a rovat írásai

Újra színpadon a Fonográf!

A Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar, mondta Bródy János szerdán Budapesten sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb együttese 2018. február 18-án a Sportarénában lép fel, 14 év szünet után.

Visszatérnek a legendák az Ifiparkba

Több mint harminc év után visszatérnek a rocklegendák az egykori Ifiparkba. A Várkert Bazár színpadán június 15-től augusztus 26-ig a Piramis évek, a Beatrice, a Mini, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago ad koncertet.

Európában is tesz egy kört a Rolling Stones

A Rolling Stones ősszel európai turnéra indul, a Stones – No Filter című koncertkörúton 13 városban lépnek fel – jelentette be honlapján a legendás angol együttes.

Morricone Pesten vezényel

Ennio Morricone koncertet ad október 18-án a Papp László Budapest Sportarénában, ahol a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar és a magyar Kodály Kórus fogja kísérni a világhírű filmzeneszerzőt.

Bemutatják az ötezer éves hangszert

Hárfabemutató koncerttel kezdődik április 29-én az első alkalommal megvalósuló hárfás nap a budapesti Festetics-palotában.

A javítóintézetből a Carnegie Hall színpadára

Sokszor valóban nüanszokon múlnak a dolgok, a 100 éve született Ella Fitzgerard például úgy lett énekesnő, hogy egy táncos szereplőválogatáson begörcsölt a lába, és a jóindulatú zsűri szólt neki, hogy talán akkor énekeljen egy kicsit. Ella előtte megjárta már a nevelőintézetet is, nagyon alacsonyról indult, és elképesztően magasra jutott három oktávot tudó énekhangjával.

Roger Waters visszatér

Roger Waters, a Pink Floyd alapító tagja 25 év után először jelentkezik szólólemezzel.

Iggy Pop 70, ez van

Április 21-én, azaz ma hetvenéves Iggy Pop, a punk keresztapja.

Előkerült az elveszettnek hitt zongoraváltozat

Vélhetően Gustav Mahler eddig ismeretlen kottakéziratára bukkant egy zenekutató Münchenben. Berthold Over szerint a kézirat Mahler első Nun will die Sonn' so hell aufgeh'n kezdetű gyermekgyászdalának elveszettnek hitt zongoraváltozata.

Pat Metheny a budai MoM Sportban

Három év után ismét Magyarországra jön játszani Pat Metheny. A világ egyik legjobb gitárosának tartott 62 éves amerikai zenész november 4-én a budai MoM Sportban fog koncertezni új formációjával – közölték a szervezők.

Jean-Michel Jarre a Holt-tenger partján

Az elemekkel dacolva tartott monstre szabadtéri koncertet péntekre virradóan Jean-Michel Jarre a Holt-tenger partján, hogy felhívja a figyelmet a lefolyástalan sós tó kiszáradásának veszélyére.

Zene összes cikke »

90 éves lett a calypso királya

belafonteleadMárcius 1-jén kilencven éves Harry Belafonte amerikai színész, énekes, az egyik legsikeresebb afroamerikai művész, „a calypso királya″.

 Harold George Belafonte Jr. néven Harlemben született, koldusszegény jamaicai bevándorlók gyermekeként. Szülei válása után anyja visszaküldte Jamaicába, hogy az ottani rokonok tartsák el, ők öt éven át egymás között küldözgették a fiút. Belafonte tizenkét évesen szinte idegenként, vaskos akcentussal és diszlexiával tért haza, így az iskolában nem sok babér termett számára. 1944-ben jelentkezett a haditengerészethez, a háború befejeződése után leszerelt és portásként dolgozott. Sorsa akkor dőlt el, amikor az egyik lakó két jegyet adott neki az American Negro Theater egyik előadására. Örökre beleszeretett a színházba, és ekkor kötött barátságot a később Oscar-díjat nyert Sidney Poitier-vel is. Az anyagi gondokkal küzdő két barátnak sokszor csak egy jegyre futotta, így felváltva nézték a darabot és folyamatosan tájékoztatták egymást a történet alakulásáról.

belafonte

Az 1940-es évek végén beiratkozott a német Erwin Piscator színiiskolájába, ahol osztálytársa volt Marlon Brando, Tony Curtis, Walter Matthau is. Tandíját éjszakai klubokban énekelve teremtette elő, olykor Charlie Parker és Miles Davis kísérte. Érdeklődése fokozatosan fordult a folkzene felé, a Kongresszusi Könyvtárban tanulmányozta a gyűjtők felvételein a műfaj gyökereit. Az áttörés éve 1953 lett: egy musicalben elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Tony-díjat és megjelent talán máig legnépszerűbb kislemeze, a Matilda. A dal a karibi térségben népszerű calypso ritmusában íródott, s Belafonte első albuma is a Calypso címet viselte. A siker elsöprő volt, ez lett az első lemez, amely egy éven belül egymillió példányban kelt el, a Banana Song (eredeti címe Day-O) hónapokat töltött a slágerlistán és ötödik helyig jutott a popdalok között. Elkezdődött filmes karrierje is, kamera elé először 1953-ban az első fekete színésznőként Oscar-díjra jelölt Dorothy Dandridge oldalán állt. Egy év múlva ismét együtt szerepeltek a Carmen Jonesban, Bizet operájának kizárólag fekete színészekkel forgatott változatában. Színészi tehetségét bizonyítja, hogy azóta több mint húsz filmben szerepelt, többek között Robert Altman Kansas City című alkotásában.

belafonte
(Forrás: wikipedia.org)

2014-ben az amerikai filmakadémia Hersholt Humanitárius Díját vehette át, ezzel csatlakozott ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták. Énekesként elsősorban mások nagy sikereit dolgozta át olyan szinten, hogy az már önálló produkciónak számított. Énekelt népdalokat a világ minden tájáról (Hava Nagila), popzenét (Unchained Melody), spirituálét (Swing Low, Sweet Chariot, Cotton Fields), rhythm and bluest (Hallelujah, I Love Her So), dzsesszt (When The Saints Go Marching In), még Bob Dylannel is dolgozott együtt. A hatvanas években a televíziót is meghódította, ő lett az első színes bőrű producer, szerepelt a Muppet-showban, saját tévéműsoráért Emmy-díjat kapott. Több mint száz lemeze jelent meg, többségük válogatás, s közreműködött többek között Nana Mouskouri, Quincy Jones, Rosemary Clooney, Perry Como, Bobby Darin és Desmond Dekker lemezein, s ő ismertette meg a világgal a dél-afrikai Miriam Makeba művészetét.

Harry Belafonte nem csak nagyszerű művész, mindig élharcosa volt az emberi jogoknak. Kiskorában testközelből tapasztalta meg a a feketék elnyomását, ami egész gondolkodásmódját meghatározta. A hatvanas évek elején anyagilag támogatta Martin Luther King polgárjogi mozgalmát, számos tüntetésen részt is vett. Az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF jószolgálati nagykövete, kampányolt a dél-afrikai fajüldöző rendszer ellen és gyakran adott jótékonysági koncerteket Afrikában és a világ más tájain. Egyik kezdeményezője volt az etiópiai éhínség áldozatainak megsegítésére a legnagyobb sztárokkal készült We Are The World című dalnak, s természetesen ő is ott volt a lemez felvételénél. A művész 1989-ben elnyerte a  washingtoni Kennedy Center kitüntetését, három Grammy-díja van, és 2000-ben átverhette a Grammy-életműdíjat is. Harmadik feleségével New Yorkban él, előző házasságaiból négy gyermeke született.

(mti)

• Publikálva: 2017.02.27. 17:54