a rovat írásai

Nobel-díjas író, aki már 28 éve halálra van ítélve

Június 19-én hetvenéves Sir Salman Rushdie indiai születésű brit író, akire a Sátáni versek című regényéért 1989-ben Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője fatvát, halálos kiközösítő ítéletet hirdetett.

Elkeltek Saint-Exupery vízfestményei

Félmillió euróért (több mint 150 millió forintért) kelt el szerdán egy párizsi árverésen Antoine de Saint-Exupery két vízfestménye, amelyeket A kis herceg című regényéhez készített.

A háborútól iszonyodó örök szerelmes

Száz éve halt meg az orosz hadifogságban Gyóni Géza, aki először írta meg versben a modern háború iszonyatát. Az 1914 novemberében született Csak egy éjszakára című költeményben ott sűrűsödik mindaz, amit egy vas és vérzivatarba vetett gondolkodó ember érezhetett. Márpedig Gyóni Géza mindig gondolkodó, érző, szerető ember volt, ezért is fordult már kamasz korában a költészet felé. Akár egy lovagkori dalnokhoz is hasonlíthatnám, aki szép verseket írt szíve hölgyéhez, miközben választottja már máshoz tartozott.

Mond igazat, kiverik a szemed

Jaj, hát 90 éves lenne, lehetne Sütő András is! Lehetne, mert a mezőségi emberek sokáig élnek, csak hát őt aztán meggyötörte rendesen a nagybetűs élet, még a bal szeme világa is ráment, emlékezhetünk véres, bepólyált fejére. Pedig csak íróember volt, igaz, minden munkájában, életének minden percében kiállt a magyarságért.

Meghalt Jókai Anna

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, tette közzé honlapján a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), amelynek az alkotó rendes tagja volt.

Hát Dékány Andrásra emlékszik még valaki?

Most, hogy a Guttenberg-galaxis szép lassan eltűnik az internet fekete lyukában felteszem a kérdést: ki emlékszik itt Dékány Andrásra? Jórészt negyvenen, ötvenen felüli kezeket várhatunk a magasba emelkedni erre a kérdésre, pedig az ötven éve halott író és utazó jobb sorsra érdemes, mint a feledés, amire ítéltetett.

Mind a 27 regénye ott volt a beststeller-listán

Kilencven éve, 1927. május 25-én született Robert Ludlum amerikai író, aki 27 regényt írt, és mindegyik felkerült a New York Times bestseller-listájára, az ő művei alapján készültek a Jason Bourne-filmek.

Önarckép álarcokban: A PIM Arany-kiállítása

Nem csupán egy generációt és nem is csak egy szűk értelmiségi réteget igyekszik megszólítani a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) hétfőn nyíló Önarckép álarcokban című Arany János kiállítása, mondta el a múzeum főigazgatója az eredeti kéziratok és személyes tárgyak mellett három dimenziós vetítést, zeneboxot és interaktív számítógépes pontokat is felvonultató tárlat sajtóbemutatóján.

Szabóinas, vándorszínész, szerzetes, vasutas és Nobel-díjas

Százötven éve, 1867. május 7-én született Wladyslaw Stanislaw Reymont Nobel-díjas lengyel író, a Parasztok című regény szerzője.

Proust panaszlevelet írt a hangos szex miatt

Marcel Proust francia regényíró egyik levele, amelyben a szomszédok túl hangos hancúrozására panaszkodott,  28 ezer euróért (8,8 millió forint) kelt el szerdán a Drouot árverési háznál, közölte a Drouot.

Elment a 80-as, 90-es évek kultkönyvének szerzője is

Elhunyt 88 évesen Robert M. Pirsig, A zen meg a motorkerékpár-ápolás művészete című filozofikus regény szerzője. Egészsége az utóbbi időben erősen hanyatlott, hétfőn halt meg South Berwick-i otthonában, közölte kiadója, a William Morrow.

