a rovat írásai

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Az első versenyt természetesen a gróf lovai nyerték meg

Hogy 190 évvel ezelőtt is ekkora lett volna a meleg, az nem nagyon hiszem. Először is akkoriban még nem is álmodtak az üvegházhatásról, aztán meg éppen ezen a napon rendezték meg az első hazai lóversenyt az Üllői és a Soroksári utak között, a Széchenyi István gróf által kijelölt pályán.

Az angol királyfi és a szász erődtemplomok

Az erdélyi szász erődtemplomok restaurálását, környezetük felélesztését, turisztikai és gazdasági hálózatokba való bevonását tűzi ki célul Károly herceg Romániában bejegyzett civil szervezete, a Walesi Herceg Románia Alapítvány – közölte a Mediafax hírügynökség.

Robotok, mesterséges intelligenciák és mellékhatásaik

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) aktívan dolgozik azért, hogy a robotika fejlődésének minél több haszonélvezője legyen, de a „kockázatokra és mellékhatásokra” is felhívjuk a figyelmet. Az NJSZT ennek szellemében most robotika kiállítást rendez a Társaság Informatika Történeti Kiállításában.

Előkerült az elveszettnek hitt fontos oklevél

Előkerült Szombathely 1607-es kiváltságlevele, amelyet évszázadok óta elveszettnek hittek. A dokumentumot hétfőn mutatták be Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, és egy hétig a nagyközönség is megtekintheti az épület földszintjén nyílt kiállításon.

Tudós hegymászó és a Vatikán első uralkodója

Százhatvan éve, 1857. május 31-én született XI. Piusz pápa, a független Vatikánvárosi Állam első uralkodója.

JFK 100

Vannak érdekes dolgok, ilyen például a 100 éve született John Fitzgerald Kennedy népszerűségének folyamatos növekedése. Másokat inkább el szoktak idővel felejteni az emberek, míg ő jó húsz évvel ezelőtt nem tartozott az Államok tíz legismertebb, legnagyobbra értékelt elnökei közé, most stabilan a negyedik helyet foglalja el a listán, ha időközben nem lett már bronzérmes.

Az idő és Rust repülése

Az idő repül, már harminc éve annak is, hogy Matthias Rust leszállt Cessnájával a Vörös Téren, hogy Gorbacsovval beszélgethessen a világbékéről. A szovjet pártfőtitkárral végül később sem sikerült találkoznia (Gorbi valamiért sosem volt kíváncsi rá), de tettével tovább repesztette a diktatúra ledönthetetlennek tartott falát.

Művelődés összes cikke »

Utolsó győzelmünk hordágyról megszerezve

HorthyleadÉppen 100 esztendeje ezen a napon történt kevés 20. századi katonai sikereink egyike, az otrantói tengeri áttörés. Ami talán a csatát vezető Horthy Miklós személye miatt is felejtésre volt ítélve egészen a rendszerváltásig, vagy még tovább is. Pedig már csak a számok alapján is egyértelmű a siker. Most, az események után 100 évvel talán már le lehet írni azt is, hogy a győzelem Horthy Miklósnak a vezényletével valósult meg, aki öt sebből vérezve, egy becsapódástól a hallását is elvesztve vezényelte le a csata végét, és vitte győzelemre a többszörös túlerő ellen hajóinkat.

