a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Hogyan került az elázott szárnyú angyal a tyúkólba?

marquezlead

Reggel 9-kor látott neki az írásnak, és délután háromig művelte, miközben negyven erős cigarettát is elszívott. Overallban írt, zavarták volna nagyon a zajok és a hideg, a Száz év magányon pontosan 18 hónapig dolgozott, miközben igazából filmet szeretett volna forgatni Mexikóban. 90 éves lenne Gabriel García Márquez, talán meg is éri, ha nincs az a napi negyven cigaretta.

Mindjárt az elején el kell mondanom, hogy mikor Macondóban elkezdett esni az eső (és esett pontosan négy évig, négy hónapig és két napig), egyszer csak azt látták a Buendía-ház aktuális lakói, hogy az udvar sarában ott fetreng egy átázott szárnyú angyal. S mivel valamit mégis csak kellett kezdeni eme égi lénnyel, hát megfogták és betették a tyúkólba – ha már szárnyai vannak, ugye. Na, ezekért a kis felvillanásokért (is) olvastam el többször a Száz év magányt, Márquez felülmúlhatatlan munkáját. Meg olyan mondatokért, mint a 122. oldalról az utasítás: szedjék le a fészkükről a tyúkokat, ha mennydörög, nehogy baziliszkuszt költsenek ki. Jaj, meg persze Melchiades alakja is itt van, mert a világtól teljesen elzárt falut azért a vándorcigányok megtalálják, és fel is keresik minden esztendőben újabb, és újabb csodákkal. Mint például a mágnessel, a repülő szőnyeggel, vagy egyszerűen csak egy jégtömbbel, amit a Karib-tenger partján, 1000 kilométerre az Egyenlítőtől azért nem lehet olyan nagy gyakorisággal látni.

márquez
(Forrás: pinterest.com)

Aztán az elsötétített sátorban néhány fillérért meg is lehetett fogni ezt a jeget, és egy Márquez-interjúból az is kiderült, hogy ez volt a nagyszerű történet alapja, fundámentuma. Egy öregember, talán éppen az író nagyapja, az ezernapos háború (1899-1902) ezredese az Aracataca nevű teleülésen elvitte egyszer unokáját ugyanígy jégnézőbe. A jelenleg 35 ezres falu mellett lévő banánültetvényt hívták amúgy Macondónak, de mikor a polgármester megszavaztatta Márquez szülőhelyének népét, hogy vegyék már fel a Macondó nevet, hátha több lesz akkor a turista, hát nem mentek el nagyon szavazni az emberek, nem volt kedvük hozzá. A nagyszüleinél felnövő Márquez is a jogra iratkozott be, de nem volt kedve hozzá, ezért újságíró, külföldi tudósító lett, Európából, Caracasból, Bogotából, Havannából és New Yorkból tudósított mindenféle lapokat, és az 50-es évektől kezdett el írni. Az első történetfüzérére pontosan tíz évig keresett kiadót, de az 1967-re elkészülő Száz év magány után pillanatok alatt ott volt a világhír. (Magyarra Székács Vera, Réz Ádám felesége fordította le nagyszerűen már 1971-ben.)

márquez

1981-ben jelenik meg a Szerelem kolera idején, amivel szüleinek állít emléket, egy év múlva pedig ott is van a polcán az irodalmi Nobel-díj, amit talán senki sem sajnált a kolumbiai írótól. Aki ekkor már rég nem élt Kolumbiában, ahol nem eresztett mély gyökeret az importált forradalom, és a hatalmat megőrizte a jobboldal. Márquez pedig erősen balos volt, pontosabban szocialista, a diktátor (ezt el szokás felejteni, de miért?) Fidel Castro nagy barátja, nem szerették hát nagyon Kolumbia mindenkori urai, akik amúgy 1964-től álltak háborúban a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erő (FARC) dzsungelbe bújt kommunista gerilláival. (A harc éppen napjainkban ér talán véget.)

marquez
(Forrás: pinterest.com)

De ez mit sem von le az írói nagyságból, és a nagyszerű történet, a Száz év magány értékéből. A könyv ott van a nagy és egyetemes első tízben, ezt talán senki sem vitatja.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.03.06. 12:01

Digitális Irodalmi Akadémia