a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Újra színpadon a Fonográf!

fonográf leadA Fonográf rendkívül kreatív alkotói munkaközösség volt, több mint zenekar, mondta Bródy János szerdán Budapesten sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legjobb együttese 2018. február 18-án a Sportarénában lép fel, 14 év szünet után.

Mintha az idő múlásával újra felfedeztek volna minket, fogalmazott Szörényi Levente. Hozzátette: míg az Illés együttes a beat őserejét képviselte, a Fonográf rendkívül cizellált és igényes zenét játszott, a hangszeres produkció mellett kristálytiszta vokállal. A country and eastern stílust képviselő Fonográf (Szörényi Levente - ének, gitár; Bródy János - steel gitár; Tolcsvay László - ének, gitár, billentyűs hangszerek; Móricz Mihály - ének, gitár; Szörényi Szabolcs - basszusgitár; Németh Oszkár - dob) 1974 és 1984 között hat stúdióalbumot készített. A Fonográf I. 1974-ben, a Na mi újság, Wágner úr? 1975-ben, az FG-4 1976-ban, az Edison-Fonográf Album 1977-ben, az Útközben 1978-ban, a Jelenkor pedig 1984-ben jelent meg, miközben az együttes számos albumot készített Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak és a Fonográf zenélt az István, a király című rockopera felvételén is. A zenekar legutóbb 2004-ben adott koncertet a Kisstadionban.

fonográf
Valaha (forrás: rockbook.hu)

Az MTI kérdésére Szörényi Levente elmondta: bár a zenekarozásba már jó ideje belefáradt, ez nem jelenti azt, hogy időről-időre ne lépne színpadra. „Ez egyre nagyobb kihívás az idő múlásával″. Rosta Mária, a Fonográf-koncert producere hozzátette: egyszeri eseményről van szó, sem turné, sem lemez nem lesz. Megjegyezte: erős közönségigény mutatkozott egy ilyen koncertre, az elmúlt időszak teltházas Bódy-, Koncz Zsuzsa- és Zorán-koncertjei azt bizonyítják, hogy az emberek nagyon kíváncsiak a régi kedvencekre. Újságírói felvetésre Szörényi Levente azt mondta, a Fonográf sokfajta zenei világot képviselt. Mint kifejtette, country zenét azért kezdtek játszani, mert első szólólemezén, az 1974-ban megjelent Utazás című anyagán ezt a műfajt akarta kipróbálni, és ezen az albumon már valamennyi későbbi Fonográf-tag játszott. Bródy János felidézte, hogy az Illés együttes utolsó időszakában működött KITT Egylet több produkciót egyesített (Koncz Zsuzsa, Tolcsvayék és a Trió), és ez a közösség alapozta meg a Fonográfot. „A Fonográfnak köszönhetem, hogy az Illés után megmaradtam zenésznek egy olyan helyzetben, amikor az bizonyos értelemben nem volt eleve eldöntött. A Fonográf idején szereztem a legjobb szövegeimet: meg kellett tanulnom úgy írni, hogy az átmenjen a hatalom szűrőjén, miközben jól énekelhető, szép dalokat eredményezzen. A Fonográfban kezdtem steel gitározni is, így lettem akkor Magyarország egyetlen és legjobb steel gitárosa″ – fejtette ki Bródy János, aki szerint a mai fiatal előadók közül a Margaret Island viszi tovább a Fonográf zenei hangsúlyait, hangulatát.

fonográf
Mostanában (forrás: rockbook.hu)

A zenekar készített angol nyelvű lemezt, számos helyen fellépett Nyugat-Európában is és közel állt a nemzetközi karrierhez. Szörényi Levente szerint az áttörés azért maradt el, mert az azóta elhunyt akkori osztályvezetők és igazgatók nem álltak pozitívan az ügyhöz. Tolcsvay László úgy fogalmazott, hogy a Fonográf baráti és lelki társulás is volt, miközben a zenei megnyilvánulás a végtelen szabadság jegyében zajlott. Bródy János egy kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy mivel a közönség a régi hangzásra kíváncsi, nem akarják más hangszerelésben, újragondolva játszani a dalokat, persze a hangszerek azóta modernebbek lettek.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.17. 13:37