a rovat írásai

Iggy Pop 70, ez van

Április 21-én, azaz ma hetvenéves Iggy Pop, a punk keresztapja.

Előkerült az elveszettnek hitt zongoraváltozat

Vélhetően Gustav Mahler eddig ismeretlen kottakéziratára bukkant egy zenekutató Münchenben. Berthold Over szerint a kézirat Mahler első Nun will die Sonn' so hell aufgeh'n kezdetű gyermekgyászdalának elveszettnek hitt zongoraváltozata.

Pat Metheny a budai MoM Sportban

Három év után ismét Magyarországra jön játszani Pat Metheny. A világ egyik legjobb gitárosának tartott 62 éves amerikai zenész november 4-én a budai MoM Sportban fog koncertezni új formációjával – közölték a szervezők.

Jean-Michel Jarre a Holt-tenger partján

Az elemekkel dacolva tartott monstre szabadtéri koncertet péntekre virradóan Jean-Michel Jarre a Holt-tenger partján, hogy felhívja a figyelmet a lefolyástalan sós tó kiszáradásának veszélyére.

Új, elgondolkodtató dal Ákostól

Szabadon címmel új dallal jelentkezett Ákos, a dal egy több különlegességet tartalmazó maxin csütörtökön jelent meg. A friss számhoz szöveges klip is készült.​

Szűcs Judith az Erkel Színházban!

Az Erkel Színházban ad jubileumi koncertet Szűcs Judith 45 év száguldás címmel április 10-én – hangzott el az M1 aktuális csatorna adásában.

Jön a Smokie!

A hetvenes évek legendás brit rockzenekara, a Smokie november 3-án Budapesten lép fel – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Karel Gott bevonul a múzeumba

Karel Gott énekesi karrierének hat évtizedét mutatja be az a nagyszabású kiállítás, amelyet az idén rendeznek Prágában – közölte Pavlína Stránská, a Big Media ügynökség képviselője.

​Paul McCartney még előáll valamivel

Paul McCartney új albumon dolgozik Greg Kurstin amerikai producerrel, aki világsikerhez segítette Adele brit énekesnőt.

Turnén a Semmi konferencia

Új formában láthatja a közönség a Kiscsillag zenekar és Földes Eszter színművész tavaly bemutatott zenés darabját, a Semmi Konferenciát. A koncertszínházból kamaradarabbá formált produkció, amelynek dalai a napokban megjelentek lemezen, vidéki turnéra indult. A Lovasi 50-koncerten júniusban a Fishing On Orfű fesztiválon és novemberben a Sportarénában is Lovasi András egyfajta supergrouppal fog fellépni, amely leginkább a Kiscsillag és a Kispál és a Borz, illetve a Csík Zenekar tagjaiból áll, de szerepet kap a Varga Ferenc vonóstrió, Pál István Szalonna, Farkas Róbert (Budapest Bár) és egy vonósnégyes is.

Hetven évig vezényelt „a Maestro″

Százötven éve, 1867. március 25-én született Pármában Arturo Toscanini, minden idők egyik legnagyobb karmestere, „a Maestro″. A kerek évforduló alkalmából világszerte számos rendezvényt szerveznek.

Zene összes cikke »

90 éves lett a calypso királya

belafonteleadMárcius 1-jén kilencven éves Harry Belafonte amerikai színész, énekes, az egyik legsikeresebb afroamerikai művész, „a calypso királya″.

 Harold George Belafonte Jr. néven Harlemben született, koldusszegény jamaicai bevándorlók gyermekeként. Szülei válása után anyja visszaküldte Jamaicába, hogy az ottani rokonok tartsák el, ők öt éven át egymás között küldözgették a fiút. Belafonte tizenkét évesen szinte idegenként, vaskos akcentussal és diszlexiával tért haza, így az iskolában nem sok babér termett számára. 1944-ben jelentkezett a haditengerészethez, a háború befejeződése után leszerelt és portásként dolgozott. Sorsa akkor dőlt el, amikor az egyik lakó két jegyet adott neki az American Negro Theater egyik előadására. Örökre beleszeretett a színházba, és ekkor kötött barátságot a később Oscar-díjat nyert Sidney Poitier-vel is. Az anyagi gondokkal küzdő két barátnak sokszor csak egy jegyre futotta, így felváltva nézték a darabot és folyamatosan tájékoztatták egymást a történet alakulásáról.

