a rovat írásai

75 éves lett a legjobb d'Artagnan

Michael York angol filmszínész, akit a Forsyte Saga című tévésorozat, a Kabaré és A három testőr című filmek révén ismer a közönség, március 27-én lesz hetvenöt éves.

Malajziában 13-as karikával mehet A szépség, Kuvaitban sehogyan sem

Cenzúrázatlanul, de 13-as karikával mutatják be Malajziában A szépség és a szörnyeteg című zenés ifjúsági filmet, az 1991-es animáció élőszereplős változatát – jelentette be kedden a Walt Disney filmstúdió. Kuvaitban négy nap után levették a műsorról a filmet a mozik, és már nem is fogják játszani.

Rendező mindentől elidegenítő filmekkel

Március 23-án hetvenöt éves Michael Haneke osztrák rendező, a kortárs európai filmművészet kiemelkedő alakja, a többi közt A zongoratanárnő, a Rejtély, A fehér szalag és a Szerelem alkotója, aki munkáiban az elidegenedés, a fenyegetettség érzését boncolgatja.

Eljön hozzánk a Trónok harca, igaz, csak két szereplővel

Budapestre látogat a Trónok harca című televíziós sorozat két szereplője, Gemma Whelan és Daniel Portman.

Glenn Close: akinek hat jelölés sem hozott Oscar-díjat

Március 19-én hetvenéves Glenn Close Golden Globe-, Emmy- és Tony-díjas amerikai színésznő, aki nemcsak a filmvásznon, hanem televíziós és színpadi szerepeiben is maradandó alakításokat nyújt.

Spike Lee és a tiszteletbeli Oscar

Március 20-án lesz hatvanéves Spike Lee tiszteletbeli Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, az afroamerikai közösség legismertebb filmes alakja.

Kivágták a „meleg pillanatot″, mégsem vetítik a filmet?

Bár Malajziában végül engedélyezték A szépség és a szörnyeteg bemutatását a filmben szereplő meleg jelenet kivágása után, a filmet gyártó Walt Disney stúdió elutasította, hogy kivágják a malajziai hatóságok által kifogásolt meleg jelenetet A szépség és a szörnyetegből, és úgy döntött, hogy inkább lemond a forgalmazásról a délkelet-ázsiai országban.

Új Mátrix Keanu Reeves nélkül

Visszatérhet a filmvászonra a Mátrix című nagysikerű sci-fi, a Hollywood Repoerter értesülése szerint a Warner Bros stúdió azt tervezi, a Wachowski-testvérek legendás filmjét újra életre kelti.

Jövőre sem lesz Avatar-folytatás

Jövőre sem készül el minden idők legnagyobb kasszasikere, az Avatar folytatása.James Cameron rendező a Toronto Star című lapnak azt mondta, jelenleg négy Avatar-filmen dolgozik párhuzamosan, és az embereknek meg kell érteniük, hogy ez óriási vállalkozás.

Elhunyt Kovács András

Életének 92. évében szombat hajnalban elhunyt Kovács András filmrendező, Kossuth-díjas, kétszeres Balázs Béla-díjas érdemes és kiváló művész – közölte a család.

Nem a tanárok ellen készült a Mindenki!

A Mindenki nem pedagógusok elleni kiáltványnak készült – hangsúlyozta szerdán Budapesten Deák Kristóf, az Oscar-díjas rövidfilm rendezője, aki elmondta azt is: örül, hogy a film teljesen ellentétes értelmezéseket szült.

Film összes cikke »

Rossz film arról, ami rossz

filmlead

Minek írjak fogalmazást arról, ami rossz – mondta egyik reggel iskolába indulván a kislányom, és azon nyomban eszembe jutott az előző este látott thriller, A lány a vonaton. Minek csinálnak annyi filmet arról, ami rossz, mert ez a film is igazából a rosszról szól, mindenféle bajok és bűnök vannak benne, még gyilkosság is. Aztán Tate Taylor filmje – bármennyire ajnározták is néhány fórumon – igazából duplán rossz film. Először is az élet rossz oldaláról szól, másodszor pedig enyhén szólva rosszul van elkészítve. Menjünk hát e rosszak között sorjában.

