a rovat írásai

Kidman Cannes királynője

Nicole Kidman a 70. cannes-i fesztivál igazi királynője: az ausztrál filmsztár idén a hivatalos programba meghívott három filmben és egy sorozatban is játszik.

Willem Dafoe lesz Vincent van Gogh

Willem Dafoe játssza Vincent van Goghot egy francia helyszíneken játszódó életrajzi filmben.

Egy kis felhajtás a Szárnyas fejvadász 2049 körül

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász című kultfilm folytatásának egy kulcsjelenetéről is mesélt egy facebookos közönségtalálkozón a produkció első mozis trailerének bemutatója alkalmából. 

30 éve Szomszédok

1987. május 7-én mutatták be a gazdagréti panelház lakóinak életét bemutató Szomszédok című teleregény első részét.

​Alain Delon utolsó filmjére készül

Alain Delon utolsó filmjére készül, amelyben Juliette Binoche-sal játszik együtt. A 81 éves filmsztár a Liege-ben megrendezett nemzetközi bűnügyi filmfesztiválon beszélt terveiről.

De miért is akarna Steven Seagal Ukrajnába menni?

Négy évre megtiltották a kijevi hatóságok Steven Seagal amerikai filmszínésznek és harcművésznek a beutazást Ukrajnába, hozta nyilvánosságra pénteken az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) sajtóosztálya.

Önmagát alakítja Ferenc pápa

Saját magát játssza Ferenc pápa a Beyond the Sun című új filmben, melyet a cannes-i filmfesztivál idején folyó nemzetközi filmvásáron szeretne értékesíteni az olasz Ambi Pictures produkciós cég, értesült a variety.com.

Dietrich, a filmbálvány

Huszonöt éve, 1992. május 6-án halt meg Marlene Dietrich, minden idők egyik legnagyobb filmbálványa.

​Brian De Palma thrillert forgat

Brian De Palma új filmje, a Domino című thriller főszerepéről folytat tárgyalásokat Nikolaj Coster-Waldau (Trónok harca) és Christina Hendricks (Reklámőrültek), értesült a The Hollywood Reporter filmes portál.

​Alain Delon Kolozsváron

Alain Delon francia filmszínész és -rendező lesz a kolozsvári 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díszvendége, közölték szerdán a fesztivál szervezői.

Cannes-ba tart a Körhinta

Fábri Zoltán Körhinta című alkotása meghívást kapott a 70. cannes-i filmfesztivál nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programjába, jelentették be szerdán a szervezők Párizsban.

Film összes cikke »

Gyémántokkal rakják ki az Arany Pálmát

canneslead

A cannes-i filmfesztivál történetében első ízben idén gyémántokkal rakják ki a fődíjat, az Arany Pálmát a 70. évforduló alkalmából - jelentette be kedden a Chopard svájci ékszerház. Időközben bejelentették: Jessica Chastain és Will Smith amerikai színészek, az Oscar-díjas olasz rendező, Paolo Sorrentino és Maren Ade, a Toni Erdmann című film német rendezője is ott lesz a 70. cannes-i filmfesztivál hivatalos versenyprogramja kilenctagú zsűrijében.

A 118 grammos színarany pálmalevelet csillagporként fogja beborítani 167 darab 0,694 karátos gyémánt, közölte a cég, a franciaországi filmfesztivál hivatalos szállítója. A világ egyik legrangosabb filmes versenyének fődíja 2014 óta Fairmined-védjegyű aranyból készül, ami azt jelenti, hogy a nemesfémet környezetkímélő módon és az aranymosó munkások jogait tiszteletben tartva termelték ki, jelen esetben az Andokban. A cannes-i jubileumi trófeához felhasznált gyémántok is olyan szállítótól származnak, amely betartja az etikai normákat, ezt a Responsible Jewellery Council, a témával foglalkozó legnagyobb nemzetközi szervezet igazolja. A pálmalevelet ábrázoló jelenlegi filmes trófeát 1998-ban tervezte Caroline Scheufele, a Chopard ékszerház társelnöke. A 20 ezer eurót érő ékszert a cég ingyen bocsátja a fesztivál rendelkezésére egy hivatalos partnerségi program részeként. Az enyhén ívelt pálmaágat 19 levélke díszíti, a szár töve szív alakban végződik. A 18 karátos Arany Pálma egy egykilós gyémántformájú kvarcpárnán nyugszik, amely minden alkalommal egyedi formájú, mert nem létezik két egyforma kristály. Az iparművészeti remekművet hét ékszerész 40 órányi kézi munkájával állítják elő Genfben. Cannes-ban korábban az oklevélen kívül egy kortárs képzőművész alkotásával jutalmazták a fesztiválgyőztes filmet.

cannes 70

A 70. cannes-i filmfesztivál május 17-én kezdődik, a gyémántokkal ékes arany pálmaágacskát pedig május 28-án adják át a győztesnek.  A zsűri elnöke Pedro Almodóvar spanyol rendező lesz, a kilenctagú testületben négy nő kapott helyet. A 48 éves amerikai Will Smith amerikai színész, producer, kétszeres Grammy-díjas zenész mellett ott lesz honfitársa, a 40 éves Jessica Chastain színésznő, aki a Cannes-ban 2011-ben Arany Pálmával jutalmazott Az élet fája című filmben, Terrence Malick alkotásában a főszerepet alakította. Az 52 éves francia Agnes Jaoui színésznő, forgatókönyvíró, rendező hazájában elsősorban a Jean-Pierre Bacrival közösen írt színpadi komédiákkal és filmekkel vált ismertté, többszörös César-díjas. A 40 éves Maren Ade német rendező, a Toni Erdmann című harmadik filmjével tűnt fel, amelyet a tavalyi cannes-i filmfesztiválon mutattak be. A 46 éves Oscar-díjas Paolo Sorrentino olasz rendező visszatérő vendége a fesztiválnak, ahol nyolc filmjét mutatták be, s az 53 éves dél-koreai rendező, Park Chan-wook is rendszeresen megfordul a cannes-i vörös szőnyegen. Rajtuk kívül a zsűriben foglal még helyet a 67 éves Gabriel Yared francia zeneszerző, több mint száz film zenéjének komponistája és a 35 éves Fan Bing-bing kínai színésznő.

(mti)

• Publikálva: 2017.04.26. 09:42

Magyar játékfilmek