a rovat írásai

Önarckép álarcokban: A PIM Arany-kiállítása

Nem csupán egy generációt és nem is csak egy szűk értelmiségi réteget igyekszik megszólítani a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) hétfőn nyíló Önarckép álarcokban című Arany János kiállítása, mondta el a múzeum főigazgatója az eredeti kéziratok és személyes tárgyak mellett három dimenziós vetítést, zeneboxot és interaktív számítógépes pontokat is felvonultató tárlat sajtóbemutatóján.

Szabóinas, vándorszínész, szerzetes, vasutas és Nobel-díjas

Százötven éve, 1867. május 7-én született Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas lengyel író, a Parasztok című regény szerzője.

Proust panaszlevelet írt a hangos szex miatt

Marcel Proust francia regényíró egyik levele, amelyben a szomszédok túl hangos hancúrozására panaszkodott,  28 ezer euróért (8,8 millió forint) kelt el szerdán a Drouot árverési háznál, közölte a Drouot.

Elment a 80-as, 90-es évek kultkönyvének szerzője is

Elhunyt 88 évesen Robert M. Pirsig, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című filozofikus regény szerzője. Egészsége az utóbbi időben erősen hanyatlott, hétfőn halt meg South Berwick-i otthonában, közölte kiadója, a William Morrow.

A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága a Könyvfesztiválon

Pawel Lisicki lengyel újságíró, szerkesztő szerint öngyilkosságot követ el a Nyugat, ha nem változtat az iszlámmal kapcsolatos magatartásán; a szerző erről szombaton beszélt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, magyarul most, A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága című megjelent kötetének bemutatóján.

Hóeke Menyhért is volt Tömörkény István

Száz éve, 1917. április 24-én hunyt el Tömörkény István író, régész, néprajzkutató. „Azzal a zavaros ténnyel kezdődik ez az egész élet, hogy még sohasem voltam abban a városban, amelyben – a keresztlevél szerint – születtem″ – írta 1913-ban kelt önéletrajzában.

150 kiállító és 500 program a könyvfesztiválon

Mintegy 150 kiállító könyvkínálata és csaknem 500 program, köztük könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, író-olvasó találkozók, koncertek és kiállítások várják a közönséget április 20. és 23. között a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison, ahol idén 28 ország képviselteti magát – mondta el Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke.

Tizenkét órányi vers 67 költőtől

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik. A költő Fiumei úti sírkertben található nyughelyénél a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében Földes László Hobo ad műsort József Attilára emlékezve. A nap másik fontos eseménye, hogy immár hetedik alkalommal rendezi meg a Versmaratont a közmédia: 67 magyar költő 12 órán át olvas fel verseiből és beszélget a művekről a Magyar Rádió régi, budapesti épületében.

Lassie hazatér vagy a tablet?

Egy régebbi korban ki ne olvasta volna gyermekfejjel Eric Knight Lassie hazatér című könyvét. Emlékszem, azidőtájt mindenki skót juhászt akart magának a faluban, mert mi a televízió helyett még inkább könyveket olvastunk. Most, hogy kedvet kapjon hozzá, felolvastam a 10 éves lányomnak néhány oldalt a Lassie-ből, és ő inkább a tabletje mellett döntött. Bevallom, így negyven év után én is lassúnak, kissé túlírtnak találtam a művet. De ez mit sem von le a 120 éve született szerző érdemeiből, akinek legalább olyan kalandos élete volt, mint az általa megálmodott skót juhászkutyának.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bányai Tamás

Tragikus hirtelenséggel elhunyt hétfőn Bányai Tamás író – közölte az MTI-vel írótársa, Majoros Sándor.​

Akinek az ETO minden kategóriájában van műve

Huszonöt éve, 1992. április 6-án hunyt el Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus, a tudományos-fantasztikus és a tudományos ismeretterjesztő irodalom egyik legkiválóbb képviselője. Elképesztő méretű életművet hagyott hátra: több mint ötezer kötetet írt vagy szerkesztett, és 90 ezer levél maradt utána.

Irodalom összes cikke »

Lassie hazatér vagy a tablet?

eric knight leadEgy régebbi korban ki ne olvasta volna gyermekfejjel Eric Knight Lassie hazatér című könyvét. Emlékszem, azidőtájt mindenki skót juhászt akart magának a faluban, mert mi a televízió helyett még inkább könyveket olvastunk. Most, hogy kedvet kapjon hozzá, felolvastam a 10 éves lányomnak néhány oldalt a Lassie-ből, és ő inkább a tabletje mellett döntött. Bevallom, így negyven év után én is lassúnak, kissé túlírtnak találtam a művet. De ez mit sem von le a 120 éve született szerző érdemeiből, akinek legalább olyan kalandos élete volt, mint az általa megálmodott skót juhászkutyának.

Az éppen 120 éve született Eric Mowbray Knight valódi yorkshire-i volt, mint ahogyan hőseinek többsége. Kvéker családba született, de a Dél-afrikai gyémántokkal kereskedő apját megölték a búr háborúban, anyja pedig néhány év szentpétervári nevelőnősködés után egy ifjú amerikai felesége lett. Eric 15 éves koráig otthon maradt Yorskshire-ben, egy rokona nevelte fel, csak ezután követte anyját az Államokba. Ez a 15 esztendő meghatározó lehetett számára, hiszen írásaiban nem hagyja el ezt az északi, esős, ködös, zordon vidéket. Aminek lakói, a vidéki kisemberek megannyi hibájukkal, ugyanakkor tagadhatatlan életigenlésükkel, nyíltságukkal és jószívűségükkel sorra felvonulnak műveiben. Eric Mowbray Knight amúgy nem készült írónak, inkább a képzőművészet érdekelte, ennek tanulmányozásába kezdett a már az Államokban elvégzett középiskola után. Az első világháborúban kanadai egyenruhában megjárta a frontot, majd hazatérvén újságíró lett, később forgatókönyveket is gyártott.

Eric Knight
(Forrás: szatmar.ro)

Első, munkáskörnyezetben játszódó regénye 1936-ban jelent meg minden visszhang nélkül. Aztán két év múlva a Sam Small csodálatos élete című néhol a fantasztikumba hajló, a yorkshire-i köpcös feltaláló történeteit elmesélő novellafüzérével már észre vétette magát, az 1940-ben megjelent Lassie pedig a világsikert is meghozta. Azt azért sejtettük gyermekként is, hogy Knight maga is a skót juhászkutyák nagy rajongója volt, s valóban, második feleségével, Jere Brylawski írónővel 1932 után egy farmon élve tartottak skót juhászokat is. Majd pedig Hollywoodba költözve Knight leghűségesebb barátja egy Toots nevű skót juhász lett, aki elkísérte mindenhová a forgatókönyvek írásával foglalkozó Ericet. Aztán jött a második világégés is, Eric Mowbray Knight pedig Hollywoodból hova is kerülhetett volna, mint az amerikai hadsereg filmes részlegéhez. Repülőgépe 1943. január 15-én zuhan le Holland Guyanában, az író is szörnyet hal az utasokkal és a legénységgel együtt. Utolsó, halála előtt megjelent, és rögtön meg is filmesített háború ellenes regénye a Légy hű magadhoz szintén Angliában játszódik. Egy szerelem története, amit beárnyékol a háború, a szabadságos katona, Clive és a segédszolgálatos Prudence egymásra találásán keresztül az élet és halál nagy kérdéseivel találkozhatunk.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.04.10. 12:57

Digitális Irodalmi Akadémia