a rovat írásai

Meghalt a sci-fi egyik nagymestere

Elhunyt 92 évesen Brian Aldiss brit sci-fi író, akinek novellájából Steven Spielberg az A.I. - Mesterséges értelem című filmjét rendezte.

Petőfi új szobra Ukrajnában

Petőfi Sándor-mellszobrot avattak a költő halálának 168. évfordulója tiszteletére hétfőn a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk városában, közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Jókai Anna Szalon a Várban

Irodalmi szalon nyílik a június 5-én elhunyt Jókai Anna író emlékére az I. kerületben. A Budavári Önkormányzat az Iskola utca 28. alatti épületében irodalmi esteknek, koncerteknek, közösségi összejöveteleknek biztosít majd helyet. A négy helyiségből álló közösségi tér ősztől új kulturális központként működik majd a kerületben – közölte az önkormányzat.

50 sort vagy 25 ezer karaktert Arany Jánosról

A Magyar Írószövetség, csatlakozva az Arany János születésének 200. évfordulójára meghirdetett emlékévhez, vers- és novellapályázatot írt ki 45. életévüket még be nem töltött alkotók részére új művek létrehozására.

Novellák a buszmegállókban

Hamarosan számos budapesti busz- és villamosmegállóban olvashatják az utasok az Álljon meg egy novellára! nevű irodalmi pályázat húsz legjobb művét.

Nobel-díjas író, aki már 28 éve halálra van ítélve

Június 19-én hetvenéves Sir Salman Rushdie indiai születésű brit író, akire a Sátáni versek című regényéért 1989-ben Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője fatvát, halálos kiközösítő ítéletet hirdetett.

Elkeltek Saint-Exupery vízfestményei

Félmillió euróért (több mint 150 millió forintért) kelt el szerdán egy párizsi árverésen Antoine de Saint-Exupery két vízfestménye, amelyeket A kis herceg című regényéhez készített.

A háborútól iszonyodó örök szerelmes

Száz éve halt meg az orosz hadifogságban Gyóni Géza, aki először írta meg versben a modern háború iszonyatát. Az 1914 novemberében született Csak egy éjszakára című költeményben ott sűrűsödik mindaz, amit egy vas és vérzivatarba vetett gondolkodó ember érezhetett. Márpedig Gyóni Géza mindig gondolkodó, érző, szerető ember volt, ezért is fordult már kamasz korában a költészet felé. Akár egy lovagkori dalnokhoz is hasonlíthatnám, aki szép verseket írt szíve hölgyéhez, miközben választottja már máshoz tartozott.

Mond igazat, kiverik a szemed

Jaj, hát 90 éves lenne, lehetne Sütő András is! Lehetne, mert a mezőségi emberek sokáig élnek, csak hát őt aztán meggyötörte rendesen a nagybetűs élet, még a bal szeme világa is ráment, emlékezhetünk véres, bepólyált fejére. Pedig csak íróember volt, igaz, minden munkájában, életének minden percében kiállt a magyarságért.

Meghalt Jókai Anna

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek az alkotó rendes tagja volt.

Hát Dékány Andrásra emlékszik még valaki?

Most, hogy a Guttenberg-galaxis szép lassan eltűnik az internet fekete lyukában felteszem a kérdést: ki emlékszik itt Dékány Andrásra? Jórészt negyvenen, ötvenen felüli kezeket várhatunk a magasba emelkedni erre a kérdésre, pedig az ötven éve halott író és utazó jobb sorsra érdemes, mint a feledés, amire ítéltetett.

Irodalom összes cikke »

Lassie hazatér vagy a tablet?

eric knight leadEgy régebbi korban ki ne olvasta volna gyermekfejjel Eric Knight Lassie hazatér című könyvét. Emlékszem, azidőtájt mindenki skót juhászt akart magának a faluban, mert mi a televízió helyett még inkább könyveket olvastunk. Most, hogy kedvet kapjon hozzá, felolvastam a 10 éves lányomnak néhány oldalt a Lassie-ből, és ő inkább a tabletje mellett döntött. Bevallom, így negyven év után én is lassúnak, kissé túlírtnak találtam a művet. De ez mit sem von le a 120 éve született szerző érdemeiből, akinek legalább olyan kalandos élete volt, mint az általa megálmodott skót juhászkutyának.

Az éppen 120 éve született Eric Mowbray Knight valódi yorkshire-i volt, mint ahogyan hőseinek többsége. Kvéker családba született, de a Dél-afrikai gyémántokkal kereskedő apját megölték a búr háborúban, anyja pedig néhány év szentpétervári nevelőnősködés után egy ifjú amerikai felesége lett. Eric 15 éves koráig otthon maradt Yorskshire-ben, egy rokona nevelte fel, csak ezután követte anyját az Államokba. Ez a 15 esztendő meghatározó lehetett számára, hiszen írásaiban nem hagyja el ezt az északi, esős, ködös, zordon vidéket. Aminek lakói, a vidéki kisemberek megannyi hibájukkal, ugyanakkor tagadhatatlan életigenlésükkel, nyíltságukkal és jószívűségükkel sorra felvonulnak műveiben. Eric Mowbray Knight amúgy nem készült írónak, inkább a képzőművészet érdekelte, ennek tanulmányozásába kezdett a már az Államokban elvégzett középiskola után. Az első világháborúban kanadai egyenruhában megjárta a frontot, majd hazatérvén újságíró lett, később forgatókönyveket is gyártott.

Eric Knight
(Forrás: szatmar.ro)

Első, munkáskörnyezetben játszódó regénye 1936-ban jelent meg minden visszhang nélkül. Aztán két év múlva a Sam Small csodálatos élete című néhol a fantasztikumba hajló, a yorkshire-i köpcös feltaláló történeteit elmesélő novellafüzérével már észre vétette magát, az 1940-ben megjelent Lassie pedig a világsikert is meghozta. Azt azért sejtettük gyermekként is, hogy Knight maga is a skót juhászkutyák nagy rajongója volt, s valóban, második feleségével, Jere Brylawski írónővel 1932 után egy farmon élve tartottak skót juhászokat is. Majd pedig Hollywoodba költözve Knight leghűségesebb barátja egy Toots nevű skót juhász lett, aki elkísérte mindenhová a forgatókönyvek írásával foglalkozó Ericet. Aztán jött a második világégés is, Eric Mowbray Knight pedig Hollywoodból hova is kerülhetett volna, mint az amerikai hadsereg filmes részlegéhez. Repülőgépe 1943. január 15-én zuhan le Holland Guyanában, az író is szörnyet hal az utasokkal és a legénységgel együtt. Utolsó, halála előtt megjelent, és rögtön meg is filmesített háború ellenes regénye a Légy hű magadhoz szintén Angliában játszódik. Egy szerelem története, amit beárnyékol a háború, a szabadságos katona, Clive és a segédszolgálatos Prudence egymásra találásán keresztül az élet és halál nagy kérdéseivel találkozhatunk.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.04.10. 12:57

Digitális Irodalmi Akadémia