a rovat írásai

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Művelődés összes cikke »

Egy piac (újra)születése

barcelona leadAz építészet és a foci rajongóinak zarándokhelye Barcelona. A kikötőváros életerejével, régi és új vizuális élményekkel már a nyári szezon előtt is turisták tömegeit vonzza magához. A design és a kortárs környezetkultúra iránt érdeklődők frissen nyílt várostörténeti kiállítást találnak egy felújított piaccsarnokban.

Az installációk témája maga a piac, amely egy tengerparti város igazi szíve, áruk és információk cserehelyszíne, zajos, szagos, nyüzsgő tér. A tárlat legfontosabb hangulatteremtő tárgya a mindenki által ismert faláda, amelyből a kiállítás elemei is épültek. A faláda falak között néhány eredeti objektum – szintén szállítóeszközök, talicska, kosár – ezen kívül a kis bokszokban filmvetítés, sztereó hatást imitáló hatalmas fotók teszik izgalmassá a kiállítást. Jól példázza azt a törekvést, hogy egy vonzó, sokakat megszólító tárlat legfontosabb eleme nem csak a médiaeszközök sokasága vagy az interaktivitás, hanem a tér, az installálás szokatlan, meghökkentő vagy újszerű használata.

barcelona piac
A szerző felvétele

A kiállítás helyszíne a Born Kulturális Központ, a Picasso Múzeum és a Francia pályaudvar közelében. Az 1870-es években épült, a korabeli mérnöképítészet eleganciáját sugárzó vásárcsarnok 100 év múlva bezárt, majd 2013-ban – a felújítás után – nyílt meg újra, követve a trendet, hatalmas kiállítótérként. A régészeti kutatások felszínre hozták a spanyol örökösödési háborúban elpusztított városrész maradványait, a rekonstrukció során a látogatói szintet a romok felett úgy építették, hogy magasról, panorámaszerűen lehet a maradványokat megnézni.

barcelona piac
A szerző felvétele

Az egykori piacra emlékező kiállítás 2017. november 11-ig tart nyitva, hétfő kivételével. Belépődíj 4,40 euró.

Kövesdi Tibor

 

• Publikálva: 2017.05.03. 10:26