a rovat írásai

Hétvégén bárki bemehet a Képzőre!

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is részt vesz a Kulturális Örökség Napjai szeptember 16-17-i programjában, amelyet Aranykorok emlékezete címmel hirdetettek meg a szervezők. Ezen a hétvégén az egyetem mindkét campusa látogatható lesz, ahol az érdeklődők ingyenesen vezetéseken vehetnek részt. A főépületben a Közös történetünk ‒ Hallgatói tettek a Képzőnek a Képzőről címmel a Barcsay Teremben és az Aulában megnyílt kiállítást is meg lehet majd tekinteni.

Kiállítást ajándékozott a Budavár testvérvárosának, Zentának

Megnyílt A zentai csata és a magyarországi visszafoglaló háborúk című kiállítás a Zentai Városi Múzeumban. Az emlékkiállítást a Budavári Önkormányzat ajándékozta testvérvárosának azért, hogy a 320 éves zentai csata nemzeti és világtörténelmi jelentőségét bemutassák és egy állandó tárlatot hozzanak létre a zentai Városháza toronyszobájában.

Körbeutazza az országot a Seuso-kincs

Döntött a kormány a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállításáról. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

A mozi, amelynek nyitását Kosztolányi meg is verselte

Azért foglalkozunk most a Corvin mozival, mert éppen hatvan éve annak, hogy a megkapaszkodó Kádár-féle hatalom újjáépíttette a forradalom alatt rommá lőtt, félig leégett épületet. Bizony, feledtetni akarván az akkori napokat, csillivilli mozi lett ismét a Corvin, ahol először tudták az országban levetíteni a cinemascope filmeket.

Amikor a komputer megjelent az otthonokban

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és Nagy Károly magángyűjtő közös kiállításon mutatja be az informatikatörténet egy fontos és népszerű szeletét az első házi számítógépek világát.

Szobor a város asszonyainak, leányainak

Magánadományból, egy helyi vállalkozó felajánlásaként állítanak köztéri szobrot Nagykanizsán az egykori kereskedővárosi múltra és a város lányaira, asszonyaira emlékezve.

Ludovikás tiszt, partizán és a forradalom tábornoka

Száz esztendeje született Eperjesen Maléter Pál, aki önként jelentkezett katonának, majd fogságba esve partizánnak, hogy aztán a forradalom honvédelmi minisztereként csalják tőrbe, és végezzék ki kötél által, ami mindig nagy megszégyenítés egy katonának.

Derviskolostor a szőlőhegyen, a szultán sírjánál

Folytatódik szeptembertől a Szigetvár-turbéki szőlőhegyen felfedezett Szulejmán-sírkomplexum feltárása, közölte Pap Norbert, a kutatás vezetője.A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója elmondta: a türbe és dzsámi mellett eddig csak kismértékben feltárt derviskolostor régészeti kutatásával és az erődítmény további vizsgálatával folytatódik a munka.

Kőművessegédből kultúrpápa

Hogy mi volt a közös Napóleon és a kommunisták idejében, arra egyszerű a válasz. Míg a kis korzikainál minden katona úgymond a tarsolyában hordta a marsallbotot – így lett a huszár Murat-ból lovassági tábornok, majd király – addig a kommunisták alatt is lett villamoskalauzból miniszter (Kossa István), vagy éppen kőművessegédből évtizedeken át a kultúrpolitika teljhatalmú ura. 100 éve született Appel Henrik néven a későbbi Aczél György, aki barátai között tudhatta, Kádár Jánost, Illyés Gyulát és talán még Kodályt is.

Lemmyből őskrokodil lett

Lemmyről, a Motörhead néhai énekeséről nevezték el a londoni Természettudományi Múzeum hatalmas, jura kori krokodilfosszíliáját brit kutatók. Az 5,8 méteres fenevadnak a Lemmysuchus nevet adta az Edinburgi Egyetem kutatócsapata, miután rájöttek, hogy egy külön fajt képvisel.

A szabad pálinkafőzés jogát sem kellett volna bántani

Hát igen, lehet valaki a király első számú bizalmasa, az ország tényleges irányítója, a felvilágosodás rajongója és tudós orvos, ha nekimegy a kereskedők és a nemesek előjogainak, és korlátozza a pórnépet a pálinkafőzés szabadságában, vesznie kell. Még az 1700-as évek második felének Dániájában is vesznie kell, pedig az már a felvilágosult, polgárilag is fejlett Nyugat volt, legalább is innen úgy látjuk, láttuk sokáig.

Művelődés összes cikke »

Utolsó győzelmünk hordágyról megszerezve

HorthyleadÉppen 100 esztendeje ezen a napon történt kevés 20. századi katonai sikereink egyike, az otrantói tengeri áttörés. Ami talán a csatát vezető Horthy Miklós személye miatt is felejtésre volt ítélve egészen a rendszerváltásig, vagy még tovább is. Pedig már csak a számok alapján is egyértelmű a siker. Most, az események után 100 évvel talán már le lehet írni azt is, hogy a győzelem Horthy Miklósnak a vezényletével valósult meg, aki öt sebből vérezve, egy becsapódástól a hallását is elvesztve vezényelte le a csata végét, és vitte győzelemre a többszörös túlerő ellen hajóinkat.

