a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A javítóintézetből a Carnegie Hall színpadára

Ella Fitzgerard leadSokszor valóban nüanszokon múlnak a dolgok, a 100 éve született Ella Fitzgerard például úgy lett énekesnő, hogy egy táncos szereplőválogatáson begörcsölt a lába, és a jóindulatú zsűri szólt neki, hogy talán akkor énekeljen egy kicsit. Ella előtte megjárta már a nevelőintézetet is, nagyon alacsonyról indult, és elképesztően magasra jutott három oktávot tudó énekhangjával.

A jazzéneklés nagyasszonya, ahogy mostanság is szokás őt nevezni, Newportban született, szegény családban, ráadásul az apa hamar elhagyta őket, a nevelőapa pedig infarktusban halt meg nem sokkal azután, hogy Ella anyja autóbalesetben életét vesztette. Hát nem egy szerencsés indulás az biztos, nem is meglepő, hogy a 15 éves kislány kerüli az iskolát, csavarogni kezd, és ezért nevelőintézetbe is kerül.  Innen viszont már sorra küldi a jelentkezéseket a különféle tehetségkutatókra, és a már emlegetett sikeres éneklés után Chick Webb dobos zenekarában találja magát a harlemi Apollo Színházban. 1935-ben jelenik meg az első felvétele, két év múlva pedig a vidám A-Tisket A-Tasket, ami 1938-ban 12 hétig vezeti a slágerlistát és egymillió példányt adnak el belőle. Aztán ez már olyan komoly teljesítmény, amire felfigyel a szakma is, Ella pedig a legnagyobbakkal fog eztán együtt dolgozni.

Ella Fitzgerard
Forrás: cultura.hu)

Így énekel Oscar Peterson, Louis Amstrong és Dizzy Gillespie mellett is, utóbbiaknál, az ő hatásukra kezdi használni 1945 után a „scat” énekmódot, amikor eltérve a szövegtől, szófoszlányokkal, hangutánzással improvizál. Az amerikai jazz nagy időszaka ez, egy győztes világháború után a gazdasági pezsgésben van mód és igény eme zene fejlődésére is. Ekkoriban találkozik Ella Ray Brown bőgőssel, akivel életét is összeköti, nem csak a művészetét. Az ötvenes, hatvanas években jelenik meg a Songbook sorozata, amelyben a legnagyobb szerzők (Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington stb.) dalait énekli lemezre. De aztán fellép a világ minden pontján, Magyarországon is többször megfordul, az Erkel Színházban 1970. május 20-án adott koncertjéből végül húsz év múlva, a rendszerváltozás évében, 1990-ben adnak ki CD-t. aztán ahogy korosodik, úgy súlyosbodik cukorbetegsége is, amely végül oda vezet, hogy mindkét lábát amputálni kell. Utolsó koncertjét, eme helyen a huszonhatodikat 1991-ben a Carnegie Hall színpadán adja. 79 évesen hal meg otthonában, a negyvenmillió eladott album és 13 Grammy-díj olyan teljesítmény, ami után megkérdőjelezhetetlen a jazzéneklés nagyasszonya cím. Hallgassuk hát meg e napon az egyik felvételét, mondjuk ezt.

Pálffy Lajos  

• Publikálva: 2017.04.24. 14:22