a rovat írásai

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Arany János a fasori kerítésen

Arany János üzenetei címmel a magyar irodalom egyik legnagyobb alakját kívánja megidézni születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Írószövetség rendhagyó emlékkiállítása.

Regény született abból a torockói útból

Jókai Mór 140 éve megjelent Egy az Isten című regényének eredeti kéziratát is bemutatja a Petőfi Irodalmi Múzeum az unitárius egyház és az irodalom kapcsolatáról szóló kamarakiállításon, mondta a múzeum gyűjteményi igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Jókai Anna utolsó nagy ajándéka

Jókai Anna egyszerre volt a magyarok közösségének szószólója és élő lelkiismerete, mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Pesti Vigadóban, ahol bemutatták a júniusban elhunyt írónő utolsó könyvét, az Átvilágítás című önéletírást.

Vilhelmina kérdőre vonta Voltaire-t

Először láthatja a nagyközönség Voltaire és Vilhelmina porosz királyi hercegnő 1751-es levélváltását, amelyben a francia filozófus szemére vetik, hogy kevés szerepet ad a nőknek a darabjaiban.

Íróként óriás

Hetvenöt éve, 1942. szeptember 5-én hunyt el a 20. századi magyar realista próza egyik legnagyobb alakja, Móricz Zsigmond.

Vízbe dobják verseiket

Rövid irodalmi műveket alkotnak, azokat egy üvegpalackba teszik, majd lakó- vagy munkahelyük városának  valamely folyójába dobják írók egy szombaton indult német irodalmi projekt keretében.

Ott volt, amikor Zrínyit megölte a vaddisznó

Háromszázhetvenöt éve, 1642. szeptember 1-én született Kisbúnon (ma Boiu, Románia) gróf Bethlen Miklós emlékiratíró, erdélyi kancellár.

Novellákat várnak a statisztikusok

Novellaíró pályázatot hirdet 150 éves fennállásának alkalmából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A felhívás témája a hivatalalapító Keleti Károly élete és munkássága, közölte a szervezet.

Ópium, hasis, vérbaj és gyönyörű versek

Százötven éve, 1867. augusztus 31-én hunyt el a modern francia líra egyik legnagyobb hatású alakja, Charles Baudelaire.

Irodalom összes cikke »

Lassie hazatér vagy a tablet?

eric knight leadEgy régebbi korban ki ne olvasta volna gyermekfejjel Eric Knight Lassie hazatér című könyvét. Emlékszem, azidőtájt mindenki skót juhászt akart magának a faluban, mert mi a televízió helyett még inkább könyveket olvastunk. Most, hogy kedvet kapjon hozzá, felolvastam a 10 éves lányomnak néhány oldalt a Lassie-ből, és ő inkább a tabletje mellett döntött. Bevallom, így negyven év után én is lassúnak, kissé túlírtnak találtam a művet. De ez mit sem von le a 120 éve született szerző érdemeiből, akinek legalább olyan kalandos élete volt, mint az általa megálmodott skót juhászkutyának.

Az éppen 120 éve született Eric Mowbray Knight valódi yorkshire-i volt, mint ahogyan hőseinek többsége. Kvéker családba született, de a Dél-afrikai gyémántokkal kereskedő apját megölték a búr háborúban, anyja pedig néhány év szentpétervári nevelőnősködés után egy ifjú amerikai felesége lett. Eric 15 éves koráig otthon maradt Yorskshire-ben, egy rokona nevelte fel, csak ezután követte anyját az Államokba. Ez a 15 esztendő meghatározó lehetett számára, hiszen írásaiban nem hagyja el ezt az északi, esős, ködös, zordon vidéket. Aminek lakói, a vidéki kisemberek megannyi hibájukkal, ugyanakkor tagadhatatlan életigenlésükkel, nyíltságukkal és jószívűségükkel sorra felvonulnak műveiben. Eric Mowbray Knight amúgy nem készült írónak, inkább a képzőművészet érdekelte, ennek tanulmányozásába kezdett a már az Államokban elvégzett középiskola után. Az első világháborúban kanadai egyenruhában megjárta a frontot, majd hazatérvén újságíró lett, később forgatókönyveket is gyártott.

Eric Knight
(Forrás: szatmar.ro)

Első, munkáskörnyezetben játszódó regénye 1936-ban jelent meg minden visszhang nélkül. Aztán két év múlva a Sam Small csodálatos élete című néhol a fantasztikumba hajló, a yorkshire-i köpcös feltaláló történeteit elmesélő novellafüzérével már észre vétette magát, az 1940-ben megjelent Lassie pedig a világsikert is meghozta. Azt azért sejtettük gyermekként is, hogy Knight maga is a skót juhászkutyák nagy rajongója volt, s valóban, második feleségével, Jere Brylawski írónővel 1932 után egy farmon élve tartottak skót juhászokat is. Majd pedig Hollywoodba költözve Knight leghűségesebb barátja egy Toots nevű skót juhász lett, aki elkísérte mindenhová a forgatókönyvek írásával foglalkozó Ericet. Aztán jött a második világégés is, Eric Mowbray Knight pedig Hollywoodból hova is kerülhetett volna, mint az amerikai hadsereg filmes részlegéhez. Repülőgépe 1943. január 15-én zuhan le Holland Guyanában, az író is szörnyet hal az utasokkal és a legénységgel együtt. Utolsó, halála előtt megjelent, és rögtön meg is filmesített háború ellenes regénye a Légy hű magadhoz szintén Angliában játszódik. Egy szerelem története, amit beárnyékol a háború, a szabadságos katona, Clive és a segédszolgálatos Prudence egymásra találásán keresztül az élet és halál nagy kérdéseivel találkozhatunk.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2017.04.10. 12:57

Digitális Irodalmi Akadémia