Kezdjük ott, hogy sokféle ember van: olyan is, aki szívesen merül bele mások nyüglődésébe, szenvedéseibe, miközben örül annak, hogy nem vele történnek meg ezek a dolgok. Ennek az embernek talán jóval kerekebb a világ, mint annak, aki megpróbál együtt érezni minden szenvedő embertársával, beleképzeli magát a helyzetükbe meg ilyenek. Egy-egy ilyen amerikai thriller például kielégíti valahol mindkét típus igényeit. Kellőképpen elborzasztja, és ezáltal sorsával megelégedetté teszi az előbb megismert típust, és egészen elszomorítja a másikat. Mert tényleg szomorú egy harmincas éveiben járó csapatot állít elénk az egekbe magasztalt amerikai szerző, Paula Hawkins most megfilmesített regényében.  Főszereplőnek ott van egy érzékeny, de gyermektelenségre ítélt, ez életben és a férjében is csalódott, egyre többet vodkázó nő. Aztán a másik hölgy sem kevésbé súlyos eset, ő összefekszik mindenkivel, amit igyekszik a forgatókönyv ifjan szült gyermekének elvesztésével megtámogatni. Harmadiknak hagytam a még legnormálisabbat, aki tudja, hogy csalja a férje, ezért gyermekének gondozásába menekül. De azért beljebb hajtja majd a sebbe azt a dugóhúzót a film fináléjában. Amúgy mindhárman az öntudatos nő divatos kategóriájába tartoznak, ahogyan ez megszokott már a fejlettebb világban.

lány a vonaton 

És akkor is meg is állnék a történet elmesélésében, talán csak annyit tennék hozzá még, hogy a hősök az alsó középosztályból valók, tudják, a tornyocskás deszkaházak és az előkerti grillek világa, ami most egy az elővárosi vonatról jól látható utca. Ezt a világot egy itt leírhatatlan jelzővel ellátott bébigyárként aposztrofálja a másodszorra bemutatott hősnő. És jók az autók, és természetesen a harapott almás cég telekommunikációs eszközeivel van felszerelve mindenki. Még a hónapok óta alkoholista, és munkanélküli főhős, Rachel Watson is, akit az amúgy igazán tehetséges Emiliy Blunt (Sorsügynökség, A holnap határa, Sicario – A bérgyilkos) alakít néha talán túl modorosan. Ennek okát azt hiszem a rendezői utasításokban, és koncepcióban kell keresnünk, Tate Taylor végül is nem tett le még olyan egetverőt az asztalra, A James Brown sztori 2014-ből volt a legutóbbi filmje, nem is került magyar forgalmazásba. Talán miatta látjuk annyiszor részegen bóklászni, emlékezetet veszteni szegény Blunt-ot, akiről így aztán már a végén, a fináléban sem hisszük el, hogy birtokában van-e szellemi képességeinek. A férfi főszereplő, Justin Theroux (Amerika pszicho, A sötétség útja – Mulholland Drive, Miami Vice, Trópusi vihar, Vasember2) sokat foglalkoztatott színész, rendes iparos, de valahogy itt se a nőfaló macsót, se a velejéig gonoszt nem tudja hitelesen megmutatni. Mondjuk e kettőt összehozni nem is lehet annyira egyszerű, de valahogy most nem jön át a vásznon, hogy az a sokat látott sármos gonosz lenne.

lány a vonaton

Aztán több nincs is nagyon a filmben, az 1 óra 12 perces iparosmunka eleje - ahogyan állítólag a mindenféle fontos listákat sokáig vezető könyvé is - az unalomba fullad, az idősíkok zagyválásával nem egyszerű érzékelhető feszültséget teremteni. Aztán persze a végére felpörögnek az események, de szerintem akkor már késő, az unalmat és a katyvaszt nem lehet egy véres dugóhúzóval feledtetni.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.02.27. 14:46

Magyar játékfilmek