a rovat írásai

Egyetemi kancellár, asztrofizikus és a Queen szólógitárosa

Július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Brian May brit rockzenész, a Queen gitárosa, aki PhD fokozattal rendelkező asztrofizikus is.

Hidat épített a fehér és a fekete zene között

Nyolcvan éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a „klasszikus″ és a „népszerű″, a fekete és a fehér zene között.

Cserepes Károly a csúcson

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

Popsztárok fogyatékkal

Úton van a világhírnév felé a fogyatékkal élőkből álló cseh zenekar, amely Európa nagyvárosainak meghódítása után idén az Egyesült Államokba készül.

Közgazdász, polihisztor és a legfranciásabb magyar zeneszerző

Százhuszonöt éve, 1892. június 30-án született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a huszadik század első felének legjelentősebb magyar komponistája és folkloristája.

Évtizedes a Budapest Bár

Tíz különleges koncerttel, egy válogatáslemezzel, valamint egy ősszel megjelenő új albummal ünnepli tizedik születésnapját a Budapest Bár.

Ingyenes Cseh Tamás fesztivál a Várkert Bazárban

CSTP Feszt néven nagyszabású ingyenes zenei fesztivált rendez mától szombatig a Cseh Tamás Program a Várkert Bazárban. Ötven zenekar és előadó lép fel, lesz interaktív hangszerkiállítás, két szakmai konferenciát pedig az A38 hajón tartanak.

Ötven éves, Lovasi a neve

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere június 20-án lesz ötvenéves.

Wim Wenders operát rendez

Először mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Szertefoszlott Plácido Domingo nagy álma

Csődbe ment a szervező, ezért elmarad a Verdi Aida című operájának nagyszabású stadionturnéja, amelyet Plácido Domingo vezényelt és állított volna színpadra Erwin Schrottal az egyik főszerepben.

Bob Dylan tényleg ennyire tesz a Nobel-díjára?

Az amerikai Slate Magazin 20 hasonlóságot állapított meg Bob Dylan Nobel-beszéde és egy diákok által használt weboldal szövegei között, adta hírül a BBC News.

Zene összes cikke »

90 éves lett a calypso királya

belafonteleadMárcius 1-jén kilencven éves Harry Belafonte amerikai színész, énekes, az egyik legsikeresebb afroamerikai művész, „a calypso királya″.

 Harold George Belafonte Jr. néven Harlemben született, koldusszegény jamaicai bevándorlók gyermekeként. Szülei válása után anyja visszaküldte Jamaicába, hogy az ottani rokonok tartsák el, ők öt éven át egymás között küldözgették a fiút. Belafonte tizenkét évesen szinte idegenként, vaskos akcentussal és diszlexiával tért haza, így az iskolában nem sok babér termett számára. 1944-ben jelentkezett a haditengerészethez, a háború befejeződése után leszerelt és portásként dolgozott. Sorsa akkor dőlt el, amikor az egyik lakó két jegyet adott neki az American Negro Theater egyik előadására. Örökre beleszeretett a színházba, és ekkor kötött barátságot a később Oscar-díjat nyert Sidney Poitier-vel is. Az anyagi gondokkal küzdő két barátnak sokszor csak egy jegyre futotta, így felváltva nézték a darabot és folyamatosan tájékoztatták egymást a történet alakulásáról.

belafonte

Az 1940-es évek végén beiratkozott a német Erwin Piscator színiiskolájába, ahol osztálytársa volt Marlon Brando, Tony Curtis, Walter Matthau is. Tandíját éjszakai klubokban énekelve teremtette elő, olykor Charlie Parker és Miles Davis kísérte. Érdeklődése fokozatosan fordult a folkzene felé, a Kongresszusi Könyvtárban tanulmányozta a gyűjtők felvételein a műfaj gyökereit. Az áttörés éve 1953 lett: egy musicalben elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Tony-díjat és megjelent talán máig legnépszerűbb kislemeze, a Matilda. A dal a karibi térségben népszerű calypso ritmusában íródott, s Belafonte első albuma is a Calypso címet viselte. A siker elsöprő volt, ez lett az első lemez, amely egy éven belül egymillió példányban kelt el, a Banana Song (eredeti címe Day-O) hónapokat töltött a slágerlistán és ötödik helyig jutott a popdalok között. Elkezdődött filmes karrierje is, kamera elé először 1953-ban az első fekete színésznőként Oscar-díjra jelölt Dorothy Dandridge oldalán állt. Egy év múlva ismét együtt szerepeltek a Carmen Jonesban, Bizet operájának kizárólag fekete színészekkel forgatott változatában. Színészi tehetségét bizonyítja, hogy azóta több mint húsz filmben szerepelt, többek között Robert Altman Kansas City című alkotásában.

belafonte
(Forrás: wikipedia.org)

2014-ben az amerikai filmakadémia Hersholt Humanitárius Díját vehette át, ezzel csatlakozott ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták. Énekesként elsősorban mások nagy sikereit dolgozta át olyan szinten, hogy az már önálló produkciónak számított. Énekelt népdalokat a világ minden tájáról (Hava Nagila), popzenét (Unchained Melody), spirituálét (Swing Low, Sweet Chariot, Cotton Fields), rhythm and bluest (Hallelujah, I Love Her So), dzsesszt (When The Saints Go Marching In), még Bob Dylannel is dolgozott együtt. A hatvanas években a televíziót is meghódította, ő lett az első színes bőrű producer, szerepelt a Muppet-showban, saját tévéműsoráért Emmy-díjat kapott. Több mint száz lemeze jelent meg, többségük válogatás, s közreműködött többek között Nana Mouskouri, Quincy Jones, Rosemary Clooney, Perry Como, Bobby Darin és Desmond Dekker lemezein, s ő ismertette meg a világgal a dél-afrikai Miriam Makeba művészetét.

Harry Belafonte nem csak nagyszerű művész, mindig élharcosa volt az emberi jogoknak. Kiskorában testközelből tapasztalta meg a a feketék elnyomását, ami egész gondolkodásmódját meghatározta. A hatvanas évek elején anyagilag támogatta Martin Luther King polgárjogi mozgalmát, számos tüntetésen részt is vett. Az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF jószolgálati nagykövete, kampányolt a dél-afrikai fajüldöző rendszer ellen és gyakran adott jótékonysági koncerteket Afrikában és a világ más tájain. Egyik kezdeményezője volt az etiópiai éhínség áldozatainak megsegítésére a legnagyobb sztárokkal készült We Are The World című dalnak, s természetesen ő is ott volt a lemez felvételénél. A művész 1989-ben elnyerte a  washingtoni Kennedy Center kitüntetését, három Grammy-díja van, és 2000-ben átverhette a Grammy-életműdíjat is. Harmadik feleségével New Yorkban él, előző házasságaiból négy gyermeke született.

(mti)

• Publikálva: 2017.02.27. 17:54