a rovat írásai

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Fuvola és lazacfarm

Ian Anderson hetven éves. Ez van, az idő szalad, a szerző ifjúkorának loboncos sztárjai lassan dédisorba lépnek, már aki életben van. Mert sokan eltávoztak már, akiknek útjuk fecskendőkkel ás piásüvegekkel volt kikövezve.

Cseh Tamásra gondolnak Bakonybélben

Filmvetítéssel és tábortűz melletti közös énekléssel tisztelegnek Cseh Tamás előtt az Énekmondók Emlékezete című rendezvényen szombaton Bakonybélben, közölték a szervezők.

Egyetemi kancellár, asztrofizikus és a Queen szólógitárosa

Július 19-én ünnepli hetvenedik születésnapját Brian May brit rockzenész, a Queen gitárosa, aki PhD fokozattal rendelkező asztrofizikus is.

Hidat épített a fehér és a fekete zene között

Nyolcvan éve, 1937. július 11-én halt meg George Gershwin amerikai zeneszerző, a Kék rapszódia és a Porgy és Bess komponistája, aki hidat épített a „klasszikus″ és a „népszerű″, a fekete és a fehér zene között.

Cserepes Károly a csúcson

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, amely a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

Zene összes cikke »

A javítóintézetből a Carnegie Hall színpadára

Ella Fitzgerard leadSokszor valóban nüanszokon múlnak a dolgok, a 100 éve született Ella Fitzgerard például úgy lett énekesnő, hogy egy táncos szereplőválogatáson begörcsölt a lába, és a jóindulatú zsűri szólt neki, hogy talán akkor énekeljen egy kicsit. Ella előtte megjárta már a nevelőintézetet is, nagyon alacsonyról indult, és elképesztően magasra jutott három oktávot tudó énekhangjával.

A jazzéneklés nagyasszonya, ahogy mostanság is szokás őt nevezni, Newportban született, szegény családban, ráadásul az apa hamar elhagyta őket, a nevelőapa pedig infarktusban halt meg nem sokkal azután, hogy Ella anyja autóbalesetben életét vesztette. Hát nem egy szerencsés indulás az biztos, nem is meglepő, hogy a 15 éves kislány kerüli az iskolát, csavarogni kezd, és ezért nevelőintézetbe is kerül.  Innen viszont már sorra küldi a jelentkezéseket a különféle tehetségkutatókra, és a már emlegetett sikeres éneklés után Chick Webb dobos zenekarában találja magát a harlemi Apollo Színházban. 1935-ben jelenik meg az első felvétele, két év múlva pedig a vidám A-Tisket A-Tasket, ami 1938-ban 12 hétig vezeti a slágerlistát és egymillió példányt adnak el belőle. Aztán ez már olyan komoly teljesítmény, amire felfigyel a szakma is, Ella pedig a legnagyobbakkal fog eztán együtt dolgozni.

Ella Fitzgerard
Forrás: cultura.hu)

Így énekel Oscar Peterson, Louis Amstrong és Dizzy Gillespie mellett is, utóbbiaknál, az ő hatásukra kezdi használni 1945 után a „scat” énekmódot, amikor eltérve a szövegtől, szófoszlányokkal, hangutánzással improvizál. Az amerikai jazz nagy időszaka ez, egy győztes világháború után a gazdasági pezsgésben van mód és igény eme zene fejlődésére is. Ekkoriban találkozik Ella Ray Brown bőgőssel, akivel életét is összeköti, nem csak a művészetét. Az ötvenes, hatvanas években jelenik meg a Songbook sorozata, amelyben a legnagyobb szerzők (Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington stb.) dalait énekli lemezre. De aztán fellép a világ minden pontján, Magyarországon is többször megfordul, az Erkel Színházban 1970. május 20-án adott koncertjéből végül húsz év múlva, a rendszerváltozás évében, 1990-ben adnak ki CD-t. aztán ahogy korosodik, úgy súlyosbodik cukorbetegsége is, amely végül oda vezet, hogy mindkét lábát amputálni kell. Utolsó koncertjét, eme helyen a huszonhatodikat 1991-ben a Carnegie Hall színpadán adja. 79 évesen hal meg otthonában, a negyvenmillió eladott album és 13 Grammy-díj olyan teljesítmény, ami után megkérdőjelezhetetlen a jazzéneklés nagyasszonya cím. Hallgassuk hát meg e napon az egyik felvételét, mondjuk ezt.

Pálffy Lajos  

• Publikálva: 2017.04.24. 14:22