a rovat írásai

Ingyenes Cseh Tamás fesztivál a Várkert Bazárban

CSTP Feszt néven nagyszabású ingyenes zenei fesztivált rendez mától szombatig a Cseh Tamás Program a Várkert Bazárban. Ötven zenekar és előadó lép fel, lesz interaktív hangszerkiállítás, két szakmai konferenciát pedig az A38 hajón tartanak.

Ötven éves, Lovasi a neve

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere június 20-án lesz ötvenéves.

Wim Wenders operát rendez

Először mutatkozik be operarendezőként Wim Wenders világhírű német filmrendező. A Berlini Állami Operaházban jövő szombaton tűzik műsorra a 71 éves rendező színre állításában George Bizet Gyöngyhalászok című operáját. A karmesteri pulpituson Daniel Barenboim áll majd.

Szertefoszlott Plácido Domingo nagy álma

Csődbe ment a szervező, ezért elmarad a Verdi Aida című operájának nagyszabású stadionturnéja, amelyet Plácido Domingo vezényelt és állított volna színpadra Erwin Schrottal az egyik főszerepben.

Bob Dylan tényleg ennyire tesz a Nobel-díjára?

Az amerikai Slate Magazin 20 hasonlóságot állapított meg Bob Dylan Nobel-beszéde és egy diákok által használt weboldal szövegei között, adta hírül a BBC News.

Itt a Pink Floyd agytrösztjének lemeze

Is This The Life We Really Want? (Valóban ilyen életet akarunk?) címmel megjelent Roger Waters új stúdióalbuma. A Pink Floyd egykori alapítója 25 év elteltével készített friss lemezt, amely kritikus állásfoglalás napjaink világáról, a félelmekről és a bizonytalanságról.

Még Goebbels is különlegesen szépnek tartotta

Nyolcvan éve, 1937. június 8-án mutatták be Carl Orff német zeneszerző legismertebb és legnépszerűbb zeneművét, a Carmina Burana című oratóriumot.

Sting a Papp László Arénában!

Öt év után ismét Budapesten ad koncertet Sting. A brit világsztár október 13-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában a tavaly ősszel megjelent albuma, a 57th & 9th európai turnéja keretében.

Újra színpadon a Fonográf!

A Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar, mondta Bródy János szerdán Budapesten sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb együttese 2018. február 18-án a Sportarénában lép fel, 14 év szünet után.

Visszatérnek a legendák az Ifiparkba

Több mint harminc év után visszatérnek a rocklegendák az egykori Ifiparkba. A Várkert Bazár színpadán június 15-től augusztus 26-ig a Piramis évek, a Beatrice, a Mini, a P. Mobil, a Skorpió és a Karthago ad koncertet.

Európában is tesz egy kört a Rolling Stones

A Rolling Stones ősszel európai turnéra indul, a Stones – No Filter című koncertkörúton 13 városban lépnek fel – jelentette be honlapján a legendás angol együttes.

Zene összes cikke »

A javítóintézetből a Carnegie Hall színpadára

Ella Fitzgerard leadSokszor valóban nüanszokon múlnak a dolgok, a 100 éve született Ella Fitzgerard például úgy lett énekesnő, hogy egy táncos szereplőválogatáson begörcsölt a lába, és a jóindulatú zsűri szólt neki, hogy talán akkor énekeljen egy kicsit. Ella előtte megjárta már a nevelőintézetet is, nagyon alacsonyról indult, és elképesztően magasra jutott három oktávot tudó énekhangjával.

A jazzéneklés nagyasszonya, ahogy mostanság is szokás őt nevezni, Newportban született, szegény családban, ráadásul az apa hamar elhagyta őket, a nevelőapa pedig infarktusban halt meg nem sokkal azután, hogy Ella anyja autóbalesetben életét vesztette. Hát nem egy szerencsés indulás az biztos, nem is meglepő, hogy a 15 éves kislány kerüli az iskolát, csavarogni kezd, és ezért nevelőintézetbe is kerül.  Innen viszont már sorra küldi a jelentkezéseket a különféle tehetségkutatókra, és a már emlegetett sikeres éneklés után Chick Webb dobos zenekarában találja magát a harlemi Apollo Színházban. 1935-ben jelenik meg az első felvétele, két év múlva pedig a vidám A-Tisket A-Tasket, ami 1938-ban 12 hétig vezeti a slágerlistát és egymillió példányt adnak el belőle. Aztán ez már olyan komoly teljesítmény, amire felfigyel a szakma is, Ella pedig a legnagyobbakkal fog eztán együtt dolgozni.

Ella Fitzgerard
Forrás: cultura.hu)

Így énekel Oscar Peterson, Louis Amstrong és Dizzy Gillespie mellett is, utóbbiaknál, az ő hatásukra kezdi használni 1945 után a „scat” énekmódot, amikor eltérve a szövegtől, szófoszlányokkal, hangutánzással improvizál. Az amerikai jazz nagy időszaka ez, egy győztes világháború után a gazdasági pezsgésben van mód és igény eme zene fejlődésére is. Ekkoriban találkozik Ella Ray Brown bőgőssel, akivel életét is összeköti, nem csak a művészetét. Az ötvenes, hatvanas években jelenik meg a Songbook sorozata, amelyben a legnagyobb szerzők (Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington stb.) dalait énekli lemezre. De aztán fellép a világ minden pontján, Magyarországon is többször megfordul, az Erkel Színházban 1970. május 20-án adott koncertjéből végül húsz év múlva, a rendszerváltozás évében, 1990-ben adnak ki CD-t. aztán ahogy korosodik, úgy súlyosbodik cukorbetegsége is, amely végül oda vezet, hogy mindkét lábát amputálni kell. Utolsó koncertjét, eme helyen a huszonhatodikat 1991-ben a Carnegie Hall színpadán adja. 79 évesen hal meg otthonában, a negyvenmillió eladott album és 13 Grammy-díj olyan teljesítmény, ami után megkérdőjelezhetetlen a jazzéneklés nagyasszonya cím. Hallgassuk hát meg e napon az egyik felvételét, mondjuk ezt.

Pálffy Lajos  

• Publikálva: 2017.04.24. 14:22