a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Életjelet adott a Sexepil

sexepil leadThe Acoustic Sessions címmel hatszámos anyagot készített a Sexepil. A hazai alternatív színtér idén 35 éves alapcsapatának CD-jén korábbi felvételek újragondolt változatai szerepelnek, miközben az együttes felállása a közelmúltban ismét megváltozott.

„A felvételeket még László Viktor basszusgitárossal rögzítettük, és bár nemrég kilépett a zenekarból, a Sexepil megy tovább. Ő alapító tag volt, de a távozása nem befolyásolja a működésünket. Amíg szeretjük a közös zenélést, addig csináljuk, és most is számos dolgot tervezünk″ – mondta Kocsis Tamás, a Sexepil gitárosa az MTI-nek. A Sexepil első, négytagú felállása – Hegyi Zoltán (ének), Kocsis Tamás (gitár), László Viktor (basszusgitár) és Vangel Tibor (dob) - 1982-től 1989-ig működött, ezt követően 2007-ig a holland Mick Ness volt az énekes, majd Vangel Tibor vette át a frontemberi teendőket. A The Acoustic Sessions dalait még a Kocsis-László-Vangel hármassal, illetve Szalai Anesz énekesnővel és Deák Endre gitárossal rögzítették. 2015 októberében szerepeltünk az MR2 Akusztik sorozatában, abból az alkalomból teljesen átalakítottunk, áthangszereltünk egy csomó régi dalt. Mivel elégedettek voltunk a végeredménnyel, úgy döntöttünk, néhány számot újra lemezre veszünk – idézte fel Kocsis Tamás. A GrundRecords gondozásában megjelent The Acoustic Sessions hat számából három (Go Away, Dormant, Rat King) más változatban szerepelt a csapat 2014-ben megjelent visszatérő lemezén, a csaknem két évtizedes szünet után kiadott Your Scream Is Music című albumon. A másik három (Those Days Are Gone, Disillusion, The Wind) még a Mick Ness-féle felállásban készült; közülük a Disillusion még soha nem jelent meg hivatalos felvételen. Schram Dávid hangmérnökkel rögzítettük a dalokat a törökbálinti Supersize stúdióban. Az volt a koncepció, hogy minél puritánabb módon szóljunk, minden felesleges extra nélkül. A Disillusiont korábban csak koncerten játszottuk Mick-kel, ugyanakkor szerepelt azon a lemezanyagon, amelyet 1996 táján akartunk megjelentetni, de végül abból nem lett semmi. Nem zárom ki, hogy az új felállásban elővesszük azt az anyagot, persze minden dalt át kell dolgozni. Egyelőre valószínűleg inkább szemezgetünk azokból a számokból. Jelenleg négyen alkotjuk a Sexepilt, Anesz és Tibor, valamint jómagam mellett Ábrahám Zsolt, a Heaven Street Seven volt gitárosa a negyedik tag. A többi közreműködő személye változó – fejtette ki a zenész.

sexepil
Az első Sexepil (forrás: passzio.hu)

Az 1982-ben alakult Sexepil első felállásában, Hegyi Zoltánnal egy stúdióalbumot készített, az 1988-ban megjelent Egyesült Álmokat, amely a hazai alternatív rock történetének egyik legfontosabb munkája (rajta olyan számokkal, mint a What Do You Say, a Gyerünk vagy az Igazi zöld és igazi kék). A második frontemberrel, Mick Ness-szel a Sexepil négy lemezt jelentetett meg, nemzetközileg is ismert lett, klipjeit (Eroding Europe, Jerusalem) a kilencvenes évek első felében játszotta a Music Television. A csapat a Nirvana producere, Butch Vig stúdiójában dolgozott, fellépett Björk együttese, a Sugarcubes európai turnéján és számos koncertet adott Amerikában is. A Sexepil 2012-ben három koncert erejéig újra az eredeti felállásában, Hegyi Zoltánnal lépett fel. Az elmúlt időszakban a koncertjeinkre az a jellemző, hogy áttekintést adunk a zenekar több mint három évtizedes történetéből, még a Hegyi Zoli-féle időszakból is előadunk egy-két számot. Szeretjük a régi dolgainkat, és a közönség is elvárja tőlünk, hogy eljátsszuk a három évtized alatt írt darabokat – jegyezte meg Kocsis Tamás.

Mint hozzátette, a korábban a Magashegyi Underground vokálosaként feltűnt, majd az Anez elnevezésű, kísérleti elektronikus zenét játszó duóban szereplő Szalai Anesz énekes új távlatokat jelent a Sexepil számára, mellette Vangel Tibor is énekelni fog, így egy új anyag izgalmas, eddig nem látott lehetőségeket hozhat.

(mti)

• Publikálva: 2017.03.20. 15:41