a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

90 éves lett a calypso királya

belafonteleadMárcius 1-jén kilencven éves Harry Belafonte amerikai színész, énekes, az egyik legsikeresebb afroamerikai művész, „a calypso királya″.

 Harold George Belafonte Jr. néven Harlemben született, koldusszegény jamaicai bevándorlók gyermekeként. Szülei válása után anyja visszaküldte Jamaicába, hogy az ottani rokonok tartsák el, ők öt éven át egymás között küldözgették a fiút. Belafonte tizenkét évesen szinte idegenként, vaskos akcentussal és diszlexiával tért haza, így az iskolában nem sok babér termett számára. 1944-ben jelentkezett a haditengerészethez, a háború befejeződése után leszerelt és portásként dolgozott. Sorsa akkor dőlt el, amikor az egyik lakó két jegyet adott neki az American Negro Theater egyik előadására. Örökre beleszeretett a színházba, és ekkor kötött barátságot a később Oscar-díjat nyert Sidney Poitier-vel is. Az anyagi gondokkal küzdő két barátnak sokszor csak egy jegyre futotta, így felváltva nézték a darabot és folyamatosan tájékoztatták egymást a történet alakulásáról.

belafonte

Az 1940-es évek végén beiratkozott a német Erwin Piscator színiiskolájába, ahol osztálytársa volt Marlon Brando, Tony Curtis, Walter Matthau is. Tandíját éjszakai klubokban énekelve teremtette elő, olykor Charlie Parker és Miles Davis kísérte. Érdeklődése fokozatosan fordult a folkzene felé, a Kongresszusi Könyvtárban tanulmányozta a gyűjtők felvételein a műfaj gyökereit. Az áttörés éve 1953 lett: egy musicalben elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Tony-díjat és megjelent talán máig legnépszerűbb kislemeze, a Matilda. A dal a karibi térségben népszerű calypso ritmusában íródott, s Belafonte első albuma is a Calypso címet viselte. A siker elsöprő volt, ez lett az első lemez, amely egy éven belül egymillió példányban kelt el, a Banana Song (eredeti címe Day-O) hónapokat töltött a slágerlistán és ötödik helyig jutott a popdalok között. Elkezdődött filmes karrierje is, kamera elé először 1953-ban az első fekete színésznőként Oscar-díjra jelölt Dorothy Dandridge oldalán állt. Egy év múlva ismét együtt szerepeltek a Carmen Jonesban, Bizet operájának kizárólag fekete színészekkel forgatott változatában. Színészi tehetségét bizonyítja, hogy azóta több mint húsz filmben szerepelt, többek között Robert Altman Kansas City című alkotásában.

belafonte
(Forrás: wikipedia.org)

2014-ben az amerikai filmakadémia Hersholt Humanitárius Díját vehette át, ezzel csatlakozott ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták. Énekesként elsősorban mások nagy sikereit dolgozta át olyan szinten, hogy az már önálló produkciónak számított. Énekelt népdalokat a világ minden tájáról (Hava Nagila), popzenét (Unchained Melody), spirituálét (Swing Low, Sweet Chariot, Cotton Fields), rhythm and bluest (Hallelujah, I Love Her So), dzsesszt (When The Saints Go Marching In), még Bob Dylannel is dolgozott együtt. A hatvanas években a televíziót is meghódította, ő lett az első színes bőrű producer, szerepelt a Muppet-showban, saját tévéműsoráért Emmy-díjat kapott. Több mint száz lemeze jelent meg, többségük válogatás, s közreműködött többek között Nana Mouskouri, Quincy Jones, Rosemary Clooney, Perry Como, Bobby Darin és Desmond Dekker lemezein, s ő ismertette meg a világgal a dél-afrikai Miriam Makeba művészetét.

Harry Belafonte nem csak nagyszerű művész, mindig élharcosa volt az emberi jogoknak. Kiskorában testközelből tapasztalta meg a a feketék elnyomását, ami egész gondolkodásmódját meghatározta. A hatvanas évek elején anyagilag támogatta Martin Luther King polgárjogi mozgalmát, számos tüntetésen részt is vett. Az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF jószolgálati nagykövete, kampányolt a dél-afrikai fajüldöző rendszer ellen és gyakran adott jótékonysági koncerteket Afrikában és a világ más tájain. Egyik kezdeményezője volt az etiópiai éhínség áldozatainak megsegítésére a legnagyobb sztárokkal készült We Are The World című dalnak, s természetesen ő is ott volt a lemez felvételénél. A művész 1989-ben elnyerte a  washingtoni Kennedy Center kitüntetését, három Grammy-díja van, és 2000-ben átverhette a Grammy-életműdíjat is. Harmadik feleségével New Yorkban él, előző házasságaiból négy gyermeke született.

(mti)

• Publikálva: 2017.02.27. 17:54