója. A regényből aztán Stanley Kubrick készített filmet 1971-ben. Ez jutott el hozzánk feliratozott kalózváltozatban valamikor 1987 körül, a főiskolai videós szakkörbe. Ahol természetesen betiltott filmeket nézegettünk többnyire éjszakánként. Döbbenetes erejű film volt nekünk, szocialista üvegbúra alatt felnőtteknek. 100 éve született Anthony Burgess, aki az egyik legtermékenyebb angol író volt, de szerzett zenét is, és emellett rengeteget ivott.

Eme rossz szokását talán apjától örökölte, aki szintén jó barátságban volt az alkohollal. Azért tudott zongorázni is, de egy bordélyban játszott, volt katona és hentes, de kereskedelmi ügynök is, mindeközben egy szem fiával nem sokat foglalkozott. A kis John Burgess Wilsont, mivel az anyja 1918-ban meghalt a nagy influenza járványban, az egyik nagynéni nevelte fel, aki kocsmát és trafikot működtetett a háza földszintjén. Az emeleti lakásban tanult meg még gyermekként Burgess zongorázni és hegedülni – mondanom sem kell, nem járt hozzá zenetanár. A zenei és íráskészségbeli tehetsége mellé valami elképesztő nyelvérzék is társult, egyes számítások szerint 13 nyelvet bírt, és Bartók Béla miatt magyar nyelvleckéket is vett – de a mi szép nyelvünkbe beletörött azért a bicskája. Viszont 1940-től, 23 évesen kórházi szolgálatot teljesít a második világháborúban, majd a béke beköszöntével tanítani kezd. Kilenc év múlva pedig már feleségével együtt Malajziában találjuk, ahol az egyik elit kollégium angol nyelv és történelem tanára. Az itt látottakról szólnak első munkái, a Maláj trilógia című műve (1956-1959). Négy év múlva kicsit közelebb Európához, Bruneiben folytatja a tanítást, és itt diagnosztizálják nála azt az agydaganatot, ami gyökeres változást hoz életében.

burgess
(Forrás: youtube.com)

Mivel operálhatatlannak nyilvánítják, elhatározza, hogy mindent kiír magából gyorsan, hogy aztán a felesége meg tudjon élni majd a jogdíjakból. Így aztán ír és ír, de csodák csodájára nem rosszabbodik az állapota, sőt, a daganat egyszerűen felszívódik, mintha nem is lett volna. Viszont az írást nem hagyja abba, végül vagy harminc regényt hoz össze, miközben folyamatos küzdelmet folytat a brit adóhatóságokkal. Akik elől menekülve a poharat szintén sűrűn emelgető feleségével lakókocsin járják Európát, míg Burgess ír, addig az asszony vezetett. Hogy aztán a „főmű”, a világhírt hozó A Clockwork Orange is a lakóautóban íródott-e, azt nem tudom. Minden esetre 1962-ben jelent meg, és azóta sem lehet elmenni csak úgy mellette. Sokat találgatták már azt is, hogy honnan jön a cím, ugyanígy próbálták megfejteni a regény orosszal kevert angol nyelvének hátterét is. Az biztos, hogy ekkor járatódott csúcsra a hidegháború, és a tejbárból a világukat szétrombolni induló főhősök így egyszerre jeleníthették meg a két szembenálló világhatalmat is. A könyv/film egyik legbrutálisabb jelenete, az idősödő házaspár otthonában való randalírozás, és a feleség Alex által történő brutális megerőszakolása mögött állítólag Burgess feleségének, Llevelának háború alatti, amerikai katonák által történő megbecstelenítése állt. A szerencsétlen nő soha sem tudta feldolgozni ezt, ezért is menekült az alkoholba, és Buurgess ebben is hű társa volt.

burgess

Mert nagyon tudott inni sört, rumot és gint, állítólag még egy-egy kocsmai bunyóba is beszállt, ha éppen olyanja volt. De azt is kell róla tudni, hogy mindemellett zenét is szerzett, újságot, forgatókönyvet írt, kiváló nyelvész volt és remekül főzött. Végül 76 évesen egy tüdőrák következtében hagyta itt az árnyékvilágot. Több dobozzal szívott naponta.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.02.24. 10:13

Digitális Irodalmi Akadémia