belafonte

Az 1940-es évek végén beiratkozott a német Erwin Piscator színiiskolájába, ahol osztálytársa volt Marlon Brando, Tony Curtis, Walter Matthau is. Tandíját éjszakai klubokban énekelve teremtette elő, olykor Charlie Parker és Miles Davis kísérte. Érdeklődése fokozatosan fordult a folkzene felé, a Kongresszusi Könyvtárban tanulmányozta a gyűjtők felvételein a műfaj gyökereit. Az áttörés éve 1953 lett: egy musicalben elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Tony-díjat és megjelent talán máig legnépszerűbb kislemeze, a Matilda. A dal a karibi térségben népszerű calypso ritmusában íródott, s Belafonte első albuma is a Calypso címet viselte. A siker elsöprő volt, ez lett az első lemez, amely egy éven belül egymillió példányban kelt el, a Banana Song (eredeti címe Day-O) hónapokat töltött a slágerlistán és ötödik helyig jutott a popdalok között. Elkezdődött filmes karrierje is, kamera elé először 1953-ban az első fekete színésznőként Oscar-díjra jelölt Dorothy Dandridge oldalán állt. Egy év múlva ismét együtt szerepeltek a Carmen Jonesban, Bizet operájának kizárólag fekete színészekkel forgatott változatában. Színészi tehetségét bizonyítja, hogy azóta több mint húsz filmben szerepelt, többek között Robert Altman Kansas City című alkotásában.

belafonte
(Forrás: wikipedia.org)

2014-ben az amerikai filmakadémia Hersholt Humanitárius Díját vehette át, ezzel csatlakozott ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták. Énekesként elsősorban mások nagy sikereit dolgozta át olyan szinten, hogy az már önálló produkciónak számított. Énekelt népdalokat a világ minden tájáról (Hava Nagila), popzenét (Unchained Melody), spirituálét (Swing Low, Sweet Chariot, Cotton Fields), rhythm and bluest (Hallelujah, I Love Her So), dzsesszt (When The Saints Go Marching In), még Bob Dylannel is dolgozott együtt. A hatvanas években a televíziót is meghódította, ő lett az első színes bőrű producer, szerepelt a Muppet-showban, saját tévéműsoráért Emmy-díjat kapott. Több mint száz lemeze jelent meg, többségük válogatás, s közreműködött többek között Nana Mouskouri, Quincy Jones, Rosemary Clooney, Perry Como, Bobby Darin és Desmond Dekker lemezein, s ő ismertette meg a világgal a dél-afrikai Miriam Makeba művészetét.

Harry Belafonte nem csak nagyszerű művész, mindig élharcosa volt az emberi jogoknak. Kiskorában testközelből tapasztalta meg a a feketék elnyomását, ami egész gondolkodásmódját meghatározta. A hatvanas évek elején anyagilag támogatta Martin Luther King polgárjogi mozgalmát, számos tüntetésen részt is vett. Az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF jószolgálati nagykövete, kampányolt a dél-afrikai fajüldöző rendszer ellen és gyakran adott jótékonysági koncerteket Afrikában és a világ más tájain. Egyik kezdeményezője volt az etiópiai éhínség áldozatainak megsegítésére a legnagyobb sztárokkal készült We Are The World című dalnak, s természetesen ő is ott volt a lemez felvételénél. A művész 1989-ben elnyerte a  washingtoni Kennedy Center kitüntetését, három Grammy-díja van, és 2000-ben átverhette a Grammy-életműdíjat is. Harmadik feleségével New Yorkban él, előző házasságaiból négy gyermeke született.

(mti)

• Publikálva: 2017.02.27. 17:54