a rovat írásai

Hetven évig vezényelt „a Maestro″

Százötven éve, 1867. március 25-én született Pármában Arturo Toscanini, minden idők egyik legnagyobb karmestere, „a Maestro″. A kerek évforduló alkalmából világszerte számos rendezvényt szerveznek.

Vera Lynn arca a doveri sziklákon

Kivetítették Dover fehér szikláira hétfőn Vera Lynn arcképét, mivel a második világháború alatt és az 1950-es években nagy népszerűségnek örvendő brit énekesnő ezen a napon töltötte be 100. életévét.

Életjelet adott a Sexepil

The Acoustic Sessions címmel hatszámos anyagot készített a Sexepil. A hazai alternatív színtér idén 35 éves alapcsapatának CD-jén korábbi felvételek újragondolt változatai szerepelnek, miközben az együttes felállása a közelmúltban ismét megváltozott.

Elment Chuck Berry is

Elhunyt szombaton 90 évesen Chuck Berry, akit a rock and roll atyjának tartottak – jelentette be Missouri amerikai szövetségi állam rendőrsége.

Érzi a tavaszt az Európa Kiadó

Az Európa Kiadó, amely tavaly év végén új albummal (...Valahol lenni...) jelentkezett, a hétvégén kezdi tavaszi turnéját. A kultikus zenekar a közelmúltban átalakult, a hétállomásos koncertsorozatot szombaton Miskolcon, új felállással indítja Menyhárt Jenő csapata.

Fenyő 70

Március 12-én hetvenéves Fenyő Miklós énekes, billentyűs, zeneszerző, szövegíró, zenekarvezető, a magyar könnyűzenei élet egyik legsokoldalúbb személyisége.

Szarka Tamás a Nemzetiben

A budapesti Nemzeti Színházban mutatja be Szarka Tamás Az ég szerelmére című 15 dalt felvonultató új szerzői albumát március 18-án – hangzott el a köztévé szerdai műsorában.

Ötven éve halt meg Kodály Zoltán

Ötven éve, 1967. március 6-án halt meg Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató, akadémikus, aki azt vallotta: „Legyen a zene mindenkié!″ Halálának ötvenedik és születésének 135. évfordulója alkalmából 2017-ben Kodály-emlékévet tartanak.

Világsztárokkal erősít az Opera

Az Andrássy úti Ybl-palota korszerűsítése miatt az Erkel Színházban kezdi meg 2017/18-as évadát a Magyar Állami Operaház. A Ring gyűrűi címet viselő évadban a Wagner ihlette tematika mellett ősbemutatókat és világsztárokat is láthat a közönség.

Zorán 75

Március 4-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas előadóművész, énekes, zeneszerző, aki fél évszázada a magyar könnyűzenei élet egyik legismertebb szereplője.

90 éves lett a calypso királya

Március 1-jén kilencven éves Harry Belafonte amerikai színész, énekes, az egyik legsikeresebb afroamerikai művész, „a calypso királya″.

Zene összes cikke »

90 éves lett a calypso királya

belafonteleadMárcius 1-jén kilencven éves Harry Belafonte amerikai színész, énekes, az egyik legsikeresebb afroamerikai művész, „a calypso királya″.

 Harold George Belafonte Jr. néven Harlemben született, koldusszegény jamaicai bevándorlók gyermekeként. Szülei válása után anyja visszaküldte Jamaicába, hogy az ottani rokonok tartsák el, ők öt éven át egymás között küldözgették a fiút. Belafonte tizenkét évesen szinte idegenként, vaskos akcentussal és diszlexiával tért haza, így az iskolában nem sok babér termett számára. 1944-ben jelentkezett a haditengerészethez, a háború befejeződése után leszerelt és portásként dolgozott. Sorsa akkor dőlt el, amikor az egyik lakó két jegyet adott neki az American Negro Theater egyik előadására. Örökre beleszeretett a színházba, és ekkor kötött barátságot a később Oscar-díjat nyert Sidney Poitier-vel is. Az anyagi gondokkal küzdő két barátnak sokszor csak egy jegyre futotta, így felváltva nézték a darabot és folyamatosan tájékoztatták egymást a történet alakulásáról.

