a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Egy piac (újra)születése

barcelona leadAz építészet és a foci rajongóinak zarándokhelye Barcelona. A kikötőváros életerejével, régi és új vizuális élményekkel már a nyári szezon előtt is turisták tömegeit vonzza magához. A design és a kortárs környezetkultúra iránt érdeklődők frissen nyílt várostörténeti kiállítást találnak egy felújított piaccsarnokban.

Az installációk témája maga a piac, amely egy tengerparti város igazi szíve, áruk és információk cserehelyszíne, zajos, szagos, nyüzsgő tér. A tárlat legfontosabb hangulatteremtő tárgya a mindenki által ismert faláda, amelyből a kiállítás elemei is épültek. A faláda falak között néhány eredeti objektum – szintén szállítóeszközök, talicska, kosár – ezen kívül a kis bokszokban filmvetítés, sztereó hatást imitáló hatalmas fotók teszik izgalmassá a kiállítást. Jól példázza azt a törekvést, hogy egy vonzó, sokakat megszólító tárlat legfontosabb eleme nem csak a médiaeszközök sokasága vagy az interaktivitás, hanem a tér, az installálás szokatlan, meghökkentő vagy újszerű használata.

barcelona piac
A szerző felvétele

A kiállítás helyszíne a Born Kulturális Központ, a Picasso Múzeum és a Francia pályaudvar közelében. Az 1870-es években épült, a korabeli mérnöképítészet eleganciáját sugárzó vásárcsarnok 100 év múlva bezárt, majd 2013-ban – a felújítás után – nyílt meg újra, követve a trendet, hatalmas kiállítótérként. A régészeti kutatások felszínre hozták a spanyol örökösödési háborúban elpusztított városrész maradványait, a rekonstrukció során a látogatói szintet a romok felett úgy építették, hogy magasról, panorámaszerűen lehet a maradványokat megnézni.

barcelona piac
A szerző felvétele

Az egykori piacra emlékező kiállítás 2017. november 11-ig tart nyitva, hétfő kivételével. Belépődíj 4,40 euró.

Kövesdi Tibor

 

• Publikálva: 2017.05.03. 10:26