a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

150 kiállító és 500 program a könyvfesztiválon

konyvfesztival leadMintegy 150 kiállító könyvkínálata és csaknem 500 program, köztük könyvbemutatók, dedikálások, felolvasások, író-olvasó találkozók, koncertek és kiállítások várják a közönséget április 20. és 23. között a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison, ahol idén 28 ország képviselteti magát – mondta el Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke.

A sajtótájékoztatón Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport kiadási igazgatója elmondta: a fesztivál idei díszvendég-írója a 2006-ban irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Orhan Pamuk lesz. Az alkalomra a félévszázados múltra visszatekintő Helikon Kiadó először jelenteti meg magyar nyelven a világhírű török szerző legelső regényét, az 1982-es Cevdet Bey és fiait. Emellett új kiadásban jelennek meg Az ártatlanság múzeuma, valamint a Dublin-díjas A neve Piros című Pamuk-regények. A török szerzőt 2005-ben fogták perbe és ítélték el azért, mert kiállt az örmény népirtás ténye és a kurd szabadságjogok mellett. Budapesti jelenléte az írástudók felelőssége szemszögéből is igen fontos – tette hozzá Sárközy Bence. A fesztivál ország-díszvendégségét idén a visegrádi országok, Lengyelország, Szlovákia és Csehország tölti be. Hushegyi Gábor, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója hangsúlyozta: az alkalomra kilenc cseh, hét lengyel és öt szlovák kötet jelenik meg, amelyek közül több munka biztosan fontos vitákat fog gerjeszteni.

konyvritkasagok

Mintegy harminc program, beszélgetések, irodalmi börze és bemutatók várják a V4 standon az érdeklődőket – fűzte hozzá. Hushegyi Gábor kiemelte a V4-es országok kiadványai közül a 19. századi cseh költők antológiáját, Pawel Lisicki A dzsihád és a Nyugat öngyilkossága, Agnieszka Kolakowska Kultúrák háborúi és más harcok, valamint Krzysztof Varga Lángos a jurtában című könyveit. Immáron 17. alkalommal ad otthont a fesztivál Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára idén 18 országból érkeznek fiatal írók - mondta el Karádi Éva főszervező. Hozzátette: az elsőkönyves fesztivál és az Európai Írótalálkozó idei fő témája az európai irodalom soknyelvűsége, a nyelvi határok átjárásának lehetősége lesz.

Konyvraktar.JPG

Csapody Kinga, a Manó Könyvek főszerkesztője a gyerekirodalomról szólva kiemelte: egyre több gyermekeknek szóló képeskönyvvel mernek megjelenni a kiadók, régi nagy sorozatok élednek újra és egyre gyakoribbak az igényes kiadványok az olvasással még csak ismerkedő korosztálynak. Az ifjúsági irodalomban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle tabutémákkal, például a halállal, az életbe való kilépéssel, a holokauszttal foglalkozó kiadványok – fűzte hozzá. Kocsis András Sándor kitért arra is: nemzetközi mércével kisméretű, ám a kulturális programok gazdagsága miatt különleges fesztivál hagyományos megnyitója idén nem az építkezés előtt álló Teátrumban lesz, hanem a Millenáris B épületében. A fesztiválon adják át a Pro Cultura Hungarica-díjat számos magyar szerző kiváló kínai fordítója, Jü Cö-min számára, valamint egy új fordítói díjat is bejelent a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet. A MKKE elnöke szerint a könyvszakma az Alexandra-hálózat csődjével az elmúlt 27 évének legsúlyosabb válságát éli át, vesztesége eléri a két-három milliárd forintot, mindez sok kiváló könyves műhelyt sodorhat súlyos veszélybe. A válságból való kilábalás érdekében hatpontos javaslatcsomaggal fordultak a kormányhoz.

(mti)

• Publikálva: 2017.04.12. 14:44

Digitális Irodalmi Akadémia