a rovat írásai

Igaza lett Kossuth Cassandrának?

150 évvel ezelőtt, május 22-i keltezéssel született meg Kossuth Lajos híres Cassandra-levele, mellyel a Deák Ferenc által tető alá hozott kiegyezést bírálja, és egyben ennek következményeképp a magyar nemzet halált jósolja. Az írás címezettje Deák, akit egyszerűen csak „barátomként” szólít meg. A terjedelmes értekezés sajtó- és politikai vitákat gerjesztett, de a kiegyezés folyamatát nem szakította meg.

Sírjaik Kárpátalján domborulnak

A magyarországi Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület több mint 10 évet felölelő kárpátaljai hadisírgondozói tevékenységét bemutató fotókiállítás nyílt Beregszászon.

Kezdődik a Magyarpolányi Passió

A Magyarpolányi Passió a hagyományokhoz híven a falu lakóinak előadásában látható majd június első három hétvégéjén. A Krisztus szenvedéstörténetét bemutató színdarab a település Kálváriadombján várja az érdeklődőket, tájékoztatta az MTI-t a darab rendezője.

Szent László és a kun új színben Sepsikilyénben

Teljes pompájában látható ismét a sepsikilyéni középkori unitárius templom Szent László-legendát ábrázoló freskója, miután a Rómer Flóris Terv keretében, a Teleki László Alapítvány irányításával befejeződtek a restaurálási munkálatok, mondta az MTI-nek Diószegi László, az alapítvány igazgatója.

Sátoraljaújhelyen Az év múzeuma

A Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályaként működő sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el Az év múzeuma 2016 pályázat fődíját; Az év kiállítása pedig az OSZMI Bajor Gizi Színészmúzeumának Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című tárlata lett.

A kolhozból Manchesterbe indul Engels

A nagy-britanniai Manchesterbe szállítják egy kelet-ukrajnai faluból Friedrich Engels (1820-1895) német társadalomtudós, Karl Marx mellett a Kommunista kiáltvány társszerzőjének és a marxizmus tudományos elmélete megalapozójának szobrát, adta hírül a TSZN ukrán hírtelevízió.

Utolsó győzelmünk hordágyról megszerezve

Éppen 100 esztendeje ezen a napon történt kevés 20. századi katonai sikereink egyike, az otrantói tengeri áttörés. Ami talán a csatát vezető Horthy Miklós személye miatt is felejtésre volt ítélve egészen a rendszerváltásig, vagy még tovább is. Pedig már csak a számok alapján is egyértelmű a siker. Most, az események után 100 évvel talán már le lehet írni azt is, hogy a győzelem Horthy Miklósnak a vezényletével valósult meg, aki öt sebből vérezve, egy becsapódástól a hallását is elvesztve vezényelte le a csata végét, és vitte győzelemre a többszörös túlerő ellen hajóinkat.

Elgurították a 1100 tonnás síremléket

Látványos művelettel egészben áthelyeztek egy középkori mauzóleumot Törökországban, mert a műemléket elönthette volna a Tigris folyón épülő óriásgát vize.

P.S. (Utóirat): Szeretlek

Jóval könnyebb lett volna Mária Terézia helyzete, ha messengeren vagy emailben tudott volna üzeneteket küldeni a gyerekeinek. A német-római császárné naponta küldött leveleket fiainak és lányainak, amelyekben az uralkodói kötelességeikre és házastársi kötelezettségeikre hívta fel a figyelmet.

Nadrágot hordó uralkodó szoknyában

„Mindenkitől elhagyatva, egyedül a magyarok hűségéhez és régóta ismert áldozatkészségéhez folyamodunk. Személyünk, gyermekeink, koronánk és a birodalom végső veszedelmében kérjük a rendek haladéktalan segítségét” – mondta a 300 éve született Mária Terézia 1741-ben, mikor már csak ránk számíthatott trónjának megőrzésében. Hiába, mindig is lovagias nemzet voltunk, de cserében nem mindig azt kaptuk, amit elvárhattunk volna. Mária Teréziától sem, aki ugyan adott sok jót is a magyarságnak, de még többet a dinasztiának és hű osztrákjainak.

Hogyan is költöztessék Tutanhamon fáraó trónját, ládáit és ágyát?

Régészek és restaurátorok tanácskoztak vasárnap Kairóban arról, hogyan lehet biztonságosan új kiállítási helyükre, a város egy másik részében épülő új múzeumba szállítani az egyiptomi főváros központjában lévő Egyiptomi Múzeumból Tutanhamon fáraó trónját, ládáit és ágyát.

Művelődés összes cikke »

Egy piac (újra)születése

barcelona leadAz építészet és a foci rajongóinak zarándokhelye Barcelona. A kikötőváros életerejével, régi és új vizuális élményekkel már a nyári szezon előtt is turisták tömegeit vonzza magához. A design és a kortárs környezetkultúra iránt érdeklődők frissen nyílt várostörténeti kiállítást találnak egy felújított piaccsarnokban.

Az installációk témája maga a piac, amely egy tengerparti város igazi szíve, áruk és információk cserehelyszíne, zajos, szagos, nyüzsgő tér. A tárlat legfontosabb hangulatteremtő tárgya a mindenki által ismert faláda, amelyből a kiállítás elemei is épültek. A faláda falak között néhány eredeti objektum – szintén szállítóeszközök, talicska, kosár – ezen kívül a kis bokszokban filmvetítés, sztereó hatást imitáló hatalmas fotók teszik izgalmassá a kiállítást. Jól példázza azt a törekvést, hogy egy vonzó, sokakat megszólító tárlat legfontosabb eleme nem csak a médiaeszközök sokasága vagy az interaktivitás, hanem a tér, az installálás szokatlan, meghökkentő vagy újszerű használata.

barcelona piac
A szerző felvétele

A kiállítás helyszíne a Born Kulturális Központ, a Picasso Múzeum és a Francia pályaudvar közelében. Az 1870-es években épült, a korabeli mérnöképítészet eleganciáját sugárzó vásárcsarnok 100 év múlva bezárt, majd 2013-ban – a felújítás után – nyílt meg újra, követve a trendet, hatalmas kiállítótérként. A régészeti kutatások felszínre hozták a spanyol örökösödési háborúban elpusztított városrész maradványait, a rekonstrukció során a látogatói szintet a romok felett úgy építették, hogy magasról, panorámaszerűen lehet a maradványokat megnézni.

barcelona piac
A szerző felvétele

Az egykori piacra emlékező kiállítás 2017. november 11-ig tart nyitva, hétfő kivételével. Belépődíj 4,40 euró.

Kövesdi Tibor

 

• Publikálva: 2017.05.03. 10:26