a rovat írásai

A Művészetek Völgyében is felbukkan a Néprajzi

Egyedüli múzeumként vesz részt idén a Művészetek Völgye fesztiválon a Néprajzi Múzeum, amely július 21. és 30. között Taliándörögdön, az Etno Ligetben minden nap állandó programokkal és koncertekkel, az Etno Portán pedig vetítésekkel várja a fesztiválozókat.

Egy kard különös kalandjai

Több mint 150 év után került elő az amerikai polgárháborúban megalakult első, feketékből álló katonai egység parancsnokának a kardja, amelyet az 1861 és 1865 között zajló konfliktus egyik legfontosabb fegyvereként tartanak számon.

Cenzúrázzák Micimackót?

Rászálltak a Micimackóval kapcsolatos kommentekre a kínai hatóságok; a mesebeli medve képeit még közzé lehet tenni, de hozzászólni már alig-alig lehetett hétfőn az ilyen képekhez, miután korábban többen Hszi Csin-ping kínai elnököt a csacsi öreg medvéhez hasonlították.

God save the Queen, aki most Windsor éppen

Anélkül, hogy csak kicsit is részleteznénk az elképesztően bonyolult családfákat, azért meg kell emlékeznünk a tényről: éppen 100 esztendeje létezik az ködös Albionban jelenleg is uralkodó Windsor-ház. Eme, az ilyen családoknál nem éppen hosszúnak számító uralkodásra (gondoljunk csak a Habsburgokra!) nagyon egyszerű a magyarázat: 1917. július 17-ig egészen máshogy nevezték magukat.

Újabb darabok értek haza a Seuso-kincsből

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében.

Gépkarabély százmillió példányban

Hetven éves minden idők legismertebb és legnagyobb számban legyártott gépkarabélya, az AK-47-es. Már milliókban mérhető talán áldozatainak száma, lepusztult darabjait büszkén markolják az afrikai gyermekkatonák, és ott van két, nem éppen demokratikus ország címerében is. Hát persze, hogy lopással indult ez a 100 millió legyártott darabot eredményező világkarrier.

Bajoroknak rettenet, magyaroknak világraszóló diadal

Aztán az utóbbi tíz esztendőben, 1100 év után lassan felfedeztük a Pozsonyi csatát is, ahol egy számarányát tekintve jóval kisebb magyar sereg gyakorlatilag megsemmisített három nehézfegyverzettel ellátott keleti frank hadoszlopot. Világraszóló diadal nekünk, végzetes vereség a bajoroknak, pontosabban a keleti frankoknak, akik vissza akarták venni az avaroktól karddal megszerzett Pannóniájukat az új hódítóktól.

Sok pénzt adtak Einstein leveleiért

190 ezer euróért (58,7 millió forintért) keltek el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein levelei, melyekben a fizikáról, Istenről és Izrael államról is írt.

Főbejárata az athéni Erekhteion mintáját követi

Száznyolcvan éve, 1837. június 22-én helyezték el Pesten a Magyar Nemzeti Múzeum épületének alapkövét.

A fejedelmi aranykortól a kisemmizésig

Tiltott kastélyok – Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében címmel nyílt nemzetközi vándorkiállítás a Pesti Vigadóban.

Kalapács alatt David Rockefeller gyűjteménye

A márciusban elhunyt David Rockefeller mesés műkincsgyűjteményéből, bútoraiból és egyéb berendezési tárgyaiból rendeznek árverést jövő tavasszal, jelentette be a Christie's árverési ház.

Művelődés összes cikke »

Utolsó győzelmünk hordágyról megszerezve

HorthyleadÉppen 100 esztendeje ezen a napon történt kevés 20. századi katonai sikereink egyike, az otrantói tengeri áttörés. Ami talán a csatát vezető Horthy Miklós személye miatt is felejtésre volt ítélve egészen a rendszerváltásig, vagy még tovább is. Pedig már csak a számok alapján is egyértelmű a siker. Most, az események után 100 évvel talán már le lehet írni azt is, hogy a győzelem Horthy Miklósnak a vezényletével valósult meg, aki öt sebből vérezve, egy becsapódástól a hallását is elvesztve vezényelte le a csata végét, és vitte győzelemre a többszörös túlerő ellen hajóinkat.