A Nagy Háború Földközi-tengeren zajló fejezetét az antant úgy kívánta leegyszerűsíteni, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia flottáját egyszerűen bezárta az Adriára. Ezt az olasz csizma sarkától induló hajózárral érte el még a szerb csapatok Korfura való kimenekítése után. A hajózár úgynevezett drifterek, részben felfegyverzett halászhajók csoportjai által vontatott drótkötél hálókból, és az ezekre telepített érzékelőkből, aknákból állott, és első sorban a tengeralattjárókat volt hivatva megfogni (mindössze egyet-kettőt sikerült elsüllyeszteni vele a fennállása alatt). Ha támadás érte a folyamatosan mozgó hajókat, a környék kikötőiből, első sorban Brindisiből, azonnal erős olasz és angol kötelékek indultak a a helyszínre. A hajózár ellen összesen 16 kisebb, nagyobb támadást jegyeztek fel, köztük három érte el a „csata” mértéket. Az első ilyen 1915. december 28-án, a második pedig 1916. június 8-9-én zajlott, de különösebb sikereket a tengerészeink ekkor még nem értek el. És az is a történethez tartozik, hogy a további támadások motorja az 1915 januárjában, Fiumében tengerre bocsájtott Novara gyorscirkáló első parancsnoka, Horthy Miklós volt. Aki végül is nagy nehezen meggyőzte Maximilian Njegovan tengernagyot az újabb akció szükségességéről, és 1917. május 14-én este el is indult a kis flotta Cattaróból. A három gyorscirkáló, a 27 tengeri csomót is tudó Novara, Helgoland és Saida mellett két romboló, a Csepel és a Balaton alkotta a támadó erőket. A csapatot egy német és két monarchiás tengeralattjáró is elkísérte, a felderítésben pedig a hidroplánok segítettek.

ottranto

A támadó flotta rendben el is érte a mozgó hajózárat, 12 driftert elsüllyesztettek, tízet pedig súlyosan megrongáltak. Az akkor éppen három csoportban úszó 47 halászhajóból egy 12-es kötelék jutott a Novarának, közülük hetet küldtek a tenger fenekére, de a csónakokon menekülőkre a kor szokásai szerint nem lőttek. Időközben a kísérő két romboló egy kisebb olasz konvojra bukkant, amit egy romboló fedezett, és a hajókkal együtt ezt is elsüllyesztették éppen, mikor erős támadás érte őket. Két brit cirkáló és 5 olasz romboló támadt rájuk, kénytelenek voltak Cattaro irányában elmenekülni. Viszont a támadás hírére Horthyék is a helyszínre érkeztek, és 12 kilométeres távolságból megszólaltak a nagy hajóágyúk, megkezdődött az ütközet. Csakhogy az angolok 15,2 cm-es lövegei messzebbre hordtak, mint a mi tíz és feleseink, ezért Horthy mesterséges köd fedezete alatt 4,5 km-re közelítette meg az ellenséges flottát. Az adok-kapokban 9:50-kor először a Helgoland, majd 10:10-kor a Novara parancsnoki tornya is találatot kapott, ez utóbbiban sérült meg súlyosan Horthy is, az égő uniformist úgy szaggatták le róla és egy időre elvesztette az eszméletét is. (Az itt szerzett halláskárosodása élete végéig elkísérte.) 10:30 kor a következő telitalálat a Novara kazánjait éri, a hajó meg is bénul, végül a Saida veszi vontatókötélre. De az antant erői nem végzik be a munkát, inkább az érkező felmentő flotta ellen vesznek fel pozíciót, végül pedig elhagyják a helyszínt. Ekkor érte őket a német U 89-es támadása, ami torpedóival súlyosan megrongálta a brit vezérhajót, és elsüllyesztett egy francia rombolót is.

ottranto
Vezénylés a hordágyról (forrás: mult-kor.hu)

A győzelmet számokra fordítva: az antant 83 halottat és 72 sebesültet vesztett szemben a Monarchia 15 halottjával és 31 sebesültjével. Hajók terén még nagyobb a siker, nálunk csak a két cirkáló sérült meg, az antant viszont elvesztett 12 driftert, két szállítóhajót, két rombolót és súlyosan megsérült a vezérhajója is. Így aztán le is állították az éjszakai járőrözéseket a szorosban, nyugodtan mehettek a német és az osztrák-magyar tengeralattjárók, amerre akartak. Horthy végül a flotta utolsó parancsnokaként hagyta el az Adriát,  hőstettéért előbb megkapta a hadiékítményekkel ellátott 2. osztályú katonai érdemkeresztet, majd a  Katonai Mária Terézia rendet is. A Novarát aztán valami miatt a horvátok helyett a franciák szerezték meg a háború végén és iskolahajót csináltak belőle. Aztán a 40-es évek elején darabokra vágták és felhasználták saját céljaikra.

Pálffy Lajos

 

• Publikálva: 2017.05.15. 12:23