A Nagy Háború Földközi-tengeren zajló fejezetét az antant úgy kívánta leegyszerűsíteni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia flottáját egyszerűen bezárta az Adriára. Ezt az olasz csizma sarkától induló hajózárral érte el még a szerb csapatok Korfura való kimenekítése után. A hajózár úgynevezett drifterek, részben felfegyverzett halászhajók csoportjai által vontatott drótkötél hálókból, és az ezekre telepített érzékelőkből, aknákból állott, és első sorban a tengeralattjárókat volt hivatva megfogni (mindössze egyet-kettőt sikerült elsüllyeszteni vele a fennállása alatt). Ha támadás érte a folyamatosan mozgó hajókat, a környék kikötőiből, első sorban Brindisiből, azonnal erős olasz és angol kötelékek indultak a a helyszínre. A hajózár ellen összesen 16 kisebb, nagyobb támadást jegyeztek fel, köztük három érte el a „csata” mértéket. Az első ilyen 1915. december 28-án, a második pedig 1916. június 8-9-én zajlott, de különösebb sikereket a tengerészeink ekkor még nem értek el. És az is a történethez tartozik, hogy a további támadások motorja az 1915 januárjában, Fiumében tengerre bocsájtott Novara gyorscirkáló első parancsnoka, Horthy Miklós volt. Aki végül is nagy nehezen meggyőzte Maximilian Njegovan tengernagyot az újabb akció szükségességéről, és 1917. május 14-én este el is indult a kis flotta Cattaróból. A három gyorscirkáló, a 27 tengeri csomót is tudó Novara, Helgoland és Saida mellett két romboló, a Csepel és a Balaton alkotta a támadó erőket. A csapatot egy német és két monarchiás tengeralattjáró is elkísérte, a felderítésben pedig a hidroplánok segítettek.

ottranto

A támadó flotta rendben el is érte a mozgó hajózárat, 12 driftert elsüllyesztettek, tízet pedig súlyosan megrongáltak. Az akkor éppen három csoportban úszó 47 halászhajóból egy 12-es kötelék jutott a Novarának, közülük hetet küldtek a tenger fenekére, de a csónakokon menekülőkre a kor szokásai szerint nem lőttek. Időközben a kísérő két romboló egy kisebb olasz konvojra bukkant, amit egy romboló fedezett, és a hajókkal együtt ezt is elsüllyesztették éppen, mikor erős támadás érte őket. Két brit cirkáló és 5 olasz romboló támadt rájuk, kénytelenek voltak Cattaro irányában elmenekülni. Viszont a támadás hírére Horthyék is a helyszínre érkeztek, és 12 kilométeres távolságból megszólaltak a nagy hajóágyúk, megkezdődött az ütközet. Csakhogy az angolok 15,2 cm-es lövegei messzebbre hordtak, mint a mi tíz és feleseink, ezért Horthy mesterséges köd fedezete alatt 4,5 km-re közelítette meg az ellenséges flottát. Az adok-kapokban 9:50-kor először a Helgoland, majd 10:10-kor a Novara parancsnoki tornya is találatot kapott, ez utóbbiban sérült meg súlyosan Horthy is, az égő uniformist úgy szaggatták le róla és egy időre elvesztette az eszméletét is. (Az itt szerzett halláskárosodása élete végéig elkísérte.) 10:30 kor a következő telitalálat a Novara kazánjait éri, a hajó meg is bénul, végül a Saida veszi vontatókötélre. De az antant erői nem végzik be a munkát, inkább az érkező felmentő flotta ellen vesznek fel pozíciót, végül pedig elhagyják a helyszínt. Ekkor érte őket a német U 89-es támadása, ami torpedóival súlyosan megrongálta a brit vezérhajót, és elsüllyesztett egy francia rombolót is.

ottranto
Vezénylés a hordágyról (forrás: mult-kor.hu)

A győzelmet számokra fordítva: az antant 83 halottat és 72 sebesültet vesztett szemben a Monarchia 15 halottjával és 31 sebesültjével. Hajók terén még nagyobb a siker, nálunk csak a két cirkáló sérült meg, az antant viszont elvesztett 12 driftert, két szállítóhajót, két rombolót és súlyosan megsérült a vezérhajója is. Így aztán le is állították az éjszakai járőrözéseket a szorosban, nyugodtan mehettek a német és az osztrák-magyar tengeralattjárók, amerre akartak. Horthy végül a flotta utolsó parancsnokaként hagyta el az Adriát,  hőstettéért előbb megkapta a hadiékítményekkel ellátott 2. osztályú katonai érdemkeresztet, majd a  Katonai Mária Terézia rendet is. A Novarát aztán valami miatt a horvátok helyett a franciák szerezték meg a háború végén és iskolahajót csináltak belőle. Aztán a 40-es évek elején darabokra vágták és felhasználták saját céljaikra.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.05.15. 12:23