a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Lassie hazatér vagy a tablet?

eric knight leadEgy régebbi korban ki ne olvasta volna gyermekfejjel Eric Knight Lassie hazatér című könyvét. Emlékszem, azidőtájt mindenki skót juhászt akart magának a faluban, mert mi a televízió helyett még inkább könyveket olvastunk. Most, hogy kedvet kapjon hozzá, felolvastam a 10 éves lányomnak néhány oldalt a Lassie-ből, és ő inkább a tabletje mellett döntött. Bevallom, így negyven év után én is lassúnak, kissé túlírtnak találtam a művet. De ez mit sem von le a 120 éve született szerző érdemeiből, akinek legalább olyan kalandos élete volt, mint az általa megálmodott skót juhászkutyának.

Az éppen 120 éve született Eric Mowbray Knight valódi yorkshire-i volt, mint ahogyan hőseinek többsége. Kvéker családba született, de a Dél-afrikai gyémántokkal kereskedő apját megölték a búr háborúban, anyja pedig néhány év szentpétervári nevelőnősködés után egy ifjú amerikai felesége lett. Eric 15 éves koráig otthon maradt Yorskshire-ben, egy rokona nevelte fel, csak ezután követte anyját az Államokba. Ez a 15 esztendő meghatározó lehetett számára, hiszen írásaiban nem hagyja el ezt az északi, esős, ködös, zordon vidéket. Aminek lakói, a vidéki kisemberek megannyi hibájukkal, ugyanakkor tagadhatatlan életigenlésükkel, nyíltságukkal és jószívűségükkel sorra felvonulnak műveiben. Eric Mowbray Knight amúgy nem készült írónak, inkább a képzőművészet érdekelte, ennek tanulmányozásába kezdett a már az Államokban elvégzett középiskola után. Az első világháborúban kanadai egyenruhában megjárta a frontot, majd hazatérvén újságíró lett, később forgatókönyveket is gyártott.

Eric Knight
(Forrás: szatmar.ro)

Első, munkáskörnyezetben játszódó regénye 1936-ban jelent meg minden visszhang nélkül. Aztán két év múlva a Sam Small csodálatos élete című néhol a fantasztikumba hajló, a yorkshire-i köpcös feltaláló történeteit elmesélő novellafüzérével már észre vétette magát, az 1940-ben megjelent Lassie pedig a világsikert is meghozta. Azt azért sejtettük gyermekként is, hogy Knight maga is a skót juhászkutyák nagy rajongója volt, s valóban, második feleségével, Jere Brylawski írónővel 1932 után egy farmon élve tartottak skót juhászokat is. Majd pedig Hollywoodba költözve Knight leghűségesebb barátja egy Toots nevű skót juhász lett, aki elkísérte mindenhová a forgatókönyvek írásával foglalkozó Ericet. Aztán jött a második világégés is, Eric Mowbray Knight pedig Hollywoodból hova is kerülhetett volna, mint az amerikai hadsereg filmes részlegéhez. Repülőgépe 1943. január 15-én zuhan le Holland Guyanában, az író is szörnyet hal az utasokkal és a legénységgel együtt. Utolsó, halála előtt megjelent, és rögtön meg is filmesített háború ellenes regénye a Légy hű magadhoz szintén Angliában játszódik. Egy szerelem története, amit beárnyékol a háború, a szabadságos katona, Clive és a segédszolgálatos Prudence egymásra találásán keresztül az élet és halál nagy kérdéseivel találkozhatunk.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.04.10. 12:57

Digitális Irodalmi Akadémia