belafonte

Az 1940-es évek végén beiratkozott a német Erwin Piscator színiiskolájába, ahol osztálytársa volt Marlon Brando, Tony Curtis, Walter Matthau is. Tandíját éjszakai klubokban énekelve teremtette elő, olykor Charlie Parker és Miles Davis kísérte. Érdeklődése fokozatosan fordult a folkzene felé, a Kongresszusi Könyvtárban tanulmányozta a gyűjtők felvételein a műfaj gyökereit. Az áttörés éve 1953 lett: egy musicalben elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Tony-díjat és megjelent talán máig legnépszerűbb kislemeze, a Matilda. A dal a karibi térségben népszerű calypso ritmusában íródott, s Belafonte első albuma is a Calypso címet viselte. A siker elsöprő volt, ez lett az első lemez, amely egy éven belül egymillió példányban kelt el, a Banana Song (eredeti címe Day-O) hónapokat töltött a slágerlistán és ötödik helyig jutott a popdalok között. Elkezdődött filmes karrierje is, kamera elé először 1953-ban az első fekete színésznőként Oscar-díjra jelölt Dorothy Dandridge oldalán állt. Egy év múlva ismét együtt szerepeltek a Carmen Jonesban, Bizet operájának kizárólag fekete színészekkel forgatott változatában. Színészi tehetségét bizonyítja, hogy azóta több mint húsz filmben szerepelt, többek között Robert Altman Kansas City című alkotásában.

belafonte
(Forrás: wikipedia.org)

2014-ben az amerikai filmakadémia Hersholt Humanitárius Díját vehette át, ezzel csatlakozott ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták. Énekesként elsősorban mások nagy sikereit dolgozta át olyan szinten, hogy az már önálló produkciónak számított. Énekelt népdalokat a világ minden tájáról (Hava Nagila), popzenét (Unchained Melody), spirituálét (Swing Low, Sweet Chariot, Cotton Fields), rhythm and bluest (Hallelujah, I Love Her So), dzsesszt (When The Saints Go Marching In), még Bob Dylannel is dolgozott együtt. A hatvanas években a televíziót is meghódította, ő lett az első színes bőrű producer, szerepelt a Muppet-showban, saját tévéműsoráért Emmy-díjat kapott. Több mint száz lemeze jelent meg, többségük válogatás, s közreműködött többek között Nana Mouskouri, Quincy Jones, Rosemary Clooney, Perry Como, Bobby Darin és Desmond Dekker lemezein, s ő ismertette meg a világgal a dél-afrikai Miriam Makeba művészetét.

Harry Belafonte nem csak nagyszerű művész, mindig élharcosa volt az emberi jogoknak. Kiskorában testközelből tapasztalta meg a a feketék elnyomását, ami egész gondolkodásmódját meghatározta. A hatvanas évek elején anyagilag támogatta Martin Luther King polgárjogi mozgalmát, számos tüntetésen részt is vett. Az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF jószolgálati nagykövete, kampányolt a dél-afrikai fajüldöző rendszer ellen és gyakran adott jótékonysági koncerteket Afrikában és a világ más tájain. Egyik kezdeményezője volt az etiópiai éhínség áldozatainak megsegítésére a legnagyobb sztárokkal készült We Are The World című dalnak, s természetesen ő is ott volt a lemez felvételénél. A művész 1989-ben elnyerte a  washingtoni Kennedy Center kitüntetését, három Grammy-díja van, és 2000-ben átverhette a Grammy-életműdíjat is. Harmadik feleségével New Yorkban él, előző házasságaiból négy gyermeke született.

(mti)

• Publikálva: 2017.02.27. 17:54