a rovat írásai

Újra színpadon a Fonográf!

A Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar, mondta Bródy János szerdán Budapesten sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb együttese 2018. február 18-án a Sportarénában lép fel, 14 év szünet után.

Visszatérnek a legendák az Ifiparkba

Több mint harminc év után visszatérnek a rocklegendák az egykori Ifiparkba. A Várkert Bazár színpadán június 15-től augusztus 26-ig a Piramis évek, a Beatrice, a Mini, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago ad koncertet.

Európában is tesz egy kört a Rolling Stones

A Rolling Stones ősszel európai turnéra indul, a Stones – No Filter című koncertkörúton 13 városban lépnek fel – jelentette be honlapján a legendás angol együttes.

Morricone Pesten vezényel

Ennio Morricone koncertet ad október 18-án a Papp László Budapest Sportarénában, ahol a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar és a magyar Kodály Kórus fogja kísérni a világhírű filmzeneszerzőt.

Bemutatják az ötezer éves hangszert

Hárfabemutató koncerttel kezdődik április 29-én az első alkalommal megvalósuló hárfás nap a budapesti Festetics-palotában.

A javítóintézetből a Carnegie Hall színpadára

Sokszor valóban nüanszokon múlnak a dolgok, a 100 éve született Ella Fitzgerard például úgy lett énekesnő, hogy egy táncos szereplőválogatáson begörcsölt a lába, és a jóindulatú zsűri szólt neki, hogy talán akkor énekeljen egy kicsit. Ella előtte megjárta már a nevelőintézetet is, nagyon alacsonyról indult, és elképesztően magasra jutott három oktávot tudó énekhangjával.

Roger Waters visszatér

Roger Waters, a Pink Floyd alapító tagja 25 év után először jelentkezik szólólemezzel.

Iggy Pop 70, ez van

Április 21-én, azaz ma hetvenéves Iggy Pop, a punk keresztapja.

Előkerült az elveszettnek hitt zongoraváltozat

Vélhetően Gustav Mahler eddig ismeretlen kottakéziratára bukkant egy zenekutató Münchenben. Berthold Over szerint a kézirat Mahler első Nun will die Sonn' so hell aufgeh'n kezdetű gyermekgyászdalának elveszettnek hitt zongoraváltozata.

Pat Metheny a budai MoM Sportban

Három év után ismét Magyarországra jön játszani Pat Metheny. A világ egyik legjobb gitárosának tartott 62 éves amerikai zenész november 4-én a budai MoM Sportban fog koncertezni új formációjával – közölték a szervezők.

Jean-Michel Jarre a Holt-tenger partján

Az elemekkel dacolva tartott monstre szabadtéri koncertet péntekre virradóan Jean-Michel Jarre a Holt-tenger partján, hogy felhívja a figyelmet a lefolyástalan sós tó kiszáradásának veszélyére.

Zene összes cikke »

A javítóintézetből a Carnegie Hall színpadára

Ella Fitzgerard leadSokszor valóban nüanszokon múlnak a dolgok, a 100 éve született Ella Fitzgerard például úgy lett énekesnő, hogy egy táncos szereplőválogatáson begörcsölt a lába, és a jóindulatú zsűri szólt neki, hogy talán akkor énekeljen egy kicsit. Ella előtte megjárta már a nevelőintézetet is, nagyon alacsonyról indult, és elképesztően magasra jutott három oktávot tudó énekhangjával.

A jazzéneklés nagyasszonya, ahogy mostanság is szokás őt nevezni, Newportban született, szegény családban, ráadásul az apa hamar elhagyta őket, a nevelőapa pedig infarktusban halt meg nem sokkal azután, hogy Ella anyja autóbalesetben életét vesztette. Hát nem egy szerencsés indulás az biztos, nem is meglepő, hogy a 15 éves kislány kerüli az iskolát, csavarogni kezd, és ezért nevelőintézetbe is kerül.  Innen viszont már sorra küldi a jelentkezéseket a különféle tehetségkutatókra, és a már emlegetett sikeres éneklés után Chick Webb dobos zenekarában találja magát a harlemi Apollo Színházban. 1935-ben jelenik meg az első felvétele, két év múlva pedig a vidám A-Tisket A-Tasket, ami 1938-ban 12 hétig vezeti a slágerlistát és egymillió példányt adnak el belőle. Aztán ez már olyan komoly teljesítmény, amire felfigyel a szakma is, Ella pedig a legnagyobbakkal fog eztán együtt dolgozni.

Ella Fitzgerard
Forrás: cultura.hu)

Így énekel Oscar Peterson, Louis Amstrong és Dizzy Gillespie mellett is, utóbbiaknál, az ő hatásukra kezdi használni 1945 után a „scat” énekmódot, amikor eltérve a szövegtől, szófoszlányokkal, hangutánzással improvizál. Az amerikai jazz nagy időszaka ez, egy győztes világháború után a gazdasági pezsgésben van mód és igény eme zene fejlődésére is. Ekkoriban találkozik Ella Ray Brown bőgőssel, akivel életét is összeköti, nem csak a művészetét. Az ötvenes, hatvanas években jelenik meg a Songbook sorozata, amelyben a legnagyobb szerzők (Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington stb.) dalait énekli lemezre. De aztán fellép a világ minden pontján, Magyarországon is többször megfordul, az Erkel Színházban 1970. május 20-án adott koncertjéből végül húsz év múlva, a rendszerváltozás évében, 1990-ben adnak ki CD-t. aztán ahogy korosodik, úgy súlyosbodik cukorbetegsége is, amely végül oda vezet, hogy mindkét lábát amputálni kell. Utolsó koncertjét, eme helyen a huszonhatodikat 1991-ben a Carnegie Hall színpadán adja. 79 évesen hal meg otthonában, a negyvenmillió eladott album és 13 Grammy-díj olyan teljesítmény, ami után megkérdőjelezhetetlen a jazzéneklés nagyasszonya cím. Hallgassuk hát meg e napon az egyik felvételét, mondjuk ezt.

Pálffy Lajos  

• Publikálva: 2017.04.24. 14:22