A Nagy Háború Földközi-tengeren zajló fejezetét az antant úgy kívánta leegyszerűsíteni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia flottáját egyszerűen bezárta az Adriára. Ezt az olasz csizma sarkától induló hajózárral érte el még a szerb csapatok Korfura való kimenekítése után. A hajózár úgynevezett drifterek, részben felfegyverzett halászhajók csoportjai által vontatott drótkötél hálókból, és az ezekre telepített érzékelőkből, aknákból állott, és első sorban a tengeralattjárókat volt hivatva megfogni (mindössze egyet-kettőt sikerült elsüllyeszteni vele a fennállása alatt). Ha támadás érte a folyamatosan mozgó hajókat, a környék kikötőiből, első sorban Brindisiből, azonnal erős olasz és angol kötelékek indultak a a helyszínre. A hajózár ellen összesen 16 kisebb, nagyobb támadást jegyeztek fel, köztük három érte el a „csata” mértéket. Az első ilyen 1915. december 28-án, a második pedig 1916. június 8-9-én zajlott, de különösebb sikereket a tengerészeink ekkor még nem értek el. És az is a történethez tartozik, hogy a további támadások motorja az 1915 januárjában, Fiumében tengerre bocsájtott Novara gyorscirkáló első parancsnoka, Horthy Miklós volt. Aki végül is nagy nehezen meggyőzte Maximilian Njegovan tengernagyot az újabb akció szükségességéről, és 1917. május 14-én este el is indult a kis flotta Cattaróból. A három gyorscirkáló, a 27 tengeri csomót is tudó Novara, Helgoland és Saida mellett két romboló, a Csepel és a Balaton alkotta a támadó erőket. A csapatot egy német és két monarchiás tengeralattjáró is elkísérte, a felderítésben pedig a hidroplánok segítettek.

ottranto

A támadó flotta rendben el is érte a mozgó hajózárat, 12 driftert elsüllyesztettek, tízet pedig súlyosan megrongáltak. Az akkor éppen három csoportban úszó 47 halászhajóból egy 12-es kötelék jutott a Novarának, közülük hetet küldtek a tenger fenekére, de a csónakokon menekülőkre a kor szokásai szerint nem lőttek. Időközben a kísérő két romboló egy kisebb olasz konvojra bukkant, amit egy romboló fedezett, és a hajókkal együtt ezt is elsüllyesztették éppen, mikor erős támadás érte őket. Két brit cirkáló és 5 olasz romboló támadt rájuk, kénytelenek voltak Cattaro irányában elmenekülni. Viszont a támadás hírére Horthyék is a helyszínre érkeztek, és 12 kilométeres távolságból megszólaltak a nagy hajóágyúk, megkezdődött az ütközet. Csakhogy az angolok 15,2 cm-es lövegei messzebbre hordtak, mint a mi tíz és feleseink, ezért Horthy mesterséges köd fedezete alatt 4,5 km-re közelítette meg az ellenséges flottát. Az adok-kapokban 9:50-kor először a Helgoland, majd 10:10-kor a Novara parancsnoki tornya is találatot kapott, ez utóbbiban sérült meg súlyosan Horthy is, az égő uniformist úgy szaggatták le róla és egy időre elvesztette az eszméletét is. (Az itt szerzett halláskárosodása élete végéig elkísérte.) 10:30 kor a következő telitalálat a Novara kazánjait éri, a hajó meg is bénul, végül a Saida veszi vontatókötélre. De az antant erői nem végzik be a munkát, inkább az érkező felmentő flotta ellen vesznek fel pozíciót, végül pedig elhagyják a helyszínt. Ekkor érte őket a német U 89-es támadása, ami torpedóival súlyosan megrongálta a brit vezérhajót, és elsüllyesztett egy francia rombolót is.

ottranto
Vezénylés a hordágyról (forrás: mult-kor.hu)

A győzelmet számokra fordítva: az antant 83 halottat és 72 sebesültet vesztett szemben a Monarchia 15 halottjával és 31 sebesültjével. Hajók terén még nagyobb a siker, nálunk csak a két cirkáló sérült meg, az antant viszont elvesztett 12 driftert, két szállítóhajót, két rombolót és súlyosan megsérült a vezérhajója is. Így aztán le is állították az éjszakai járőrözéseket a szorosban, nyugodtan mehettek a német és az osztrák-magyar tengeralattjárók, amerre akartak. Horthy végül a flotta utolsó parancsnokaként hagyta el az Adriát,  hőstettéért előbb megkapta a hadiékítményekkel ellátott 2. osztályú katonai érdemkeresztet, majd a  Katonai Mária Terézia rendet is. A Novarát aztán valami miatt a horvátok helyett a franciák szerezték meg a háború végén és iskolahajót csináltak belőle. Aztán a 40-es évek elején darabokra vágták és felhasználták saját céljaikra.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.05.15. 12:23