a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Bejelentették, ki megy a biennáléra

velence_biennale_logoVárnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektje lesz látható május 13-tól az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában, a seregszemle központi kiállításába pedig Hajas Tibor és Csörgő Attila munkái kaptak meghívást.

Magyarország számára több mint száz éve kiemelt fontosságú a részvétel a világ egyik legnagyobb képzőművészeti seregszemléjén, a Velencei Biennálén, hangsúlyozta a magyar kiállítás keddi budapesti sajtótájékoztatóján a kultúráért felelős államtitkár, hozzátéve: a magyar részvétel szervezése immár a kortárs magyar művészet zászlóshajója, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) feladata. Hoppál Péter elmondta, Várnai Gyula és Petrányi Zsolt munkája azt vizsgálja, mit jelent a világbéke, mit gondoltak erről egykor, és miként lehet megvalósítani most. Az idei magyar részvételre a kormány 64,8 millió forintot biztosít, ezen belül a projekt megvalósítása 23 millió forintot igényel, a magyar pavilon akadálymentesítésére pedig további 12 milliót fordítottak – számolt be.

Velence, 2016. május 26. Fotókból álló installáció a 15. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában 2016. május 26-án. A biennálét Jelentés a frontról (Reporting from the Front) címmel, hatvanhárom ország részvételével május 28. és november 27. között rendezik meg. MTI Fotó: Illyés Tibor
Velence 2016

Fabényi Julia, a Lumú igazgatója, a Velencei Biennále magyar nemzeti biztosa felidézte, hogy az idei magyar kiállítás pályázatának kiírását nagy szakmai érdeklődés kísérte: tizenkét pályamű érkezett be. A szakmai zsűri érvényes, korszerű, a kortárs képzőművészeti trendekre pontosan reagáló, ugyanakkor a magyar pavilonban kivitelezhető projektet keresett, így esett a választás Várnai Gyula és Petrányi Zsolt projektjére. Petrányi Zsolt kurátor emlékeztetett arra, hogy a Velencei Biennálé látogatói viszonylag rövid idő alatt járnak végig rengeteg kiállítást, így extrém sok információ éri őket, ami a kiállítók számára nagy kommunikációs kihívás. A Peace on Earth szlogen ebben a közegben releváns felvetés lehet, amely megragadhatja a közönség figyelmét. Mint hozzátette, a projekt egy biztató jövőkép lehetőségére szeretné ráirányítani a figyelmet, azt üzenve, hogy a zavaros jelenben is lehet helye a pozitív utópiáknak. A kiállítás referenciaként múltbeli utópiákat használ, azzal a céllal, hogy a jövő dilemmáira figyelmeztessen, mondta el a kurátor.

Velence, 2016. május 26. Fábián Gábor (b) és Fajcsák Dénes aektivátorok, a 15. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kurátorai a 2016. május 26-án. A biennálét Jelentés a frontról (Reporting from the Front) címmel, hatvanhárom ország részvételével május 28. és november 27. között rendezik meg. MTI Fotó: Illyés Tibor
Velence 2016

A tárlat nyitóeleme az évtizedekig Dunaújváros legmagasabb épületén magasodó PEACE ON EARTH! neonfelirat, melyet a projekt keretében újragyártottak, de az installáció része az 1960-70-es évek mintegy nyolcezer kitűzőjéből épült szivárványinstalláció is. Várnai Gyula egy 1970-es Stanislaw Lem-interjút is újravágott úgy, hogy a lengyel író a jelenből feltett kérdésekre válaszol. Az E-Wars című nyomat bonyolult kortárs összefüggésbe helyezi a világbéke kérdését: Várnai Gyula a Google információgyűjtő algoritmusát vetítette ki egy mai háborús felvételre, míg a másik képsoron a Mindent tudni akarok! című szovjet ismeretterjesztő sorozat főcíme fut. A Láthatatlan városok című videoinstalláció városképét ötvenéves sci-fi illusztrációkból állította össze a művész, az 5 perc című videomunka mellé pedig az egykori dunaújvárosi óriáskerék egyik kocsijának replikája került, számolt be Petrányi Zsolt.

Boros Géza, a Velencei Biennálé Iroda vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Christine Macel főkurátor az idei Viva Arte Viva című központi kiállításba beválogatta Hajas Tibor és Csörgő Attila munkáit is, így évtizedek óta először kerül magyar művészek alkotása a főkurátori válogatásba. Velencében Hajas Tibornak a Vető Jánossal az 1970-es évek végén készített fotótablói lesznek láthatók. A kilenc műtárgyból álló anyag az Örömök és félelmek című szekcióban szerepel majd; a szállításról és a műtárgyvédelemről a Lumú gondoskodik – közölte Boros Géza. Csörgő Attila munkái a művészet metafizikus megközelítését kutató, Az idő és a végtelen pavilonja című egységben kapnak helyet a november 26-ig nyitva tartó Velencei Biennálén.

(mti)

• Publikálva: 2017.04.25. 14:29