Irodalom összes cikke »

Mind a 27 regénye ott volt a beststeller-listán

ludlum leadKilencven éve, 1927. május 25-én született Robert Ludlum amerikai író, aki 27 regényt írt, és mindegyik felkerült a New York Times bestseller-listájára, az ő művei alapján készültek a Jason Bourne-filmek.

Apja sikeres New York-i üzletember volt, gyermekkora anyagi biztonságban telt. Az egyetem elvégzése után húsz éven keresztül színészként és színházi producerként dolgozott, különösen mély hangja számos reklámban is hallható volt. Színészként csak kisebb szerepeket kapott, de producerként ő indította el Alan Alda színész karrierjét. Negyvennégy éves korában, 1971-ben jelentette meg első regényét, a Scarlatti-örökséget, amely rögtön az eladási listák élére került. A páratlan sikert még huszonhatszor sikerült megismételnie, műveit 40 országban, 32 nyelven, több mint 290 millió példányban adták ki, valamennyi megjelent magyarul is. Később úgy vélekedett, hogy színházi gyakorlata segítette a cselekmény élvezetes bonyolításában. Művei bővelkednek a váratlan, sokak szerint a logikátlanság határait súroló fordulatokban. Az olvasó soha nem lehet biztos abban – kivéve persze a főhőst –, hogy ki áll a jó, ki a rossz oldalon, a szerepek többször is felcserélődnek. Gyakran és szívesen építette regényeit történelmi alakok és megtörtént események köré, mindig elmélyült, aprólékos kutatómunkával gyűjtött anyagot. Az első laptól az utolsóig feszültséggel teli regényeiben szinte kivétel nélkül a kémkedés, a kormányzati korrupció és az egész emberiséget fenyegető veszély, egy világméretű összeesküvés körül forognak az események. Többek között témaválasztásának köszönheti, hogy számos kollégájával ellentétben nem maradt kenyér nélkül a hidegháború elmúltával sem. Noha regényei milliós példányszámban keltek el, a kritikusok nem rajongtak érte.

ludlum

Gyakran kárhoztatták stílusa miatt, melynek az ítészek szerint az elviselhető elemeit pályatársaitól, Tom Clancytől és John Le Carrétól kölcsönözte, amit viszont kárhoztattak műveiben, azt a saját leleményének tulajdonították. Szövegei bővelkednek esetlen közhelyekben, nevetséges dialógusokban, dőlt betűkben és felkiáltójelekben, ennek ellenére még a kritikusok is egyhuzamban olvasták el a később porig alázott könyveket. Ludlum amilyen nehezen vágott bele, olyan szenvedéllyel és töretlen optimizmussal művelte a regényírást. A rendkívül termékeny író harminc éven át átlagosan másfél évente jelentkezett új könyvvel, emellett még Jonathan Ryder és Michael Shepherd néven is publikált. Bár élete végén súlyos szívműtéten esett át, két évvel halála előtt tizenöt könyvről szóló szerződést írt alá kiadójával, amely regényenként négymillió dollárt fizetett neki. Ehhez járultak még a filmjogok, mert Hollywood is hamar felfigyelt rá. 1988-ban készült el legismertebb regénye, A Fantom első filmváltozata, amelyben Richard Chamberlain alakította az amnéziás titkos ügynök, Jason Bourne szerepét. Az újabb változat 2002-ben Matt Damonnal a főszerepben készült el, és idővel egész sorozattá terebélyesedett, az ötödik részt tavaly mutatták be. Nálunk is vetítették az Osterman hétvégét, Michael Caine-nel a főszerepben, ez volt Sam Peckinpah utolsó rendezése. Az írót 2001. március 12-én floridai otthonában érte végzetes szívroham. Esetében bizonyossá vált, hogy van élet a halál után: több csaknem befejezett regény maradt utána, amelyek a következő években egymás után jelentek meg.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.23. 14:25

Digitális Irodalmi Akadémia