a rovat írásai

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Az első versenyt természetesen a gróf lovai nyerték meg

Hogy 190 évvel ezelőtt is ekkora lett volna a meleg, az nem nagyon hiszem. Először is akkoriban még nem is álmodtak az üvegházhatásról, aztán meg éppen ezen a napon rendezték meg az első hazai lóversenyt az Üllői és a Soroksári utak között, a Széchenyi István gróf által kijelölt pályán.

Az angol királyfi és a szász erődtemplomok

Az erdélyi szász erődtemplomok restaurálását, környezetük felélesztését, turisztikai és gazdasági hálózatokba való bevonását tűzi ki célul Károly herceg Romániában bejegyzett civil szervezete, a Walesi Herceg Románia Alapítvány – közölte a Mediafax hírügynökség.

Robotok, mesterséges intelligenciák és mellékhatásaik

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívjuk a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában.

Előkerült az elveszettnek hitt fontos oklevél

Előkerült Szombathely 1607-es kiváltságlevele, amelyet évszázadok óta elveszettnek hittek. A dokumentumot hétfőn mutatták be Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, és egy hétig a nagyközönség is megtekintheti az épület földszintjén nyílt kiállításon.

Tudós hegymászó és a Vatikán első uralkodója

Százhatvan éve, 1857. május 31-én született XI. Piusz pápa, a független Vatikánvárosi Állam első uralkodója.

JFK 100

Vannak érdekes dolgok, ilyen például a 100 éve született John Fitzgerald Kennedy népszerűségének folyamatos növekedése. Másokat inkább el szoktak idővel felejteni az emberek, míg ő jó húsz évvel ezelőtt nem tartozott az Államok tíz legismertebb, legnagyobbra értékelt elnökei közé, most stabilan a negyedik helyet foglalja el a listán, ha időközben nem lett már bronzérmes.

Az idő és Rust repülése

Az idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

Művelődés összes cikke »

Egy piac (újra)születése

barcelona leadAz építészet és a foci rajongóinak zarándokhelye Barcelona. A kikötőváros életerejével, régi és új vizuális élményekkel már a nyári szezon előtt is turisták tömegeit vonzza magához. A design és a kortárs környezetkultúra iránt érdeklődők frissen nyílt várostörténeti kiállítást találnak egy felújított piaccsarnokban.

Az installációk témája maga a piac, amely egy tengerparti város igazi szíve, áruk és információk cserehelyszíne, zajos, szagos, nyüzsgő tér. A tárlat legfontosabb hangulatteremtő tárgya a mindenki által ismert faláda, amelyből a kiállítás elemei is épültek. A faláda falak között néhány eredeti objektum – szintén szállítóeszközök, talicska, kosár – ezen kívül a kis bokszokban filmvetítés, sztereó hatást imitáló hatalmas fotók teszik izgalmassá a kiállítást. Jól példázza azt a törekvést, hogy egy vonzó, sokakat megszólító tárlat legfontosabb eleme nem csak a médiaeszközök sokasága vagy az interaktivitás, hanem a tér, az installálás szokatlan, meghökkentő vagy újszerű használata.

barcelona piac
A szerző felvétele

A kiállítás helyszíne a Born Kulturális Központ, a Picasso Múzeum és a Francia pályaudvar közelében. Az 1870-es években épült, a korabeli mérnöképítészet eleganciáját sugárzó vásárcsarnok 100 év múlva bezárt, majd 2013-ban – a felújítás után – nyílt meg újra, követve a trendet, hatalmas kiállítótérként. A régészeti kutatások felszínre hozták a spanyol örökösödési háborúban elpusztított városrész maradványait, a rekonstrukció során a látogatói szintet a romok felett úgy építették, hogy magasról, panorámaszerűen lehet a maradványokat megnézni.

barcelona piac
A szerző felvétele

Az egykori piacra emlékező kiállítás 2017. november 11-ig tart nyitva, hétfő kivételével. Belépődíj 4,40 euró.

Kövesdi Tibor

 

• Publikálva: 2017.05.03. 10:26