a rovat írásai

Nem a rák, méreginjekció végzett a költővel?

Nemzetközi szakértők egy csoportja szerint százszázalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy a Nobel-díjas chilei költő, Pablo Neruda halálát nem rák okozta, ahogy azt annak idején a katonai rezsim állította a dél-amerikai országban.

És elindult a nagy íróper

Hatvan éve, 1957. október 25-én kezdődött az 1956-os forradalom utáni Kádár-kormány nagy nemzetközi visszhangot kiváltó koncepciós jogi eljárása, a „nagy íróper″.

Segédmunkásból lett költő

Október 24-én lesz hetvenöt éves Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író.

Ishiguróé a Nobel

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Hemingway tíz évesen képzeletben Európába utazott

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban.

100 éve született Szbó Magda - megemlékezés Debrecenben

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából emlékházat és domborművet avattak az író egykori iskolájában, a debreceni Dóczy gimnáziumban.

Csesztve és Sztregova, Arany és Madách

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; a pénteki és szombati rendezvény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is, tájékoztatta az MTI-t a csesztvei Madách Imre Emlékház munkatársa.

Költő elvont gondolatisággal

Hatvan éve, 1957. október 3-án halt meg Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.

Tompa a búslelkű verselő lelkész

Kétszáz éve született Tompa Mihály, népdalokból kiinduló édes-bús elégiák és hazafias versek szerzője. Három település református lelkésze, és Petőfi, majd Arany barátja. Aki végül is három faluban élte le életét, és vetette papírra tekintélyes életművét.

Ma van a magyar dráma napja

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve.

King a rémkirály

Nagy valószínűséggel Stephen Edwin King írással tölti 70. születésnapját is. Na jó, mondjuk inkább, hogy azért reggel még bepötyög néhány bekezdést az aktuális műből, és csak azután adja meg magát a nagy napnak. És ünnepelheti, ünnepeltetheti magát, mert valószínűleg ő a világ legismertebb, és legelismertebb élő írója.

Irodalom összes cikke »

Mind a 27 regénye ott volt a beststeller-listán

ludlum leadKilencven éve, 1927. május 25-én született Robert Ludlum amerikai író, aki 27 regényt írt, és mindegyik felkerült a New York Times bestseller-listájára, az ő művei alapján készültek a Jason Bourne-filmek.

Apja sikeres New York-i üzletember volt, gyermekkora anyagi biztonságban telt. Az egyetem elvégzése után húsz éven keresztül színészként és színházi producerként dolgozott, különösen mély hangja számos reklámban is hallható volt. Színészként csak kisebb szerepeket kapott, de producerként ő indította el Alan Alda színész karrierjét. Negyvennégy éves korában, 1971-ben jelentette meg első regényét, a Scarlatti-örökséget, amely rögtön az eladási listák élére került. A páratlan sikert még huszonhatszor sikerült megismételnie, műveit 40 országban, 32 nyelven, több mint 290 millió példányban adták ki, valamennyi megjelent magyarul is. Később úgy vélekedett, hogy színházi gyakorlata segítette a cselekmény élvezetes bonyolításában. Művei bővelkednek a váratlan, sokak szerint a logikátlanság határait súroló fordulatokban. Az olvasó soha nem lehet biztos abban – kivéve persze a főhőst –, hogy ki áll a jó, ki a rossz oldalon, a szerepek többször is felcserélődnek. Gyakran és szívesen építette regényeit történelmi alakok és megtörtént események köré, mindig elmélyült, aprólékos kutatómunkával gyűjtött anyagot. Az első laptól az utolsóig feszültséggel teli regényeiben szinte kivétel nélkül a kémkedés, a kormányzati korrupció és az egész emberiséget fenyegető veszély, egy világméretű összeesküvés körül forognak az események. Többek között témaválasztásának köszönheti, hogy számos kollégájával ellentétben nem maradt kenyér nélkül a hidegháború elmúltával sem. Noha regényei milliós példányszámban keltek el, a kritikusok nem rajongtak érte.

ludlum

Gyakran kárhoztatták stílusa miatt, melynek az ítészek szerint az elviselhető elemeit pályatársaitól, Tom Clancytől és John Le Carrétól kölcsönözte, amit viszont kárhoztattak műveiben, azt a saját leleményének tulajdonították. Szövegei bővelkednek esetlen közhelyekben, nevetséges dialógusokban, dőlt betűkben és felkiáltójelekben, ennek ellenére még a kritikusok is egyhuzamban olvasták el a később porig alázott könyveket. Ludlum amilyen nehezen vágott bele, olyan szenvedéllyel és töretlen optimizmussal művelte a regényírást. A rendkívül termékeny író harminc éven át átlagosan másfél évente jelentkezett új könyvvel, emellett még Jonathan Ryder és Michael Shepherd néven is publikált. Bár élete végén súlyos szívműtéten esett át, két évvel halála előtt tizenöt könyvről szóló szerződést írt alá kiadójával, amely regényenként négymillió dollárt fizetett neki. Ehhez járultak még a filmjogok, mert Hollywood is hamar felfigyelt rá. 1988-ban készült el legismertebb regénye, A Fantom első filmváltozata, amelyben Richard Chamberlain alakította az amnéziás titkos ügynök, Jason Bourne szerepét. Az újabb változat 2002-ben Matt Damonnal a főszerepben készült el, és idővel egész sorozattá terebélyesedett, az ötödik részt tavaly mutatták be. Nálunk is vetítették az Osterman hétvégét, Michael Caine-nel a főszerepben, ez volt Sam Peckinpah utolsó rendezése. Az írót 2001. március 12-én floridai otthonában érte végzetes szívroham. Esetében bizonyossá vált, hogy van élet a halál után: több csaknem befejezett regény maradt utána, amelyek a következő években egymás után jelentek meg.

(mti)

• Publikálva: 2017.05.23. 14:25

Digitális Irodalmi Akadémia